Friday, March 10, 2017

Roger Waters: Η αγάπη είναι το Ιερό Δισκοπότηρο


Συντάκτης: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Ήταν το 1979 όταν οι Pink Floyd, με τον Waters ηγέτη και κύριο συνθέτη/στιχουργό, παρουσίαζαν στον πλανήτη το The Wall. Σε αυτό περιγράφεται ένα μοναχικό, εμμονικό ταξίδι σε ένα δυστοπικό μέλλον. Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο «ασφυκτική» στο φιλμ που ακολούθησε. Όμως τώρα ο πολυσύνθετος καλλιτέχνης (και ο κόσμος) βρίσκει ανησυχητικές ομοιότητες του «σεναρίου» που έπλασε πριν από 38 χρόνια στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα μετά την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ.


Τώρα, κι ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει το The Wall σε μορφή όπερας, σχολιάζει την επικαιρότητα εκτιμώντας ότι το μέλλον είναι αβέβαιο.

«Όλοι οι δεσπότες, όταν χτίζουν μνημεία για τον εαυτό τους, είτε λέγονται Τσαουσέσκου, είτε Σαντάμ, είτε Ντόναλντ Τραμπ, είναι ακριβώς ίδιοι. Περιέργως αυτοί οι άνθρωποι στερούνται ευαισθησίας και μοιάζουν σα να χτίζουν τα μνημεία τους από κάποιο «κατάλογο για δεσπότες» για αυτό όλα είναι φτιαγμένα από μάρμαρο και χρυσό. Δείτε τον πύργο του Τραμπ στη Νέα Υόρκη. Είναι τέλειος. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τι πρέπει να αποφύγουμε» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Δηλώνει ακόμη ανήσυχος από το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν γνωρίζει τα γεγονότα «Οι Αμερικανοί εξέλεξαν κάποιον που δεν πιστεύει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή. Πιστεύει ότι είναι κατασκεύασμα. Και κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους ότι ισχύουν αυτά που λέει. Απλά επαναλαμβάνεις ένα ψέμα αρκετές φορές και στο τέλος ο κόσμος το πιστεύει».

Και η λύση;



Για τον Roger Waters είναι η αγάπη: Το Ιερό Δισκοπότηρο είναι η αγάπη. Αυτήν πρέπει να προωθούμε και να προστατεύουμε. Έχουμε βαρεθεί να σφαγιάζονται άνδρες και γυναίκες στο βωμό του εμπορίου και της φιλοδοξίας. Ο πόλεμος δεν έχει να κάνει με ιδεολογία, ούτε θρησκεία. Έχει να κάνει πάντα με το χρήμα. Είναι εξαιρετικά θλιβερό που η ανθρωπότητα αισθάνεται υποχρεωμένη να συνεχίσει τον δρόμο της ολοκληρωτικής καταστροφής».

No comments:

Post a Comment