Thursday, November 3, 2016

Οι Κούρδοι μπήκαν στη Μοσούλη


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Οι Κούρδοι Πεσμεργκά μπήκαν στη Μοσούλη δημιουργώντας ζώνες ασφαλείας στις ανατολικές συνοικίες για τους πολίτες που ήταν εγκλωβισμένοι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Και απ' ό,τι φαίνεται η απελευθέρωση της πόλης έδωσε την ευκαιρία σε πολύ κόσμο που είχε φιμωθεί να εκφράσει την αντίθεσή του στους πρώην δυνάστες του, χαρίζοντας ταυτόχρονα ανεπανάληπτα φωτογραφικά ντοκουμέντα στο στρατόπεδο των νικητών. 


Δεν είναι λοιπόν παράξενο που βίντεο με θύματα του πολέμου, που απελευθέρωσε ο διεθνής συνασπισμός έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου. Ξεχωρίζει βέβαια εκείνο με μια μικρή μουσουλμάνα που πετά στο δρόμο το σύμβολο της καταπίεσής τηςαπό το Ισλαμικό Κράτος, το νικάμπ, Στο βίντεο καταγράφεται η στιγμή κατά την οποία η δύναμη των Κούρδων Peshmerga εισέρχεται στα απελευθερωμένα προάστια της Μοσούλης κι ένας στρατιώτης πλησιάζει το κορίτσι που κλαίει καθισμένο στη μέση του δρόμου. Σηκώνει το μικρό κορίτσι στην αγκαλιά του και εκείνο βγάζει το νικάμπ που φοράει. Πουθενά βέβαια δεν αναφέρεται ο αληθινός λόγος που όλοι αυτοί οι στρατιώτες πολεμούν. Φαίνεται μόνο η ήττα του θρησκευτικού φανατισμού μέσα από μία εικόνα. Για πολύ κόσμο στη Δύση αυτή η εικόνα αρκεί. Δίνει άλλοθι στον πόλεμο. Το απελευθερωμένο κοριτσάκι μας κάνει να ξεχνάμε τα πραγματικά κίνητρα αυτού του πολέμου. Και δεν είναι μόνο εκείνο. Στην περιοχή του Gogjali, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι άνδρες γιόρτασαν την έλευση του στρατού ξυρίζοντας τα γένια τους (εξου κι η φωτογραφία από το ξύρισμα) και οι κοπέλες ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές τους είχαν απαγορεύσει την πρόσβαση στα μαθήματα του σχολείου αλλά και τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Όλες ήταν υποχρεωμένες να φορούν το νικάμπ. Όχι πια. Στο χωριό Φασιλίγιε στα προαστια της Μοσούλης ανοίξαν και οι καφετέριες. Μπορεί να λειτουργήσει και κανας θερινός κινηματογράφος και να προβάλλει σε επανάληψη τον Τιτανικό ή το Ράμπο 4. 

Σε εκείνες όμως τις γειτονιές που βρίσκονται ακόμα στα χέρια των τζιχαντιστών το αίμα ρέει άφθονο. Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi είναι ζωντανός και εγκλωβισμένος μέσα στην πόλη. Χθες έστειλε ηχογραφημένο μήνυμα προς τους μαχητές τους με το οποίο τους καλεί να "πολεμήσουν μέχρι τέλους και με κάθε τρόπο τους άπιστους". Ο ίδιος κάλεσε τους οπαδούς του να κάνουν επιθέσεις μέσα στην Τουρκία και την Σαουδική Αραβία. Όμως δεν έχει πια καμιά ελπίδα να γλιτώσει και είναι παγιδευμένος όπως ο Χίτλερ στο Βερολίνο. Σιίτες πολιτοφύλακες ανακοίνωσαν ότι ανέκοψαν την οδική σύνδεση ανάμεσα στη Μοσούλη και στη Ράκα, τις δύο πόλεις που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Αν πέσει και το Ταλ Αφάρ στα δυτικά της Μοσούλης που συνδέει την ιρακινή πόλη με τις περιοχές της Συρίας που επίσης ελέγχει η ISIS αυτό θα σημάνει ουσιαστικά πως οι τζιχαντιστές δεν μπορούν πια να βγουν από τη Μοσούλη.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εκκλήσεις για δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου, προκειμένου να απομακρυνθούν από την πόλη τα 600.000 παιδιά που έχουν αποκλειστεί. Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες από τη Μοσούλη που έχουν φτάσει στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, ξεπέρασαν τους 40.000. Με την εξαίρεση όσων έφυγαν από την πόλη το 2014, τους πρώτους μήνες της κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους, οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης απαγορεύεται αυστηρά να την εγκαταλείψουν.

Η εκδίκηση του Σουλτάνου

Η κατάσταση στο Χαλέπι και τη Μοσούλη ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, καθώς και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με Ρώσους ομολόγους τους την Τρίτη στη Μόσχα.
Ο Ερντογάν είναι εξαγριωμένος με τους Κούρδους και σήμερα έχασε την ψυχραιμία του εντελώς αφού διέταξε την επιδρομή στα σπίτια των προέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Αγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, και τους συνέλαβε.
Οι δυο πρόεδροι και τουλάχιστον 13 βουλευτές του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνελήφθησαν μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση «για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατική προπαγάνδα».
Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του Κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές συνήθως διατελούν υπό ασυλία, η οποία άρθηκε για το συγκεκριμένο κόμμα στις αρχές του χρόνου. Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία.


No comments:

Post a Comment