Friday, April 1, 2016

Ομπρέλα προστασίας των ΗΠΑ στους Κούρδους: "Ψυχώ" στην Άγκυρα


Συντάκτης: The Greek Courier / Πηγή: Έθνος, Μιχάλης Ιγνατίου
Μεγάλωσε το χάσμα, αντί να γεφυρωθεί, μεταξύ της Άγκυρας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο σύντομο τετ α τετ του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ταγίπ Ερντογάν -που έγινε τελικά μετά από αφόρητες πιέσεις των Τούρκων. Οι Αμερικάνοι άπλωσαν ομπρέλα προστασίας στους Κούρδους της Συρίας τους οποίους προφανώς εμπιστεύονται περισσότερο από τους Τούρκους στον πόλεμο με τους τζιχαντιστές και τους οποίους αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ως χωροφύλακες στην περιοχή όταν αυτός τελειώσει. Σίγουρα, κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κάτι παρόμοιο πέρυσι τέτοιο καιρό. Όμως οι πολιτικοί χειρισμοί του Ερντογάν, όχι μόνο στο Κουρδικό, αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού με την Ευρώπη, στις σκοτεινές διαδρομές με το Ισλαμικό Κράτος, στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Ανεξαρτησίας του Τύπου στην ίδια του τη χώρα, απομόνωσαν την Τουρκία με αποτέλεσμα οι χειρότεροι εφιάλτες της τώρα να παίρνουν σάρκα και οστά... 


Η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε στο περιθώριο της συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, και ακολούθησε τη διμερή συνάντηση του αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν και του ισλαμιστή προέδρου όπου κορυφώθηκε το χάσμα των δύο πλευρών. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, η τουρκική πλευρά εξέφρασε σφοδρά παράπονα για το γεγονός, όπως το θέτουν στην Ουάσιγκτον, ότι η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα αντιμετωπίζει τους Κούρδους αυτούς «ως τις μοναδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία που μπορούν να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος». Ο κ. Ερντογάν αντέκρουσε αυτή την αμερικανική λογική και εξήγησε την «μεγάλη του ανησυχία ότι οι Κούρδοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν αυτόνομο Κουρδικό κράτος εντός της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία».

Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών και ότι οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι αμερικανοί θα αφαιρέσουν το ΡΚΚ από τον κατάλογο των διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων. Πρόκειται περί ψύχωσης είπαν διπλωματικές πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι το χάσμα είναι πλέον δύσκολο να γεφυρωθεί καθώς ο κ. Ερντογάν και ο κ. Μπάιντεν κατάλαβαν πολύ νωρίς στη διάρκεια της συνομιλίας τους ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με το ανταποκριτή του Έθνους στις  ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου, η επίσκεψη του κ. Ερντογάν ήταν και η ευκαιρία για να αντιληφθεί ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας ότι τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο γι' αυτόν στην αμερικανική πρωτεύουσα. Άλλωστε, ήδη δέχεται βολές από διπλωμάτες, αναλυτές και δημοσιογράφους οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν αυταρχικό. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε στον Τούρκο Πρόεδρο το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έδειξε τον προβληματισμό του για την καταπάτηση των ελευθεριών του Τύπου ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συζήτησαν και για θέματα τρομοκρατίας και μετανάστευσης. 

No comments:

Post a Comment