Friday, March 3, 2017

Ομαδικός τάφος νηπίων σε ορφανοτροφείο στην Ιρλανδία


Συντάκτης: efsyn.gr
Ομαδικός τάφος βρεφών και νηπίων βρέθηκε σε παλιό ορφανοτροφείο της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία, έπειτα από έρευνες για καταγγελίες για μη καταγεγραμμένες ταφές, αλλά και για παιδιά των οποίων η τύχη είχε χαθεί αφότου εισήχθησαν στο εκκλησιαστικό ίδρυμα. Την ανακοίνωση έκανε η Επιτροπή Εστιών για Μητέρες και Βρέφη, επιβεβαιώνοντας έρευνα ιστορικού από το 2014 χάρη στην οποία έχουν βρεθεί τα πιστοποιητικά θανάτου περίπου 800 παιδιών, τα οποία πέθαναν από το 1925 έως το 1961 στο ίδρυμα του Τουάμ, στην επαρχία Γκόλγουεϊ. Το ίδρυμα έκλεισε το 1961.

Σύμφωνα με την επιτροπή, έπειτα από εκσκαφές στο σημείο από τον Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, βρέθηκε μια «υπόγεια οικοδομική κατασκευή», μοιρασμένη σε 20 διαμερίσματα τα οποία περιείχαν «σημαντικές ποσότητες ανθρώπινων υπολειμμάτων».

Ακολούθησαν αναλύσεις DNA, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για παιδιά ηλικίας 35 εβδομάδων έως 3 ετών, τα οποία θάφτηκαν εκεί ενόσω το ορφανοτροφείο ήταν εν λειτουργία.

Η εκπρόσωπος της κυβερνητικής επιτροπής χαρακτήρισε τα ευρήματα «θλιβερά και δυσάρεστα» και ζήτησε αν υπάρχει τρόπος να βρεθούν μέλη των οικογενειών ώστε τα νεκρά παιδιά να έχουν κανονικές κηδείες και ταφές.

Να σημειωθεί ότι ειδικά τη δεκαετία του 1920, όταν ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλά, ειδικά μεταξύ των παιδιών, οι ταφές παιδιών σε ανώνυμους τάφους θεωρούνταν κοινή πρακτική στα ορφανοτροφεία που λειτουργούσε η Καθολική Εκκλησία. Μετά την τελευταία ανακοίνωση, επιβεβαιώνονται οι υποψίες αυτές.

No comments:

Post a Comment