Friday, April 6, 2018

Αντίστροφη μέτρηση για την φυλάκιση Λούλα


Συντάκτης: efsyn.gr
Δραματική τροπή για τον πρώην ηγέτη της Βραζιλίας λαμβάνει η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που διατάζει τη φυλάκισή του για υπόθεση διαφθοράς. Διορία ως σήμερα έδωσε ο δικαστής του, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. «Γενική κινητοποίηση» εναντίον της φυλάκισής του, από το Κόμμα Εργαζομένων (PT).


Μερικές ώρες έχουν απομείνει στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πριν οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς ο δικαστής Σέρζιο Μούρου έδωσε διορία ως το απόγευμα της Παρασκευής (23:00 ώρα Ελλάδας) για να παραδοθεί, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ο Λούλα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές στη Βραζιλία, θεωρούνταν φαβορί για να επιστρέψει στον προεδρικό θώκο, ωστόσο η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για φυλάκισή του (υπόθεση διαφθοράς) αλλάζει δραματικά τα δεδομένα.

Η εξέλιξη αποτελεί βαρύ πλήγμα για τον δημοφιλέστερο πολιτικό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής (αποχώρησε από το προεδρικό αξίωμα με ποσοστό ρεκόρ πάνω από 80%) και έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των υποστηρικτών του.

Ο 72χρονος πολιτικός ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες έχουν πολιτικά κίνητρα και έχουν σχεδιαστεί για να τον εμποδίσουν να επανεκλέγει πρόεδρος της Βραζιλίας.

Ο δικαστής που χειρίζεται τις έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς Σέρζιο Μούρου, επικαλούμενος «το αξίωμα που κατείχε» γνωστοποιεί ότι στον πρώην αρχηγό του κράτους δίνεται η δυνατότητα «να παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτσίμπα», στη νότια Βραζιλία.

Ο δικαστής απαγόρευσε «σε κάθε περίπτωση» το να «χρησιμοποιηθούν χειροπέδες» κατά τη σύλληψη του Λούλα και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί σε έναν «προστατευμένο χώρο» στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, χωρίς να έλθει σε επαφή «με άλλους κρατουμένους» για να μη διατρέξει «κανέναν κίνδυνο η ηθική ή η σωματική του ακεραιότητα».

Μετά την ανακοίνωση του δικαστή, αρκετές εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας συγκεντρώθηκαν στην έδρα του συνδικάτου των εργαζόμενων στη βιομηχανία του μετάλλου. Το Κόμμα Εργαζομένων (PT), που ίδρυσε ο Λούλα (τη δεκαετία του 1980), ανακοίνωσε «γενική κινητοποίηση» εναντίον της φυλάκισής του.

Πρωτόδικα ο Βραζιλιάνος πολιτικός καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια και έξι μήνες κατηγορούμενος ότι δέχτηκε μια πολυτελή μεζονέτα στο τουριστικό θέρετρο Γουαρουζά του Σάο Πάολο ως μίζα από την κατασκευαστική Odebrecht για να της εξασφαλίσει δημόσια συμβόλαια με την κρατική πετρελαϊκή Petrobras. 

Τι λέει ο Λούλα

Το κόμμα του ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μία «τραγική μέρα για τη δημοκρατία και τη Βραζιλία». Ο ίδιος δηλώνει αθώος, αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενες με στόχο να τον εμποδίσουν να διεκδικήσει να γίνει πάλι πρόεδρος.

Μάλιστα, περιέγραψε τη δικαστική του περιπέτεια ως συνέχεια της πάλης ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας, η οποία ξεκίνησε το 1964 και έληξε το 1985.

Ο Λούλα υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βραζιλίας από το 2003 έως το 2011 και ήταν έτοιμος να επιστρέψει στην ηγεσία της χώρας του.

Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την τροπή που πήραν τα γεγονότα, πιθανότατα το εκλογοδικείο θα απορρίψει την υποψηφιότητα του Λούλα, αλλά εκτιμούν πως η στρατηγική του κόμματός του είναι να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί στη χώρα το φάσμα της φυλάκισής του για όσο περισσότερο είναι δυνατόν, πριν παρουσιαστεί το «σχέδιο Β», η υποψηφιότητα κάποιου άλλου στελέχους του κόμματος για την προεδρία.

No comments:

Post a Comment