Monday, April 11, 2022

Ο Ντόναλντ Τραμπ και το "μακρύ χέρι του Ερντογάν" στην αμερικανική Γερουσία


Γιάννης Δαμέλλος

Μπλέξαμε. Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να στηρίξει για την κούρσα της Γερουσίας στην Πενσυλβάνια μια τηλεπερσόνα, έναν χειρουργό που έχει τεράστιες ακροαματικότητες στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει υπηρετήσει στον Τουρκικό Στρατό τη δεκαετία του 80, ανήκει στο στενό κύκλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συναυλίζεται με τον βάλτο της αμερικανικής πολιτικής, το βαθύ Σύστημα, που ακόμα δεν έχει αποξηρανθεί. 

Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν ο Dr. Oz, σύντομα θα είναι Γερουσιαστής και όπως δήλωσε σήμερα ο διάσημος Τουρκος αντικαθεστωτικός μπασκετμπολίστας Enes Freedom, "θα είναι σαν το χέρι του Ερντογάν να βρίσκεται μέσα στη Γερουσία". 

Κι αυτό, αν αλλάξουν οι ισορροπίες στο Σώμα, μπορεί να σημάνει περιπέτειες για εμάς. 

Αυτό που βασανίζει σήμερα τους αναλυτές είναι τα αίτια πίσω από την επιλογή του Οζ από τον πρώην αμερικανό Πρόεδρο, δεδομένων και των σκληρών αντιδράσεων μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Εμφύλιος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Με το που ο Τραμπ στήριξε τον Οζ, άρχισαν να χτυπάνε τα τηλέφωνα και οργισμένοι οπαδοί του που ακόμα περιμένουν να τους βγάλει από τον βάλτο, διερύγνυαν τα ιμάτια τους και μιλούσαν για προδοσία καθώς ο τηλεγιατρός έχει αντιπαρατεθεί με τους υπερσυντηρητικούς στο θέμα των αμβλώσεων. 

Αυτό όμως δεν έκανε κανένα αυτί να ιδρώσει στο στρατόπεδο του Τραμπ. Τουναντίον, ο πιο μεγάλος ινστρούκτορας του Trumpworld, ο Stephen Miller, μετά την στήριξη του Trump στον Oz διέκοψε κάθε εμπλοκή και ενασχόληση με την εκστρατεία του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του ΟΖ, του Ντέιβ ΜακΚόρμικ, ο οποίος μάλιστα είχε προσλάβει για σύμβουλο την πρώην αξιωματούχο της διοίκησης του Τραμπ, Χόουπ Χικς.

Ο Ρεπουμπλικανός Μο Μπρουκς (R-AL), υποψήφιος για τη Γερουσία επιδοκίμασε την έγκριση του Οζ λέγοντας ότι «αυτό συμβαίνει επειδή ο Τραμπ περιβάλλεται από προσωπικό που είναι στο μισθολόγιο του Mitch McConnell, επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, που είναι εχθρικό προς την ατζέντα του MAGA. Όλοι οι υποψήφιοι που στηρίζει ο Τραμπ στις προκριματικές εκλογές δουλεύουν για το Βάλτο», είπε ο Μπρουκς. «Τον δούλεψαν. Πάλι", πρόσθεσε. 

Ο Chris Cillizza, συντάκτης του CNN, έχει τη δικιά του εκδοχή για την επιλογή του ΟΖ. 

"Ο Oz ήταν τακτικά στην τηλεόραση για περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτό τον κάνει διάσημο. Τον κάνει και δημοφιλή. Στον Τραμπ αρέσουν διάσημοι, δημοφιλείς άνθρωποι που ήταν στην τηλεόραση. Αυτό είναι βασικά. Ο Τραμπ δεν υποστηρίζει τον Οζ για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι ο Οζ, όπως ο Τραμπ, είναι στην τηλεόραση. Αυτό είναι αρκετό για τον Τραμπ... Η τηλεόραση", λέει ο Cillizza "είναι –και ήταν πάντα– ο τρόπος που ο Τραμπ σχετίζεται με τον κόσμο. Αν είναι στην τηλεόραση, είναι αληθινό για τον Τραμπ. Και, αν είναι στην τηλεόραση για μεγάλο χρονικό διάστημα -όπως συχνά σημείωνε ότι ήταν η εκπομπή του "The Apprentice" - τότε (και το άτομο πίσω από αυτό) πρέπει να είναι καλό. 

Επίσης, μην ξεχνάτε ποτέ αυτό: Για τον Τραμπ, ο θεμελιώδης υπολογισμός δεν είναι καλός ή κακός από οποιαδήποτε ηθική έννοια. Δεν υπάρχει κανένα μέρος των υπολογισμών του για να υποστηρίξει τον Oz που να ασχολείται με το αν ο τηλεοπτικός γιατρός θα γινόταν πραγματικά καλός γερουσιαστής. Όχι, για τον Τραμπ ο κόσμος είναι χωρισμένος ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να κάνουν πράγματα για αυτόν και σε αυτούς που δεν μπορούν. Ο Οζ, επειδή ήταν στην τηλεόραση, μπορεί να κερδίσει - και κερδίζοντας αυτό κάνει τον Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται ωραίος. Λοιπόν, voila, ο Τραμπ υποστηρίζει τον Oz".

Τον έβγαλε στη σέντρα

Μια άλλη άποψη για τα πράγματα έχει ο διάσημος Τουρκος αντικαθεστωτικός μπασκετμπολίστας Enes Freedom του οποίου ο πατέρας φυλακίστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Ενές Φρίντομ πήγε σήμερα στην Ουάσιγκτον Ποστ και δήλωσε ότι ο Dr. Οζ βρίσκεται στην «τσέπη» του Τούρκου δικτάτορα. 

«Και ό,τι θέλει ο Ερντογάν, αυτό είναι που ο Δρ. Ο Οζ πρόκειται να κάνει. Έτσι, εάν ο Δρ. Ο Οζ μπαίνει στη Γερουσία, είναι σαν το χέρι του Ερντογάν να είναι στη Γερουσία». Ενές Φρίντομ

Πιο λιανά δεν γίνεται. 

Ο Οζ που γεννήθηκε στο Οχάιο και έχει αμερικανική υπηκοότητα απέκτησε την τουρκική υπηκοότητα αφού υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό τη δεκαετία του 1980. Έχει δεχθεί επικρίσεις για προηγούμενες συναντήσεις με τον αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας. Η National Review συνέταξε μια λίστα με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Οζ με άτομα και οργανισμούς που θεωρούνται πιστοί στο καθεστώς του Ερντογάν τον Δεκέμβριο του 2021.

Εν κατακλείδι

Θα ήταν λοιπόν αφελές να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι τόσο απλά. Εγώ στην ζωή μου έμαθα να βλέπω τα πράγματα ολιστικά. Ο Τραμπ υποστηρίζει τον Οζ γιατί πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει να κερδίσει στις Προκριματικές λόφω της δημοφιλίας του και αν αυτό συμφέρει τον ΜακΚόνελ "όλα εντάξει", γιατί ο ΜακΚόνελ τον κράτησε δύο φορές -και τον κρατά ακόμα- έξω από την φυλακή. Επίσης, ο Ντόκτορ Οζ είναι συνομιλητής και οπαδός του Ερντογάν, με τον οποίο ο Τραμπ έχει πολιτικά και οικονομικά αλισβερίσια και ως τέτοιος ανήκει σε αυτούς που μπορούν να κάνουν πράγματα για αυτόν. Και τώρα και στο μέλλον. 

Για έχετε το νου σας.

No comments:

Post a Comment