Thursday, March 1, 2018

Εμπορικό πόλεμο με την Ευρώπη ξεκινά ο Τραμπ



Συντάκτης: efsyn.gr
Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα ότι θα επιβάλει αυστηρούς δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.


Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε σήμερα πως  μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπογράψει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, οι οποίοι θα ισχύουν «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Μιλώντας στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» αυτό που συνεχίζεται «εδώ και δεκαετίες».

Απευθυνόμενος στους βιομηχάνους είπε «για πρώτη φορά θα έχετε προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα» και «πρέπει να ανοικοδομήσετε τις βιομηχανίες σας». Υποστήριξε δε ότι οι εισαγωγές με χαμηλή φορολογία στις ΗΠΑ «καταστρέφουν τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας μας».


Όπως επισημαίνει το Associated Press, οποιαδήποτε ενέργεια για την επιβολή δασμών είναι πιθανό να κλιμακώσει τις εντάσεις με την Κίνα και άλλους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι επικριτές μιας τέτοιας κίνησης φοβούνται ότι κι άλλες χώρες θα χρησιμοποιήσουν την εθνική ασφάλεια ως πρόσχημα για να επιβάλουν δικές τους εμπορικές κυρώσεις στις εισαγωγές, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση θα αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ, θα βλάψουν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και άλλες εταιρείες που χρησιμοποιούν χάλυβα ή αλουμίνιο.

Δεν τους ακούει

Τα σχέδια του Τραμπ είχαν αμφισβητηθεί στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του προσωπικού Τζον Κέλι, δεν είχαν ενημερωθεί, σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο με γνώση της υπόθεσης που μίλησε ανώνυμα.

Τα κεντρικά γραφεία της Γερουσίας επίσης δεν έλαβαν ειδοποίηση ότι η Τραμπ αναμενόταν να ανακοινώσει πριν τον Απρίλιο, την οποία επιβλέπει ο υπουργός Εμπορίου Γουϊλμποτ Ρος και ο σύμβουλος του Οβάλ Γραφείου Πίτερ Ναβάρο.

Η σύγχυση εξαπλώθηκε και στη Wall Street, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι θα αρχίσει εμπορικός πόλεμος, που θα μπορούσε να βλάψει άλλες βιομηχανίες.

«Κάθε φορά που το κάνετε αυτό, παίρνετε αντίποινα και η γεωργία είναι ο No1 στόχος», δήλωσε ο γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας. «Νομίζω ότι αυτό είναι τρομερά αντιπαραγωγικό για την οικονομία» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τους New York Τimes, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Γκάρι Τζον, ασκούσε πιέσεις για μήνες μαζί με άλλους, όπως ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Ματίς, και ο εσχάτως παραιτηθείς από τη θέση του συμβούλου του Λευκού Οίκου Ρομπ Πόρτερ, για να μην πάρει ο Τραμπ μια τέτοια απόφαση ή για να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής των μέτρων.

Με αντίποινα προειδοποιούν οι Βρυξέλλες

Χθες οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εμπορίου προειδοποίησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, γιατί αντιβαίνει στους κανονισμούς διεθνούς εμπορίου, και διαμήνυσαν παράλληλα ότι και η Ε.Ε. μπορεί να επιβάλει μια σειρά από δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση καταρτίζει σχετικό κατάλογο, που περιλαμβάνει χυμούς πορτοκαλιού και μπέρμπον.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε υπήρξε ομόφωνη συμφωνία για το ότι οι χώρες μέλη της Ένωσης «πρέπει να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις» και ότι «προετοιμάζουμε όλες τις επιλογές».

Σε προηγούμενες απειλές του Τραμπ οι Βρυξέλλες είχαν απαντήσει ότι είναι έτοιμες να ανταποδώσουν με το ίδιο νόμισμα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ λάβουν περιοριστικά μέτρα κατά των εξαγωγών των κρατών-μελών προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου είχε προτείνει την επιβολή τελωνειακών δασμών ή ποσοστώσεων στις εισαγωγές από την Κίνα και άλλες χώρες. Η πρώτη επιλογή ήταν ένας γενικός φόρος επί των εισαγωγών χάλυβα από όλες τις χώρες, ο οποίος θα ανερχόταν τουλάχιστον στο 24%, ενώ η δεύτερη για 50%. Η τρίτη επιλογή δεν αφορούσε δασμούς, αλλά το πάγωμα των εξαγωγών από όλες τις χώρες στο 63% των εισαγωγών.

No comments:

Post a Comment