Friday, April 1, 2016

Έξω από την κλειδαρότρυπα


Επιμέλεια: The Greek Courier / Πηγή: "Στέγνωσε η λάσπη, ξεφυτρώνουν ασθένειες" του Απ. Λυκεσά στην Εφημερίδα των Συντακτών
Η Ευρώπη εγκατέλειψε "τα σκουπίδια των πολέμων της" έξω από μια κλειδωμένη πόρτα, να κοιτάνε από την κλειδαρότρυπα και να ονειρεύονται... το εσωτερικό της. Άντε να πείσεις τώρα όσους πέσανε στα παγωμένα νερά του Αιγαίου και κολύμπησαν στις ακτές της Ευρώπης ότι πρέπει να επιστρέψουν πίσω στην Ασία, σε μια χώρα που τους άδειασε τις τσέπες και τους "άδειασε" στη θάλασσα. Η απόγνωση φωλιάζει μέσα στις ψυχές αυτών των ανθρώπων και κάποια στιγμή θα σπάσει σαν πολυκαιρισμένο απόστημα. 



Όπως γράφει ο Απόστολος Λυκεσάς στην Εφημερίδα των Συντακτών "οι λάσπες στέγνωσαν στην Ειδομένη γρηγορότερα από την ελπίδα των προσφύγων που παραμένουν στο σημείο, πιστεύοντας σε ένα θαύμα." Θαύμα όμως θα είναι να μην μετατραπεί το στρατόπεδο σε «μολυσμένο θερμοκήπιο». Θαύμα θα είναι, μέσα σ' αυτόν τον καθημερινό πανικό να μην θρηνήσουμε θύματα από καυγάδες, παραπληροφόρηση, διχόνοια, μη ανεκτικότητα. Θαύμα θα είναι να μην εξαντληθεί η υπομονή και η ψυχραιμία όλων. 

Μέχρι τότε η μόνη ελπίδα τους είναι τα ξένα ΜΜΕ που καλύπτουν για τους δικούς τους λόγους το καθένα την κατάσταση στην Ειδομένη. Η παράκληση των προσφύγων για άνοιγμα των συνόρων ελπίζουν πως θα γίνει εντέλει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή κοινωνία κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον. Και κείνοι, στην αφετηρία, σαν πιονέροι εμπρός στο όριο της Άγριας Δύσης, θα ξεχυθούν από την κόλαση της Ειδομένης στη Γη της Επαγγελίας τους. 

Δείτε αρχειακό ντοκιμαντέρ του ψηφιακού καναλιού VICE για την κατάσταση στην Ειδομένη


Όπως γράφει ο Λυκεσάς, "από κοντά, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, το μεγαλύτερο κομμάτι της οποίας διακρίθηκε σε ανοχή και αλληλεγγύη. Όμως δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι, ενώ το προσφυγικό κορυφώνεται, με το αδιέξοδο όσων έφτασαν στη χώρα να δείχνει ότι οριστικοποιείται, η... διαβούλευση στο τοπικό πολιτικό επίπεδο δεν φαίνεται να καταλήγει παρά σε διαπιστώσεις. 
Η συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας κατέληξε σε αίτημα για «άμεση εκκένωση της Ειδομένης, άνοιγμα της οδικής και σιδηροδρομικής συγκοινωνίας στην περιοχή, ορθολογική κατανομή προσφύγων που υπάρχουν σήμερα στο εσωτερικό της Κεντρικής Μακεδονίας σε όλη τη χώρα», ωστόσο ούτε τα μέλη της ΠΕΔ-ΚΜ συμφωνούν μεταξύ τους, κρίνοντας από τα βέλη που ανταλλάσσουν οι δήμαρχοι Θέρμης και Θερμαϊκού.
Ετσι, μπορεί ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, να δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι «ντροπή για την ανθρωπότητα, την Ευρώπη και την Ελλάδα» και πως στην περιοχή διαπράττονται «τα ποινικά αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο βρεφών και ασθενών», αλλά ακόμη και οι προτάσεις του δημάρχου Νεάπολης–Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, να νοικιαστούν διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης και να χρησιμοποιηθούν το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το παλιό γαλλικό νοσοκομείο στην οδό Φράγκων και το πρώην νοσοκομείο «Παναγία» ακούστηκαν βέβαια, αλλά δεν εισακούστηκαν."


No comments:

Post a Comment