Saturday, October 1, 2016

Για να μην ξεχνιόμαστε οι Αμερικάνοι έσωσαν τη Deutsche Bank κι αν τους συνέφερε να την κάψουν θα την έκαιγαν


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος 
Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία του Γαλλικού Πρακτορείου, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δέχτηκε έναν «παχυλό» συμβιβασμό, δηλ. να περικόψει δραστικά τις απαιτήσεις των 14 δις που είχε από τον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό της Deutsche Bank στα 5,4 δις, λόγω των επιθετικών εμπορικών πρακτικών της σε αμερικανικό έδαφος,  τότε ο κύριος Σόιμπλε θα πρέπει να παρουσιαστεί μπροστά στον κ. Λιου, τον αμερικανό ομόλογό του, να πέσει στα τέσσερα... και να του ζητήσει συγνώμη που του πρότεινε κάποτε να κάνει τράμπα την Ελλάδα με το Πόρτο Ρίκο! Επίσης θα ήταν συνετό να του πει και ότι ήταν κακό παιδί και δε θα το ξανακάνει... Η ουσία είναι πάντως ότι η Deutsche Bank θα πληρώσει ένα σημαντικό ποσό τους Αμερικάνους, η Γερμανία θα σωθεί από πλήρη διάλυση και θα χρωστά για ακόμη μια φορά το οξυγόνο που αναπνέει στον ηγεμόνα της αντίπερα όχθης. Όσο για το πυρηνικό καροτσάκι του Ντόκτορ Στρέιντζλοβ, αυτό από την πολλή του φούρια έχει βγει στο υπερδιάστημα και καίγεται σαν πυγολαμπίδα στο κενό... και ο νοών νοείτο.


Οι αμερικάνοι έκαναν αυτό που ήθελαν, για την ώρα. Δεν τινάζεις στον αέρα έναν ελεγχόμενο σύμμαχο που παρέκλινε της πορείας του, τον συνεφέρεις με διορθωτικά, όχι διαρθρωτικά κ. Σόιμπλε μέτρα. Ούτε τιναζεις στον αέρα την παγκόσμια οικονομία, με την Παγκοσμιοποίηση να πνέει τα λοίσθια και τον εθνικισμό να μεγαλώνει αντί να συρρικνώνεται. 

Οι αμερικάνοι απασφάλισαν τη γερμανική βόμβα -ένα ντόμινο που σύγουρα θα έσκαγε και στα δικά τους χέρια- συγκλίνοντας στα 5,4 δισ. πρόστιμο, ποσό που διεκδικούσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης από την Deutsche Bank για τις πωλήσεις τοξικών σύνθετων χρηματοπιστωτικών προϊόντων την διετία 2006-2008. 

Οι ίδιοι επενδυτές που τράβηξαν προχθές το χαλάκι κάτω από τα γυάλινα πόδια του γερμανικού κολοσσού επέστρεψαν στις γραμμές τους αμέσως μετά την ανακοίνωση του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι μετοχές της αλανιάρας τράπεζας κατέγραφαν το απόγευμα αύξηση 16% στη Φρανκφούρτη και 14,5% στη Νέα Υόρκη.  

Η πλάκα είναι ότι η Goldman Sachs είχε προβλέψει την εξέλιξη. Για όλους εμάς τους γραφικούς, και τους περιθωριακούς που διασκεδάζουμε με μια καλή θεωρία συνωμοσίας, κάτι τέτοιο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ. Σε όλους τους άλλους μάλλον προκαλεί έκπληξη. Όμως η Goldman που εκτιμούσε ότι η Deutsche Bank τελικώς θα πλήρωνε ποσό από $2,8 δισ. έως 8,1 δισ. δολάρια, αντί για 14 δισ. δολάρια, προειδοποιώντας μάλιστα ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, δεν έκανε καθόλου τον αβανταδόρο στην όλη υπόθεση... 

Τέλος, βγήκε και το μαρούλι και έκανε δήλωση, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, που είπε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «προστατευμένο». Δηλαδή, αν η Ντόιτσε Μπανκ βάραγε κανόνι, η Ελλαδάρα μας θα έβγαινε και από πάνω. Αν τα πράγματα είναι τόσο καλά κ. Στουρνάρα, την επόμενη φορά που θα ψηφίσετε, κι εσείς και η σύζυγος να ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ...


No comments:

Post a Comment