Saturday, October 1, 2016

Deutsche Bank: και ο Σόρος στο... σμήνος των «κορακιών»


Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης
Σε παιχνίδι δύναμης εξελίσσεται η υπόθεση Deutsche Bank από το οποίο κάποιοι φιλοδοξούν να βγάλουν... ξίγκι. Ο λόγος βέβαια για τα γνωστά «κοράκια» του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, τους «σορτάκηδες» -hedge funds και άλλα κερδοσκοπικά κεφάλαια- που μάθανε ότι η υπόθεση έχει ψωμί και πλάκωσαν.


Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας υποχώρησε στην Ευρώπη χθες το πρωί έως και 9% βουτώντας για πρώτη φορά κάτω από τα 10 ευρώ -στα 9,90 ευρώ, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από το 1983.

Της πτώσης αυτής είχε προηγηθεί ανάλογη 6,8% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχθές αργά το βράδυ, έπειτα από δημοσιεύματα ότι 10 hedge funds που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της Deutsche Bank μετέφεραν μέρος θέσεών τους από τη γερμανική τράπεζα σε άλλες.

Τα funds αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι από τους περίπου 800 πελάτες της τράπεζας στις δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου. Ωστόσο κανείς δεν το έλαβε υπόψη του, όπως δεν λαμβάνει και μια σειρά από θεμελιώδη στοιχεία που αφορούν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

Μεταξύ άλλων και ότι η Deutsche είχε στο α' εξάμηνο προ φόρων κέρδη 1,7 δισ. ευρώ, η ρευστότητά της τον περασμένο Ιούνιο ήταν 215 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις κοντά στα 600 δισ. ευρώ, ότι τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της αγγίζουν τα 1,8 τρισ. ευρώ και βέβαια ότι έχει άμεση πρόσβαση σε όλες τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις που παρέχει η ΕΚΤ.

Η Deutsche είναι τεράστια και πολύ σημαντική, όχι μόνο για το γερμανικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αλλά το παγκόσμιο. Είναι πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει, όπως 8 χρόνια πριν η Leehman Brothers, κυρίως γιατί η έκθεσή της στα χρηματιστηριακά παράγωγα ξεπερνά το εκρηκτικό ποσόν των 40 τρισ. δολαρίων.

Αν κάτι πάει στραβά τις ζημιές θα τις λουστεί όλος ο πλανήτης.

Ολα αυτά επιχείρησε να επισημάνει χθες στους εργαζόμενους της Deutsche ο διευθύνων σύμβουλος Τζον Κράιαν με εσωτερική του επιστολή, αναφερόμενος ανοιχτά σε καραμπινάτη κερδοσκοπία.

«Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στην αγορά που θέλουν την εξασθένηση της εμπιστοσύνης προς εμάς… Η τράπεζά μας είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας» διεμήνυσε ο Κράιαν, απορρίπτοντας τον θόρυβο με το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που προτάθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τόνισε ότι αν συνυπολογιστούν οι συμβιβασμοί που πέτυχαν οι άλλες τράπεζες με την αμερικανική δικαιοσύνη, το πρόστιμο δεν αποτελεί αιτία της πίεσης που υφίσταται η μετοχή.

Αγαπημένη των «σορτάκηδων»


Αν είναι έτσι όπως τα λέει ο Κράιαν τότε ποιος είναι αυτός που κινεί τα νήματα στην περιπέτεια της Deutsche Bank;

«Η Deutsche είναι η αγαπημένη των “σορτάκηδων”», γράφει ο Τόμας Λάντον στους New York Times, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αποκαλύπτοντας ότι μεγάλα και μικρά hedge funds σορτάρουν ανελέητα τη μετοχή της γερμανικής τράπεζας τον τελευταίο καιρό, μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους και ότι η μυστική αλλά μεγάλης επιρροής κοινότητα της Wall Street διατυμπανίζει εδώ και μήνες ότι η μεγαλύτερη τράπεζα δεν έχει αρκετό ρευστό για να επιβιώσει.

Σύμφωνα με την Thomson Reuters, οι «σορτάκηδες» έχουν δανειστεί 39 εκατ. μετοχές της Deutsche Bank και ποντάρουν στην πτώση της. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 2,8% του συνόλου των μετοχών που διαπραγματεύονται. Είναι όμως κοντά στο υψηλό έτους και αντιπροσωπεύει 480 εκατ. δολάρια.

Οι traders πιστεύουν ότι τα περισσότερα στοιχήματα στην πτώση της μετοχής της Deutsche τα έχει παίξει ότι γνωστός κερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος. Ναι, ο γνωστός «φιλάνθρωπος» που γονάτισε τη στερλίνα το 1992 και προώθησε με τη δράση του στην Αν. Ευρώπη τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

No comments:

Post a Comment