Friday, July 10, 2015

Η ώρα των τελεσιγράφων: «Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί» Τι απαντάει η Αριστερή Πλατφόρμα


Συντάκτης: efsyn.gr
«Δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή τονίζοντας ότι: «Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Πολιτικής Γραμματείας ο πρωθυπουργός προχώρησε σε περιγραφή της κατάστασης και των εξελίξεων των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις» και πως «αυτό που έχει σημασία είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις». 

Αναφερόμενος στη συντριπτική νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε εντολή να φέρει μια καλύτερη συμφωνία σε σχέση με το τελεσίγραφο, που της είχε δοθεί στο Eurogroup και ότι δεν πήρε εντολή να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε λεπτομερώς την ΚΟ για την πρόταση που ενέκρινε χτες το κυβερνητικό συμβούλιο και εστάλη στους θεσμούς. 

Αρκετοί εκ των βουλευτών δε, έσπευδαν να σχολιάσουν, όπως έκανε και δημόσια ο υπουργός Υγείας, Κουρουμπλής πως κανείς δεν θα αναλάβει την ευθύνη να ρίξει μια κυβέρνηση 5 μήνών

Έφτασε με καθυστέρηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χωρίς να κάνει καμία δήλωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας της οποίας ηγείται ο Λαφαζάνης ξεκαθάρισε σήμερα ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ. «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι παρόμοια με την πρόταση Γιούνκερ, η οποία σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα και την οποία κατέθεσε ο ίδιος ο Γιούνκερ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνεται στο άρθρο.

Στην ίδια ιστοσελίδα και σε άρθρο που υπογράφει ο Στάθης Κουβελάκης ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση.

«Από τον παραλογισμό στην τραγωδία;»


Το άρθρο έχει τίτλο «Από τον παραλογισμό στην τραγωδία;» και αναφέρεται στην «πλήρη αντιστροφή του νοήματος ενός συγκλονιστικού γεγονότος όπως το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου», θέτοντας το ερώτημα: Πως είναι δυνατό ένα σαρωτικό «όχι» στη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας να «ερμηνεύεται» ως πράσινο φως για ένα νέο μνημόνιο;».


Το ερώτημα ακολουθείται από ένα δεύτερο, διατυπωμένο με «όρους κοινής λογικής»,: «Αν ήταν να υπογραφεί κάτι ακόμη χειρότερο και δεσμευτικότερο από τις προτάσεις Γιουνκέρ προς τι το δημοψήφισμα ή μάλλον προς τι η μάχη του «όχι» και, φυσικά, προς τι η σαρωτική της επικράτηση;». 

Ασκώντας δριμεία κριτική στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την στάση που κράτησε μετά το δημοψήφισμα αναφέρει ότι «στην παραζάλη ακόμη της κυριακάτικης χαράς, η κοινή γνώμη παρακολουθεί τον εκπρόσωπο του 62% να υποτάσσεται στο σκεπτικό του 38% την επαύριο μιας εκκωφαντικής νίκης της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας».

Και το άρθρο καταλήγει με την «δέουσα σαφήνεια: οποιαδήποτε απόπειρα ακύρωσης της λαϊκής θέλησης για ανατροπή της λιτότητας και των Μνημονίων αποτελεί Υβρι με την αρχαιοελληνική σημασία της λέξης. Οποιος την αποτολμήσει και οδηγήσει την χώρα και την Αριστερά στην παράδοση και την ατίμωση θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και την αντίστοιχη Νέμεσι». Πηγή; Το Βήμα

Η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει μέχρι τις 2 το μεσημέρι όταν και θα ξεκινήσει η Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αναμένουμε στις 12 και τις αποφάσεις των ΑΝ.ΕΛ. 

No comments:

Post a Comment