Tuesday, June 23, 2015

Επίκαιροι ορισμοί


Πηγή: efsyn.gr - Συντάκτης: Δημήτρης Τρίμης
Επειδή στην προκρούστεια τράπεζα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έχουν τεθεί το Ασφαλιστικό και οι συντάξεις, είναι καλό να γνωρίζουμε τη σχετική ορολογία για όσους πιθανόν να αγωνιούν αν και πότε θα συνταξιοδοτηθούν.


Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος»: Για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος προβλέπονται από τον νόμο δύο βασικές προϋποθέσεις:

α) συμπλήρωση ενός ορισμένου ορίου ηλικίας και β) πραγματοποίηση ενός ελάχιστου αριθμού ημερών εργασίας στην ασφάλιση, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε ασφαλισμένος. Οταν υπάρχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις γεννιέται το δικαίωμα του ασφαλισμένου (θεμελίωση δικαιώματος) να λάβει σύνταξη λόγω γήρατος, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση.

Ωριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα»: Δεν υφίσταται τέτοια έννοια στο νόμο. Στην καθομιλουμένη νοούνται τα πρόσωπα τα οποία, λόγω ηλικίας και χρόνου ασφάλισης, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. 1-2 χρόνια) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν διότι έως τότε θα έχουν συμπληρώσει τις δύο βασικές προϋποθέσεις (ηλικία, χρόνο ασφάλισης). Οταν κατά καιρούς ο πολιτικός ή ο νομοθέτης λέει ότι δεν θα θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εννοεί ότι οι όποιες (επί τα χείρω) αλλαγές όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης δεν θα αφορούν αυτούς που εντός ενός ή δύο ετών π.χ. θα έπαιρναν σύνταξη με τις υφιστάμενες (προ ασφαλιστικής... μεταρρύθμισης) προϋποθέσεις.

No comments:

Post a Comment