Wednesday, June 29, 2022

Ο Τραμπ επιστρέφει στα social media για να σώσει το τομάρι του μετά από ένορκη κατάθεση-φωτιά πρώην βοηθού του εμπρός στο Κογκρέσο















CBS - Η Cassidy Hutchinson, βοηθός του πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Λευκού Οίκου, Mark Meadows, έδωσε μια εκρηκτική κατάθεση την Τρίτη λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρώην Πρόεδρος Τραμπ ήθελε να φτάσει στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 – ακόμα και αρπάζοντας το τιμόνι του προεδρικού οχήματος και βρίζοντας τον επικεφαλής ασφαλείας του, όταν του είπαν ότι δεν μπορούσε να πάει.

Την ίδια ώρα, το πρώην αφεντικό της Hutchinson δεν έχει συμμορφωθεί με τις κλήσεις για να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής. Η ίδια κατέθεσε την Τρίτη ότι το πρώην αφεντικό της και ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, ζήτησαν χάρη από τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Μεταξύ των εξαιρετικών αποκαλύψεων της Χάτσινσον ήταν ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε ότι το πλήθος στη συγκέντρωση του στο Ellipse πριν από την εξέγερση στο Καπιτώλιο είχε όπλα. Κατέθεσε ότι ο Τραμπ είπε "κάτι που είχε ως αποτέλεσμα: "Δεν με νοιάζει που έχουν όπλα. Δεν είναι εδώ για να με βλάψουν. Πάρτε τους ανιχνευτές μακριά. Αφήστε τους ανθρώπους μου να μπουν. Μπορούν να παρελαύνουν στο Καπιτώλιο από Εδώ. Αφήστε τους ανθρώπους να μπουν. Απομακρύνετε τα μηχανήματα ασφαλείας", αναφερόμενος στα μαγνητόμετρα ή ανιχνευτές μετάλλων, που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ασφαλείας.

Η Βουλή των ΗΠΑ πραγματοποιεί δημόσιες ακροάσεις για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021


Η Χάτσινσον κατέθεσε επίσης ότι ο Τζουλιάνι της είπε στις 2 Ιανουαρίου "Κας,, είσαι ενθουσιασμένη για την 6η; Θα είναι μια υπέροχη μέρα".

Η Χάτσινσον είπε την Τρίτη ότι ζήτησε από τον Τζουλιάνι να της εξηγήσει τη σημασία της 6ης Ιανουαρίου. Είπε ότι ο Τζουλιάνι απάντησε: "Θα πάμε στο Καπιτώλιο. Θα είναι υπέροχο. Ο πρόεδρος θα είναι εκεί, θα φανεί δυνατός." Και την ενθάρρυνε να μιλήσει με τον Μέντοους.

Μετά την αποχώρηση του Τζουλιάνι από την πανεπιστημιούπολη του Λευκού Οίκου, η Χάτσινσον είπε ότι ρώτησε τον Μέντοους για τις 6 Ιανουαρίου και εκείνος είπε ""ακούγεται ότι θα πάμε στο Καπιτώλιο".

«Γίνονται πολλά Cass, αλλά δεν ξέρω, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πραγματικά πολύ άσχημα στις 6 Ιανουαρίου», είπε ο Meadows στην Hutchinson, θυμάται εκείνη.

Η Χάτσινσον κατέθεσε επίσης για το πόσο θυμωμένος ήταν ο Τραμπ όταν ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ είπε στο Associated Press σε συνέντευξή του μετά τις εκλογές του 2020 ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για εκτεταμένη νοθεία των ψηφοφόρων που θα άλλαζαν την έκβασή τους.

Μπαίνοντας στην τραπεζαρία του Λευκού Οίκου, η Χάτσινσον παρατήρησε έναν παρκαδόρο να αλλάζει το τραπεζομάντιλο. Ο παρκαδόρος έκανε νόημα προς τον μανδύα του τζακιού και την τηλεόραση, είπε.

«Πρώτα παρατήρησα ότι έσταζε κέτσαπ στον τοίχο και υπήρχε ένα σπασμένο πορσελάνινο πιάτο στο πάτωμα», είπε στην επιτροπή. «Ο παρκαδόρος της είχε πει ότι ο πρόεδρος ήταν εξαιρετικά θυμωμένος με τη συνέντευξη του γενικού εισαγγελέα στο AP και είχε πετάξει το γεύμα του στον τοίχο».

Στη συνέχεια, ο Χάτσινσον άρπαξε μια πετσέτα για να βοηθήσει και θυμήθηκε ότι ο παρκαδόρος της είπε για τον Τραμπ, "είναι πραγματικά προσεκτικός με αυτό. Θα έμενα μακριά του αυτή τη στιγμή".

Σε μια προηγούμενη ακρόαση, η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου δημοσίευσε αποσπάσματα βίντεο της κατάθεσης του Μπαρ. Σε αυτό το απόσπασμα, είπε "Πήγα εκεί και είπα στη γραμματέα μου ότι πιθανότατα θα με απολύσουν και είπα να μην… να μην επιστρέψω στο γραφείο μου, οπότε είπα, "Μπορεί να χρειαστεί να μαζέψεις τα πράγματά μου".

Στο τέλος της ακρόασης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων της 6ης Ιανουαρίου, βουλευτής Λιζ Τσένι, είπε ότι ορισμένοι από τους μάρτυρες που εμφανίστηκαν ενώπιον της επιτροπής έλαβαν μηνύματα από ορισμένα εσωτερικά μέλη του κύκλου του Τραμπ. Διάβασε μερικά από τα κείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός που έλεγε "θέλει να σε ενημερώσω ότι σε σκέφτεται. Ξέρει ότι είσαι πιστός".

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η προσπάθεια επηρεασμού των μαρτύρων να καταθέσουν αναληθή πράγματα παρουσιάζει πολύ σοβαρές ανησυχίες», είπε η Τσένι κλείνοντας, σημειώνοντας ότι η επιτροπή θα συζητήσει πώς να προχωρήσει.

Η μαρτυρία της Χάτσινσον ήρθε στη μέση μιας διακοπής δύο εβδομάδων και έγινε απροσδόκητα λίγες μέρες αφότου η επιτροπή είπε ότι δεν θα γίνουν άλλες ακροάσεις μέχρι τον Ιούλιο. Ο πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής Bennie Thompson είπε ότι η ακρόαση της Τρίτης συγκλήθηκε επειδή οι πληροφορίες που είχε η Hutchinson είναι «αρκετά επείγουσες».

«Η κα Χάτσινσον είναι δικαιολογημένα περήφανη για την υπηρεσία της στη χώρα ως ειδική βοηθός του προέδρου», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι της Χάτσινσον, Τζόντι Χαντ και Γουίλιαμ Τζόρνταν. «Αν και δεν ζήτησε την προσοχή που συνοδεύει την κατάθεσή της σήμερα, πιστεύει ότι ήταν καθήκον και ευθύνη της να παράσχει στην επιτροπή τις ειλικρινείς και αληθείς παρατηρήσεις της για τα γεγονότα γύρω από τις 6 Ιανουαρίου. Η κ. Hutchinson πιστεύει ότι η 6η Ιανουαρίου ήταν μια φρικτή ημέρα για τη χώρα, και είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της δημοκρατίας μας να μην επαναληφθεί».

Και η αντίδραση του Τραμπ  - Business Insider

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε την Τρίτη μια τοξική ντουζίνα αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο της κατάθεσης Χάτσινσον ενώπιον της επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου, αποκαλώντας την υπάλληλο «απόλυτα ψεύτρα», «τριτοκλασσάτη κοινωνική ορειβάτη» και λέγοντας ότι τη θεωρούσε «θεότρελλη» λόγω του στιλ της γραφής της.

"Δεν υπάρχει αντιπαράθεση εξέτασης αυτού του λεγόμενου μάρτυρα. Αυτό είναι Δικαστήριο καγκουρό!" έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε άλλη ανάρτησή του, είπε ότι "η γλώσσα του σώματός της είναι αυτή ενός ολοκληρωτικού ταύρου… καλλιτέχνη. Fantasy Land!"

Η απάντηση του Τραμπ αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε το Twitter κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ιδιαίτερα αφού δέχθηκε δημόσια κριτική ή κυκλοφόρησαν νέα από την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Robert Mueller.

Ο Τραμπ αποκλείστηκε από το Twitter και το Facebook στον απόηχο της εξέγερσης στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου, οδηγώντας τον ίδιο και τους συμμάχους του να δημιουργήσουν τη δική τους πλατφόρμα.

Όπως σημείωσε ο Μπρετ Μπάιερ του Fox News, η Χάτσινσον έκανε τους ισχυρισμούς της ενόρκως ενώ ο Τραμπ απλώς φώναζε διαδικτυακά. Είναι έγκλημα να λες ψέματα στο Κογκρέσο, και το ανακάλυψε πρόσφατα ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ Μάικλ Κοέν, συμπλήρωσε.

Ο Τραμπ έχει μια καλά τεκμηριωμένη επί δεκαετίες ροπή στο να τεντώνει την αλήθεια ή να λέει απλά ψέματα. Ένας από τους πιο απορριπτέους ισχυρισμούς του ως πρόεδρος ήταν ότι ψήφισε τη νομοθεσία για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης των βετεράνων όταν ήταν εύκολα επαληθεύσιμο ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε το νομοσχέδιο. Ο Τραμπ έκανε αυτόν τον ισχυρισμό περισσότερες από 156 φορές, όπως τεκμηρίωαε σχολαστικά η Washington Post.

No comments:

Post a Comment