Monday, October 17, 2016

Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης



Πηγή: 902.gr
Λίγο μετά τις 2.00 π.μ. ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ανήγγειλε την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που βρίσκεται στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

«Σήμερα, κηρύσσω την έναρξη των ηρωικών προσπαθειών για να σας απελευθερώσουμε από τον ΝΤΑΕΣ (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους"). Η ώρα της νίκης έφθασε. Η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Μοσούλης ξεκίνησε», είπε σε σύντομο διάγγελμά του ο Ιρακινός πρωθυπουργός αναφερόμενος σε μία από τις κρισιμότερες πολεμικές επιχειρήσεις στο ιρακινό έδαφος κατά των τζιχαντιστών, με φόντο την πρόσφατη διένεξη Βαγδάτης - Άγκυρας για τη συμμετοχή ή όχι πολιτοφυλακών Σουνιτών που εκπαιδεύτηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα που εδρεύουν (δίχως πλέον τη συναίνεση των ιρακινών αρχών) στο στρατόπεδο Μπασίκα του βορείου Ιράκ. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός, φορώντας στολή επίλεκτων ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων του ιρακινού στρατού, εμφανίστηκε στην επαρχία Νινευή ενθαρρύνοντας τον ιρακινό στρατό, ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδιδε εθνικά εμβατήρια προβάλλοντας την έναρξη της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», Μπρετ Μακ Γκούρκ, ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στις ηρωικές ιρακινές δυνάμεις, τους Κούρδους Πεσμεργκά και τους εθελοντές της επαρχίας Νινευή» εκφράζοντας «υπερηφάνεια» για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην επιχείρηση.

Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, 'Αστον Κάρτερ, χαρακτήρισε την έναρξη της επιχείρησης «αποφασιστική στιγμή στην εκστρατεία για την επίτευξη διαρκούς ήττας του "Ισλαμικού Κράτους"», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ και άλλα μέλη της συμμαχίας «είναι έτοιμα να στηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, και τον ιρακινό λαό σε αυτό το δύσκολο αγώνα».

Φόβοι για 1.000.000 πρόσφυγες

Τις τελευταίες μέρες, περίπου 25.000 Ιρακινοί στρατιώτες, Κούρδοι Πεσμεργκά και πολιτοφυλακές Σιιτών της επαρχίας Νινευή (όπου υπάγεται η Μοσούλη), είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, προετοιμάζοντας την έναρξη μίας εξαιρετικά δύσκολης επιχείρησης που διαδραματίζονται σε απόσταση 360 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της πόλης που αναμένεται σύντομα να πάρουν και αυτοί το δρόμο της προσφυγιάς και να αναζητήσουν μία θέση στις τεράστιες σκηνές του ΟΗΕ που έχουν ήδη στηθεί στα περίχωρα...

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι θα εκτοπιστούν από τη Μοσούλη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άμαχοι, οι οποίοι θα προστεθούν στους 3.300.000 άλλους που έχουν ήδη ξεριζωθεί από τα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια.



Ιδιαίτερα «λεπτό» ζήτημα είναι η συμμετοχή των σιιτικών πολιτοφυλακών στην στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιείται σε μία πόλη με σουνιτική πλειοψηφία. Κρίσιμη είναι επίσης η αντίδραση των τουρκικών στρατευμάτων που εδρεύουν στην περιοχή με επίκεντρο το τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα και που πλέον βρίσκονται δίχως τη συναίνεση της ιρακινής κυβέρνησης.

Η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνας

Ενδιαφέρον έχει συνεπώς η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φίκρι Ισίκ, ο οποίος την Κυριακή ενόψει των προετοιμασιών του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης δήλωσε πως οι ΗΠΑ «υπολογίζουν τις τουρκικές ανησυχίες για το ρόλο σιιτικών ενόπλων στην επιχείρηση της Μοσούλης ώστε να καθαρίσει η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ από τους τζιχαντιστές». Σημείωσε ότι «εάν προσπαθήσεις να καθαρίσεις τη Μοσούλη από τους τζιχαντιστές με πολιτοφυλακές Σιιτών, μπορεί να ξεκινήσεις καινούριο χάος και μπέρδεμα που θα διαρκέσει 100 χρόνια. Συζητάμε για αυτό το θέμα με τις ΗΠΑ. Παρατηρούμε ότι ως τώρα ό,τι λέμε λαμβάνεται υπόψη».

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», ο Τούρκος υπουργός κάλεσε το «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του ΙΚ «να μη δημιουργήσει νέα ένταση στην περιοχή», ενώ πολεμά τους τζιχαντιστές και επανέλαβε την πρότασή του να επιτραπεί στον τουρκικό στρατό να συμμετάσχει στην επιχείρηση με «τοπικές ομάδες», σημειώνοντας: «Εάν ετοιμάζεσαι να καθαρίσεις τη Ράκα (σ.σ.βόρεια Συρία), μην το κάνεις με το ΡΚΚ ή τις (κουρδικές δυνάμεις της οργάνωσης) YPG γιατί θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα από τον ΝΤΑΕΣ»...

No comments:

Post a Comment