Friday, July 8, 2022

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο υπερσυντηρητικός πρώην ηγέτης της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε πυροβολήθηκε θανάσιμα στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας


Canadian Press

NARA, Ιαπωνία (AP) — Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ένας διχαστικός συντηρητικός πολιτικός και μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του έθνους του, πέθανε μετά από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας την Παρασκευή στη δυτική Ιαπωνία, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK.

Ο Άμπε, 67 ετών, πυροβολήθηκε από πίσω λίγα λεπτά αφότου ξεκίνησε την ομιλία του στη Νάρα. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο για επείγουσα περίθαλψη, αλλά δεν ανέπνεε και η καρδιά του είχε σταματήσει. Αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο, ανέφερε το NHK.

Η αστυνομία συνέλαβε αμέσως τον ύποπτο ένοπλο στον τόπο της επίθεσης αλλά η δολοφονία  συγκλόνισε πολλούς στην Ιαπωνία, η οποία είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο και έχει μερικούς από τους αυστηρότερους νόμους για τον έλεγχο των όπλων οπουδήποτε.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και οι υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου του επέστρεψαν βιαστικά στο Τόκιο από τις προεκλογικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα μετά τον πυροβολισμό, τον οποίο σε δηλώσεις του ο Κισίντα χαρακτήρισε «εξωφρενικό και βάρβαρο».

Ο Άμπε ήταν ο μακροβιότερος ηγέτης της Ιαπωνίας πριν παραιτηθεί το 2020.

Το NHK μετέδωσε ένα δραματικό βίντεο του Άμπε να εκφωνεί μια ομιλία έξω από έναν σιδηροδρομικό σταθμό στη δυτική πόλη Νάρα. Στέκεται όρθιος, ντυμένος με μπλε ναυτικό κοστούμι, σηκώνοντας τη γροθιά του, όταν ακούγονται δύο πυροβολισμοί. Στη συνέχεια, το βίντεο δείχνει τον Άμπε να σωριάζεται στο δρόμο, με τους φρουρούς ασφαλείας να τρέχουν προς το μέρος του. Κρατάει το στήθος του, το πουκάμισό του λερωμένο με αίμα.

Την επόμενη στιγμή, οι φρουροί ασφαλείας βουτούν πάνω από έναν άντρα με γκρι πουκάμισο που είναι ξαπλωμένος μπρούμυτα στο πεζοδρόμιο. Μια δίκαννη συσκευή που φαινόταν να είναι ένα χειροποίητο όπλο φαίνεται στο έδαφος.

Η αστυνομία της νομαρχίας Νάρα επιβεβαίωσε τη σύλληψη του Τετσούγια Γιαμαγκάμι, 41 ετών, ως ύποπτο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας. Το NHK ανέφερε ότι ο ύποπτος υπηρέτησε στη Ναυτική Δύναμη Αυτοάμυνας για τρία χρόνια τη δεκαετία του 2000.

Άλλα βίντεο από τη σκηνή έδειξαν στελέχη της εκστρατείας να περιτριγυρίζουν τον Άμπε. Ο πρώην ηγέτης εξακολουθούσε να ασκεί μεγάλη επιρροή στο κυβερνόν Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και ήταν επικεφαλής της μεγαλύτερης φατρίας του, του Seiwakai. Οι εκλογές για την Άνω Βουλή της Ιαπωνίας, τη λιγότερο ισχυρή αίθουσα του κοινοβουλίου της, είναι την Κυριακή.

«Χρησιμοποιώ τα πιο σκληρά λόγια για να καταδικάσω (την πράξη)», είπε ο Κισίντα καθώς προσπαθούσε να ελέγξει τα συναισθήματά του. Είπε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επανεξετάσει την κατάσταση ασφαλείας, αλλά πρόσθεσε ότι ο Άμπε είχε την υψηλότερη προστασία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση ως πρόκληση για τη δημοκρατία της Ιαπωνίας. Στο Τόκιο, οι άνθρωποι σταματούσαν στο δρόμο για να πάρουν επιπλέον εκδόσεις εφημερίδων ή να παρακολουθήσουν τηλεοπτική κάλυψη του πυροβολισμού.

Όταν παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία, ο Άμπε είπε ότι είχε υποτροπή της ελκώδους κολίτιδας που είχε από τότε που ήταν έφηβος.

Είπε στους δημοσιογράφους εκείνη την εποχή ότι ήταν «κακό» να αφήνει πολλούς από τους στόχους του ημιτελείς. Μίλησε για την αποτυχία του να επιλύσει το ζήτημα των Ιαπώνων που απήχθησαν πριν από χρόνια από τη Βόρεια Κορέα, μια εδαφική διαμάχη με τη Ρωσία και μια αναθεώρηση του συντάγματος της Ιαπωνίας που υπήρχε από τον πόλεμο.

Αυτό το τελευταίο σχέδιό του ήταν ένας μεγάλος λόγος που ήταν τόσο διχαστική φιγούρα.

Ο υπερεθνικισμός του εξόργισε την Κορέα και την Κίνα και η ώθησή του να δημιουργήσει αυτό που έβλεπε ως πιο κανονική αμυντική στάση εξόργισε πολλούς Ιάπωνες. Ο Άμπε απέτυχε στον αγαπημένο του στόχο να ξαναγράψει επισήμως το ειρηνιστικό Σύνταγμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου λόγω της κακής δημόσιας υποστήριξης.

Οι οπαδοί του είπαν ότι η κληρονομιά του ήταν μια ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ιαπωνίας που είχε σκοπό να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της Ιαπωνίας. Αλλά ο Άμπε έκανε εχθρούς επιβάλλοντας τους αμυντικούς του στόχους και άλλα επίμαχα ζητήματα μέσω του κοινοβουλίου, παρά την έντονη δημόσια αντίθεση.

Ο Άμπε ήταν ένας γαλαζοαίματος πολιτικός που ήταν η μοίρα του να ακολουθήσει τα βήματα του παππού του, του πρώην πρωθυπουργού Nobusuke Kishi. Η πολιτική του ρητορική επικεντρωνόταν συχνά στο να κάνει την Ιαπωνία ένα «κανονικό» και «όμορφο» έθνος με ισχυρότερο στρατιωτικό και μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν σοκαρισμό για τους πυροβολισμούς.

Ο Άμπε είπε ότι ήταν περήφανος που εργαζόταν ενώ ήταν ηγέτης για μια ισχυρότερη συμμαχία ασφαλείας Ιαπωνίας-ΗΠΑ και επέτρεψε την πρώτη επίσκεψη ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ στην πόλη της Χιροσίμα που έχει βομβαρδιστεί με ατομική βόμβα. Βοήθησε επίσης το Τόκιο να αποκτήσει το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 δεσμευόμενος ότι μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ήταν «υπό έλεγχο» ενώ δεν ήταν.

Ο Άμπε έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας το 2006, σε ηλικία 52 ετών, αλλά η υπερβολικά εθνικιστική πρώτη του θητεία έληξε ξαφνικά ένα χρόνο αργότερα, επίσης λόγω της υγείας του.

Το τέλος της γεμάτης σκάνδαλα πρώτης θητείας του Άμπε ως πρωθυπουργός ήταν η αρχή έξι ετών ετήσιας αλλαγής ηγεσίας. Είναι μια εποχή πολιτικής «περιστρεφόμενης πόρτας» που δεν είχε σταθερότητα και μακροπρόθεσμες πολιτικές.

Όταν επέστρεψε στο αξίωμα το 2012, ο Άμπε υποσχέθηκε να αναζωογονήσει το έθνος και να βγάλει την οικονομία του από την αποπληθωριστική του κατάσταση με τη φόρμουλα «Abenomics», η οποία συνδυάζει δημοσιονομικά κίνητρα, νομισματική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Κέρδισε έξι εθνικές εκλογές και έχτισε μια ισχυρή λαβή στην εξουσία, ενισχύοντας τον αμυντικό ρόλο και την ικανότητα της Ιαπωνίας και τη συμμαχία ασφαλείας της με τις ΗΠΑ. Ενίσχυσε επίσης την πατριωτική εκπαίδευση στα σχολεία και ανέβασε το διεθνές προφίλ της Ιαπωνίας.

No comments:

Post a Comment