Tuesday, June 30, 2015

ΕΚΤΑΚΤΟ Eurogroup για το αίτημα της Ελλάδας στον ΕΣΜ. Το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί σήμερα


The Greek Courier
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη, στις 20:00 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισεμπλουμ. «Το έκτακτο Eurogroup θα εξετάσει το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο ελήφθη σήμερα το απόγευμα» αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.
Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα διετούς συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.


Η ανακοίνωση της κυβέρνησης

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου. 

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική και κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και CONDITIONALITIES (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων).

Τι σημαίνει; 

Βαδίζοντας πάνω σε τεντωμένο σχοινί, ισορροπώντας τις ανάγκες του πιο ανθεκτικού λαού που γνώρισε η ανθρωπότητα με την υπεράσπιση των αρχών της Δημοκρατίας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επιλέγοντας να τα υπηρετήσει αμφότερα, η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει άλλη μια ζαριά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης και περιμένει τα νεότερα από τους άλλους...
Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή ενέργεια του Μαξίμου. Όμως, αποτελεί στροφή από την έως τώρα στάση του και ξαναφέρνει τη διαπραγμάτευση στο τραπέζι, με νέους όρους (χωρίς ΔΝΤ και με αναδιάρθρωση χρέους) απενεργοποιώντας ουσιαστικά το δημοψήφισμα που είχε προτείνει εκείνο. Και, απαντώντας ουσιαστικά σε όσους την κατηγόρησαν ότι ένιψε τας χείρας της αφήνοντας το λαό να αποφασίσει, λες και δεν είχε υποχρέωση να το κάνει, ξαναμπαίνει στην σκακιέρα ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στη Μέρκελ και το Γιουνκέρ. 
Τι θα κερδίσει; Είναι άγνωστο. Όμως, ήδη οι Ευρωπαίοι απάντησαν θετικά στη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup, για να συζητηθεί η νέα πρόταση. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως είχε ξεκαθαρίσει ο ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση θα εξαντλούσε κάθε περιθώριο για να βρει χρηματοδότηση, όπως δικαιούται άλλωστε από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όπως απαιτούν πλέον οι περιστάσεις της ελληνικής οικονομίας που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από το κλείσιμο της στρόφιγγας στη ρευστότητα. 
Αν το κείμενο συνοδεύεται από CONDITIONALITIES (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων), καλό θα ήταν να δημοσιοποιηθούν αμέσως. Καλύτερα να τ' ακούσουμε όπως είναι από την ίδια την κυβέρνηση παρά από κάποιο παπαγαλάκι του Γιουνκέρ.
Τώρα, τι θα γίνει με το δημοψήφισμα; Σίγουρα, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά και είναι άγνωστη η τύχη του μετά και τη νέα πρόταση. Θα ξανανοίξουν οι τράπεζες; Αν επιτευχθεί συμφωνία, μάλλον θα ανοίξει και η στρόφιγγα. Μας συμφέρει ένα νέο μνημόνιο; Κανένα μνημόνιο δε συμφέρει, έχει αποδειχθεί η ανικανότητά τους να φέρουν αποτελέσματα. Αλλά όταν έχεις να πληρώσεις μισθούς και  συντάξεις σε μια αναβράζουσα κοινωνία, και δεν ανταποκρίνεσαι στις βασικές ανάγκες ενός λαού, χρειάζεσαι λύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι, ό,τι κι αν συζητήσουν, θα το κρίνει αφενός η ελληνική Βουλή και ποιος ξέρει, μπορεί και πάλι ο ελληνικός λαός. 
Ακόμη είναι πάντως άγνωστη η νέα πρόταση της κυβέρνησης. Το μόνο γνωστό είναι ότι, επαναφέρει την αναδιάρθρωση του χρέους στην κουβέντα, γιατί έλαμπε δια της απουσίας της εδώ και καιρό. 
Τι θα γίνει με το ΔΝΤ; Δεν βρίσκεται στην κουβέντα και δεν θα πληρωθεί σήμερα. Αυτό επισήμως απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Η κυβέρνηση, μετά και το τελευταίο κόλπο της Λαγκάρντ, προφανώς δεν επιθυμεί την συμμετοχή του σε κάποιο μελλοντικό πρόγραμμα. Έτσι κι αλλιώς, η Μέρκελ το χρησιμοποιούσε σαν κράχτη για να αβαντάρει την πολιτική λιτότητας του Σόιμπλε. Όμως τι θα γίνει τώρα που δεν θα το πληρώσουμε; Απολύτως τίποτα. Έτσι κι αλλιώς διεθνώς έχουμε χρεοκοπήσει. Κάτι πιο επίσημο θα ενεργοποιήσει καταστάσεις που ούτε οι ΗΠΑ επιθυμούν, ούτε η Γερμανία! Γι αυτό δεν το πληρώνουμε. Όταν θα έχουμε βιώσιμη συμφωνία, θα το πληρώσουμε και θα του κουνήσουμε το μαντήλι μια για πάντα. Στην ερώτηση για το αν θα πάμε σε συμφωνία σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά «Ελπίζουμε».
Για να δούμε τι θα μας ξημερώσει... 


No comments:

Post a Comment