Monday, April 9, 2018

Mundus vult decipi, ergo decipiatur - Ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, άσ’ τον λοιπόν να εξαπατηθεί


Συντάκτης Γιάννης Δαμέλλος
Ο Αριστοτέλης πίστευε ότι οι άνθρωποι είναι προικισμένοι από την φύση να κρίνουν την αλήθεια και συνήθως στο τέλος την αποκαλύπτουν. Ο Κάφκα πίστευε ότι, ο δρόμος της αλήθειας δεν είναι ένα τεντωμένο σκοινί για ισορροπιστές, αντίθετα είναι ένα χαμηλό εμπόδιο που προορίζεται για να σε κάνει να σκοντάψεις. Ο Αισχύλος πάλι έλεγε πως δεν μαθαίνει κανείς παρά το ήμισι της αλήθειας, όταν ακούει μόνο τη μιά εκ των δύο πλευρών. Εγώ πάλι πιστεύω αυτό που έλεγε ο Τολστόι, ότι δηλ. στις μέρες μας όλοι λέμε πως αγαπούμε την αλήθεια, αλλά οι περισσότεροι από μας αγαπούμε πιο πολύ το συμφέρον μας. Γι αυτό και κάνουμε τα στραβά μάτια στην αλήθεια. Έτσι είναι απόλυτα φυσικό κάθε εξουσιαστής, κάθε διαχειριστής της πραγματικότητας να επιχειρεί καταρχάς να μας εξαπατήσει. Με τη Συρία, αυτή ήταν και η κατάσταση των πραγμάτων από την αρχή. Η αλήθεια ήταν και είναι βυθισμένη στην ομίχλη και αν όντως ο κόσμος επιθυμεί να εξαπατηθεί, γιατί δεν αντέχει μια αλήθεια που δεν τον συμφέρει, εγώ λέω άσ’ τον να εξαπατηθεί. Αυτός ο κόσμος δεν αξίζει την αλήθεια. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με μια σειρά. Πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία. Χθες, εκπρόσωποι της συριακής ααντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ασσαντ ότι βομβάρδισε παιδιά και γυναίκες στην συνοικία της Δαμασκού, Δούμα με χημικά, δη χλώριο. Φυσικά, πριν καν επαληθευτεί η είδηση, την είχαν πάρει όλα τα συστημικά κανάλια της Δύσης και την αναπαρηγαγαν στα δελτία τους. Ο Τραμπ αποκάλεσε "ζωο" τον Άσαντ και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον Πούτιν ότι τον υποθάλπει, αφήνοντας αιχμές για εκδίκηση. Το πρωί της Δευτέρας το συριακό καθεστώς ανακοίνωσε τον βομβαρδισμό ενός εκ των στρατιωτικών της αεροδρομίων με τη συριακή τηλεόραση να κάνει λόγο για πολλούς θανάτους και τραυματισμούς. Οι αμερικάνοι το αρνήθηκαν. Οι Ισραηλινοί δεν το σχολίασαν.

Η Μόσχα σήμερα αρνήθηκε ότι ο συριακός στρατός έκανε χρήση χημικών στη Δούμα. Και ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν που έχει βαλθεί να επιστρέψει τις Λεγεώνες του στη Συρία, όμως παρά τις έξωθεν πιέσεις δεν κατηγόρησαν ευθέως τη Δαμασκό για την επίθεση.
Το ότι η Γαλλική Προεδρεία απέφυγε να ρίξει την ευθύνη στον Άσσαντ σημαίνει ότι δεν έχει ακόμα αποδείξεις. Οπότε, όπως και πριν από το 2013, θα χρειαστεί να μεταβούν εμπειρογνώμονες επί τόπου για να διευκρινίσουν πώς πέθαναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που φαίνονται στις φωτογραφίες και τα βίντεο. Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι υποσχέθηκαν ότι μόλις αποχωρήσουν οι αντάρτες από τη Δούμα θα κάνουν τιις δικές τους έρευνες αλλά στα αυτιά της Δύσης το τελευταίο ακούγεται σαν σαρκασμός. Η ουσία είναι πως είτε το έκανε η Συρία ή όχι, αυτή τη στιγμή ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται πιεση να διατηρήσει τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή και οι μόνοι που είχαν ισχυρό κίνητρο να επιθυμούν κάτι τέτοιο, εκτός από τους Κούρδους που θεωρητικά είναι οι τελευταίοι ύποπτοι δράστες, είναι οι σύριοι αντικαθεστωτικοί γιατί είναι απελπισμένοι και διαρκώς συρρικνώνονται. Οι αντικαθεστωτικοί και στο παρελθόν παραπλάνησαν την κοινή γνώμη και τώρα έχουν ένα λόγο παρά πάνω να το κάνουν. Την σωτηρία τους. 
Ο κόσμος ξεχνάει ότι ένα μεγάλο κομμάτι από το οπλοστάσιο των παλαιωμένων χημικών που είχε ο Άσαντ το 2011 - γιατί είχε- είχε πέσει στα χέρια των ανταρτών, στην αρχή του πολέμου. Και σε δύο περιπτώσεις, ανεξάρτητοι παρατηρητές είχαν συμπεράνει ότι οι αντάρτες είχαν χρησιμοποιήσει τα ίδια χημικά για προβοκάτσια. Βέβαια, αν διαβάσουμε τον συστημικό διεθνή Τύπο, μάλλον θα συμπεράνουμε ότι ο Άσαντ είναι ψυχοπαθής, όμως αξίζει να θυμηθούμε ποιος ξεκίνησε τον πόλεμο στη Συρία και με ποιανών τη βοήθεια... θυμήσου πώς ήταν η Συρία πριν την Αραβική Άνοιξη... θυμήσου τις φωτογραφίες της Χίλαρι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης με το κλιμάκιο της Λιβυκής Αλ Κάιντα έτοιμο να αερομεταφερθεί στα προάστια που έλεγχαν οι Σουνίτες στη Δαμασκό. Θυμήσου τους αντικαθεστωτικούς που την μια στιγμή παρίσταναν στα μήντια τους τουμπανιασμένους από τις χημικές επιθέσεις και μετά από 5 λετά έβγαζαν σέλφι με τους κολλητούς τους ένα στενό πιο πέρα. 

Στη Συρία γίνεται ο πιο βρωμικος πόλεμος όλων των εποχών. Τη χώρα λυμαίνονται ξένοι στρατιώτες και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, άγνωστο πόσων κρατών. Η αλήθεια καλύπτεται από μια πυκνή σκόνη ψεύδους από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν βγάζουν όλα τα παιδιά από το κολαστήριο. Αλλά όχι. Τα παιδιά έχουν γίνει ασπίδες ολονών για να ικανοποιούν τις ατζέντες τους. 

Και την πιο σημαντική ατζεντα στην περιοχή έχει ο αμερικανικός στρατός. Οι εκπρόσωποι του οποίου ακόμα τραβάνε τις τρίχες των μαλλιών τους μετά από τις δηλώσεις Τραμπ για αποχώρηση. Αν λοιπόν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Τραμπ τελικά αλλάξει γνώμη και μείνει στη Συρία, μπορεί βέβαια να ικαανοποιήσει τα γεράκια των μυστικών υπηρεσιών και τους εμπόρους όπλων, όμως κινδυνεύει να ταυτισθεί κι εκείνος στο μέλλον με την κληρονομιά του Ομπάμα και της Χίλαρι. Την ίδια κληρονομιά που έβριζε στις προεκλογικές του δηλώσεις. Να είναι λοιπόν σίγουρος ότι θα λάβει τη σκυτάλη της ξεφτίλας και θα γίνει ο περίγελος όλων των συνωμοσιολόγων που τον βοήθησαν να εκλεγεί γιατί πιστέψτε με, όσο τρελό κι αν ακούγεται κι αυτοί έχουν τη δικιά τους ατζεντα. 

Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η Συρία να έχει ήδη διαμελισθεί, με μυστική συμφωνία που θα αποκαλυφθεί μετά από 50 χρόνια, και τώρα να γράφεται ο επίλογος του εμφυλίου με συνοπτικές, αιματηρές και απάνθρωπες διαδικασίες.

Ό,τι και να συμβαίνει πραγματικά, η αλήθεια μάλλον δεν είναι το ζητούμενο στη Συρία, ούτε στην Μέση ανατολή. Γιατί δεν συμφέρει κανέναν να ειπωθεί. Μα κανέναν. Κάτω από αυτές λοιπόν τις συνθήκες ο Ρωμαίος φιλόσοφος που κυνικά μας έλεγε ότι αν ο κόσμος θέλει να εξαπατηθεί, αφήστε τον να εξαπατηθεί, είχε δίκιο. Αν αναρωτιέστε τι λέω, τότε πείτε μου ποια ήταν κάποτε και ποια είναι τώρα η γνώμη σας για τα αίσχη των Ισραηλινών στην Λωριδα της Γάζας; Όταν ανακαλύψετε τη φωνή σας, σας παρακαλώ επικοινωνήστε μαζι μου για να μην νομίζω εγώ ότι βρίσκομαι σε άρνηση.

Το κείμενο έχει ανανεωθεί με τις τελευταίες πληροφορίες

No comments:

Post a Comment