Monday, June 22, 2015

«Κλειδώνει» αύριο σε έκτακτο Eurogroup η συμφωνία - Ημερησία


Πηγή Ημερησία
Tου Ηλία Μπενέκου
Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπορέσει να κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες τη συμφωνία με τους δανειστές και να την περάσει από τη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα για να «ξεκλειδώσει» την επόμενη δόση, βρίσκεται μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η ελληνική κυβέρνηση, η οποία απεδέχθη μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ, χωρίς να όμως να κατορθώσει να αποσπάσει από τους δανειστές κάποια δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία και για εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αν και η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, ελπίζοντας ότι θα προλάβει να ολοκληρώσει μέχρι τη Δευτέρα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

«Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ευρώπης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης από τους θεσμούς. Τόνισε ότι «επιθυμούμε μία συνολική και βιώσιμη λύση» η οποία, όπως είπε, θα έχει στόχο να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Με τη δήλωση αυτή ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι τα επόμενα 24ωρα ενδεχομένως να υπάρξει κάποια δήλωση από τους Ευρωπαίους για το ζήτημα του χρέους.

Για θετικό βήμα έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι αμέσως μετά, παραπέμποντας τις τελικές αποφάσεις στο Eurogroup της Τετάρτης και στη Σύνοδο Κορυφής που θα ακολουθήσει την Πέμπτη. Μέχρι τότε αναλαμβάνουν εκ νέου δράση οι «θεσμοί», όπου αρχίζουν και πάλι εντατικές συζητήσεις για οριστικοποίηση των μέτρων που έχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρχει τελική πρόταση στο αυριανό Eurogroup. Για τον λόγο αυτό θα παραμείνει στις Βρυξέλλες η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τους Ν. Παππά και Ευκλ. Τσακαλώτο. «Με την ελληνική πρόταση έγινε ένα ουσιαστικό βήμα», δήλωσε μετά τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Τουσκ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι «οι προτάσεις που μας τέθηκαν, παρά την καθυστέρηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των θεσμών». Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι «στο Eurogroup της Τετάρτης θα υπάρχουν αποτελέσματα για να υποβληθούν στη Σύνοδο». Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους πάντως έβαλε «φρένο», λέγοντας ότι «δεν είναι τώρα ο χρόνος να κουβεντιάσουμε το ζήτημα».
Χρειάζεται πολλή δουλειά

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι «οι τρεις θεσμοί είπαν ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι σημείο εκκίνησης της συζήτησης» προσθέτοντας πως «είναι σαφές ότι είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, χρειάζεται τώρα πολλή δουλειά». Σαφής και εκείνη για το χρέος είπε ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή το χρέος είναι βιώσιμο», παραπέμποντας για το μέλλον το ζήτημα. Ξεκαθάρισε δε πως «δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μόνο για την ολοκλήρωση του δεύτερου» και τόνισε πως αυτό που επείγει είναι «πρώτα» να δεχτεί το ελληνικό κοινοβούλιο τη συμφωνία και μετά τα άλλα κοινοβούλια της Ευρώπης. «Έχουμε τεράστια δουλειά το επόμενο 48ωρο», εκτίμησε η επικεφαλής του ΔΝΤ ΚΡ. Λαγκάρντ, δηλώνοντας πως «οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς, αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει».
Ο Φρ. Ολάντ είπε πως «το ζητούμενο είναι να βρεθεί βιώσιμη και οριστική λύση» καλώντας «να υπάρξει συμπέρασμα πριν από τη Σύνοδο της Πέμπτης». «Είναι προς το συμφέρον Ελλήνων και Ευρωπαίων να υπάρξει λύση το συντομότερο, καθώς πλέον έχουμε τις βάσεις για συμφωνία», πρόσθεσε ο Φρ. Ολάντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις χθεσινές εξελίξεις «ξεκλείδωσε» η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ με τις ελληνικές προτάσεις, παρέχοντας επί της ουσίας την προσωπική εγγύηση του Αλ. Τσίπρα για την προώθηση των προτεινόμενων μέτρων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρωθυπουργός στην επιστολή, στην οποία παρουσιάζονται τα μέτρα, «με βάση τα προαναφερθέντα καθίσταται ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές διολισθήσεις και πως οι απαιτούμενοι στόχοι έχουν ξεπεραστεί». Σε ανάλογο μήκος κύματος ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. «Όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια», τόνισε ο κ. Παππάς.

Είχε προηγηθεί μπαράζ διπλωματικών επαφών του Αλ. Τσίπρα αλλά και συνεδρίαση του Eurogroup, όπου για πρώτη φορά υπήρξε «φως» για συμφωνία με βάση τις νέες ελληνικές προτάσεις. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, τον Ντ. Τουσκ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Ρέντσι, αλλά και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Σε κάθε περίπτωση η έγκριση των μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο, στην οποία επέμειναν στις δηλώσεις τους οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, είναι επείγουσα διαδικασία, καθώς από αυτή εξαρτάται αποκλειστικά η επόμενη εκταμίευση δόσης. Στόχος είναι η ψήφιση να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο και το ενδιαφέρον εστιάζεται στο μέγεθος των αντιδράσεων που θα υπάρξουν από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ήδη ο Π. Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει διαφωνίες στο θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός ότι χθες, 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και πρωτοκλασάτα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, κατέθεσαν τροπολογία στην Βουλή για νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιβληθεί παράταση της κανονιστικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ και άλλων συλλογικών ρυθμίσεων που λήγουν ή καταγγέλλονται.

Παράταση 

Υπήρξε συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες και για εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, αν και η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, ελπίζοντας ότι θα προλάβει να ολοκληρώσει μέχρι τη Δευτέρα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Ουσιαστικό βήμα 

«Με την ελληνική πρόταση έγινε ένα ουσιαστικό βήμα», δήλωσε μετά τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντ. Τουσκ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι «οι προτάσεις που μας τέθηκαν, παρά την καθυστέρηση, είναι στη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των θεσμών».

Εγγύηση

Να σημειωθεί ότι τις χθεσινές εξελίξεις «ξεκλείδωσε» η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ με τις ελληνικές προτάσεις, παρέχοντας επί της ουσίας την προσωπική εγγύηση του Αλ. Τσίπρα για την προώθηση των προτεινόμενων μέτρων

No comments:

Post a Comment