Saturday, November 12, 2022

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τεράστια «εξωγαλαξιακή δομή» πίσω από τον Γαλαξία μας


 

Του Brandon Specktor - δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 19 ώρες στο https://www.livescience.com/zone-of-avoidance-giant-structure

Μια αχαρτογράφητη περιοχή του διαστήματος γνωστή ως «ζώνη αποφυγής» κρύβεται πίσω από το κέντρο του Γαλαξία – και οι αστρονόμοι μόλις βρήκαν εκεί μια τεράστια δομή πολλών γαλαξιών.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν μια τεράστια εξωγαλαξιακή δομή που κρύβεται σε μια αχαρτογράφητη περιοχή του διαστήματος πολύ πέρα ​​από το κέντρο του Γαλαξία.

Αυτή η περιοχή φάντασμα, γνωστή ως ζώνη αποφυγής, είναι ένα κενό σημείο στον χάρτη μας του σύμπαντος, που περιλαμβάνει κάπου μεταξύ 10% και 20% του νυχτερινού ουρανού. Ο λόγος που δεν μπορούμε να το δούμε —τουλάχιστον με τα τυπικά τηλεσκόπια ορατού φωτός— είναι επειδή το διογκωμένο κέντρο του Γαλαξία μας εμποδίζει την θέαση του. το κέντρο του γαλαξία μας είναι τόσο πυκνό με αστέρια, σκόνη και άλλη ύλη που το φως από τη ζώνη αποφυγής διασκορπίζεται ή απορροφάται πριν φτάσει στα τηλεσκόπια της Γης.

Ωστόσο, οι ερευνητές είχαν καλύτερη τύχη να αποκαλύψουν τα μυστικά της ζώνης με τηλεσκόπια που μπορούν να ανιχνεύσουν υπέρυθρη ακτινοβολία - ένα είδος ενέργειας που είναι αόρατο στα ανθρώπινα μάτια, αλλά αρκετά ισχυρό για να λάμπει μέσα από πυκνά σύννεφα αερίου και σκόνης. Οι έρευνες υπέρυθρων της ζώνης αποφυγής έχουν βρει στοιχεία χιλιάδων μεμονωμένων γαλαξιών που λάμπουν μέσα από την κοσμική ομίχλη, αν και λίγα είναι γνωστά για τις μεγάλης κλίμακας δομές που κρύβονται εκεί.

Τώρα, οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από αρκετές από αυτές τις έρευνες υπέρυθρων για να αποκαλύψουν την πιο κολοσσιαία δομή που έχει εντοπιστεί ποτέ στη ζώνη αποφυγής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 28 Οκτωβρίου στη βάση δεδομένων προεκτύπωσης arXiv.org. (Αυτή η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, αν και έχει υποβληθεί για ανασκόπηση στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics).

Η μυστηριώδης δομή που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη,  φαίνεται να είναι ένα μεγάλο σμήνος γαλαξιών που ενώνονται από ένα κοινό κέντρο βάρους. Χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από το VVV Survey - μια έρευνα που μελετά την κεντρική διόγκωση του Γαλαξία σε υπέρυθρα μήκη κύματος χρησιμοποιώντας το Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy στη Χιλή - οι συγγραφείς της μελέτης βρήκαν στοιχεία για τουλάχιστον 58 γαλαξίες ομαδοποιημένους σε ένα μικρό οικόπεδο της ζώνης της αποφυγής.

Τα σμήνη γαλαξιών είναι τα μεγαλύτερα βαρυτικά δεσμευμένα αντικείμενα στο σύμπαν. τα μεγαλύτερα γνωστά σμήνη περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες μαζεμένους μαζί. Δυστυχώς, είναι αδύνατο να πούμε πόσο μεγάλο ή ευρύ είναι το σμήνος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, δεδομένων των τεράστιων αποστάσεων και των μυριάδων εμποδίων που βρίσκονται ανάμεσα στα αστέρια του σμήνους και τη Γη.

Ωστόσο, η απλή ανίχνευση αυτού του κολοσσιαίου αντικειμένου δείχνει ότι η ζώνη αποφυγής μπορεί να μην είναι τόσο ανεξιχνίαστη όσο πιστεύαμε κάποτε. Μελλοντικές υπέρυθρες μελέτες - συμπεριλαμβανομένων πιθανών παρατηρήσεων από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιήσει την υπέρυθρη κάμερά του για να τραβήξει τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος μέχρι σήμερα - θα βοηθήσουν περαιτέρω τους επιστήμονες να ξεκλειδώσουν τα κρυμμένα μυστικά πέρα ​​από το εξόγκωμα του Γαλαξία.

No comments:

Post a Comment