Sunday, March 25, 2018

Οι Γερμανοί συνέλαβαν τον Πουτζντεμόν και τώρα καίγεται η Βαρκελώνη

Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Θερμόαιμοι υποστηρικτές της αυτονομίας στην Καταλονία συγκρούσθηκαν σήμερα με την ισπανική αστυνομία στη Βαρκελόνη στη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας κατά της σύλληψης και  κράτησης του ηγέτη τους Κάρλες Πουτζντεμόν στη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του αυτονομιστή Καταλανού ηγέτη, μετά από την έκδοση πανευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης σε βάρος του από τη Μαδρίτη. Την ίδια ώρα, άλλοι εννέα αυτονομιστές ηγέτες έχουν προφυλακιστεί και πέντε έχουν αυτοεξοριστεί, ενώ πολλοί διαδηλωτές υποστήριξαν σήμερα ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις δεν επαρκούν για να σταματήσει η καταστολή, προτείνοντας μια πολυήμερη γενική απεργία για να παραλύσει η χώρα.


Καθώς ο κύριος όγκος των χιλιάδων συγκεντρωμένων διαδήλωνε ειρηνικά, κρατώντας καταλανικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας από την Ισπανία, πολλά μέλη της ριζοσπαστικής οργάνωσης Επιτροπές Προάσπισης της Δημοκρατίας (CDR), που προκρίνει την άμεση ρήξη με τη Μαδρίτη συγκρούσθηκαν με την αστυνομία. Ορισμένοι από αυτούς έριξαν κάδους απορριμάτων εναντίον των αστυνομικών, κοντά στο κτίριο όπου στεγάζονται οι αρχές της περιφέρειας, και οι τελευταίοι απάντησαν απωθώντας το πλήθος με γκλομπ αλλά ακόμη και με πυροβολισμούς στον αέρα.



Κατόπιν, σύμφωνα με το καταλανικό ραδιόφωνο, μέλη των CDR απέκλεισαν δρόμους προκαλώντας μποτιλιαρίσματα, όπως είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, στις δύο απεργίες που ακολούθησαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν μετά το δημοψήφισμα.



Περνώντας εμπρός από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για  την Ένωση, αφού καμία χώρα-μέλος της δεν στήριξε τον Καταλανό ηγέτη από τη στιγμή που αυτοεξορίσθηκε στις Βρυξέλλες. "Αυτή η Ευρώπη είναι ντροπή" ήταν το κύριο σύνθημά τους, ενώ ειδικά έξω από το προξενείο της Γερμανίας ορισμένοι ύψωσαν φωτογραφίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, στο πρόσωπο της οποίας είχαν ζωγραφίσει χιτλερικό μουστάκι. 

Άλλοι κρατούσαν πλακάτ με τη φράση, στα γερμανικά, "Ελευθερώστε τον πρόεδρό μας, μη γίνεστε συνένοχοι".



Πάντως υπήρξαν και Καταλανοί πολιτικοί που σύστησαν αυτοσυγκράτηση στους αυτονομιστές, οπως η Έλσα Αρτάντι. Ακόμα όμως κι εκείνοι ήταν αδύνατο αυτή τη φορά να σιωπήσουν το πλήθος. Όπως είπε χαρακτηριστικά μια 37χρονη διαδηλώτρια, η Γιολάντα Σαγιέρας, οι αρχές "δεν θα πετύχουν τίποτα με τις συλλήψεις, το αντίθετο. Θέλουν να μας θάψουν αλλά κάθε φορά που χτυπούν, γεννιούνται τέσσερις νέοι αυτονομιστές. Θέλουν να μας αποκεφαλίσουν, αλλά είμαστε εκατομμύρια. Αλλά οι διαδηλώσεις πλέον δεν επαρκούν. Χρειαζόμαστε κάτι πιο ριζοσπαστικό", σημείωσε, προτείνοντας μια πολυήμερη γενική απεργία για να παραλύσει η χώρα.

No comments:

Post a Comment