Tuesday, September 22, 2015

Μεγάλα λόγια μικρό καλάθι


Συντάκτης: Πέτρος Μανταίος Πηγή: Efsyn.gr
Εάν δεν ήξεραν, έπρεπε να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Εάν ήξεραν και, συνειδητά, παραποιούσαν αυτό που ήξεραν, τότε δεν τους πρέπει η ευθύνη της ενημέρωσης. Αναφέρομαι σε πολλούς δημοσιογράφους της έντυπης δημοσιογραφίας που, προεκλογικά, δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους (δεν κουράστηκαν να ψάξουν, να σκεφτούν) ή, ακόμα χειρότερα, παρέδωσαν τις «πένες» στην «εντεταλμένη δημοσιογραφία».

Δεν μιλώ αόριστα. Είναι γνωστό –τώρα πια με τη «βούλα» της «λαϊκής ετυμηγορίας»–, το σημείωσα και προεκλογικά, ότι ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες («ευρείας» με τα σημερινά δεδομένα, ανησυχητικά χαμηλά πλέον!) κράτησαν «διακριτικά» ή φανερά εχθρική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας στον αναγνώστη παραποιημένη, επίπλαστη εικόνα της πραγματικότητας∙ αναφέρθηκα ονομαστικά στις εφημερίδες: «Νέα», «Βήμα», «Καθημερινή», «Εθνος» και «Πρώτο Θέμα» (με τα κανάλια το πράγμα ήταν πιο κραυγαλέο). Αναρωτιόμουν, αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν συμβαδίσει με τις «προβλέψεις» τους, τι άραγε θα λένε τη Δευτέρα των εκλογών! Που αναλύσεις και προβλέψεις πήγαν περίπατο.

Μικρό δείγμα «πρόβλεψης» από ανάλυση στην «Καθημερινή» της τελευταίας πριν από τις εκλογές Κυριακής (δεν σημειώνω όνομα συντάκτη, δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, είναι γενικό, δημοσιογραφικό): «Με εικόνα “ντέρμπι” μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται η χώρα στην τελική ευθεία (…), καθώς, σύμφωνα με όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους και ο τελικός νικητής θα κριθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με ρυθμιστή τους αναποφάσιστους που φθάνουν το 8-10%».

Μα είναι γνωστό και σε μαθητευόμενους δημοσιογράφους ότι δημοσκοπικό δείγμα αναποφάσιστων 8-10% (παραλίγο να πιάσει τη διαφορά!) μια βδομάδα πριν από τις εκλογές δεν επιτρέπει πρόγνωση για «ντέρμπι» και «όρια στατιστικού λάθους». Κρίνει εκλογές! Ούτω οι ψηφοφόροι στα μεγάλα λόγια κράτησαν μικρό καλάθι. Θύμωσαν! Τα μετά τον θυμό, θα έχουμε την ευκαιρία να τα βλέπουμε, όσο γίνεται κατά πρόσωπο, χωρίς να «αλληθωρίζουμε»…

No comments:

Post a Comment