Tuesday, April 26, 2016

Στο «τραπέζι» ο μηχανισμός για «κόφτη δαπανών»


Συντάκτης: efsyn.gr
Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών που αναζητούν τρόπο να ξεπεραστεί ο σκόπελος των προληπτικών μέτρων που αξιώνει να παρθούν το ΔΝΤ σε περίπτωση απόκλισης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.


Οι δανειστές, θέλουν ο «μηχανισμός εξισορρόπησης» να μπει στον προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει ένας «κόφτης δαπανών» και αναζητείται η νομική φόρμουλα.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση «έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις».


Μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης


Το Μαξίμου, αντιπροτείνει «την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup». 

Επιβεβαιώνοντας την κατάθεση της ελληνικής πρότασης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι την Μ. Τρίτη πως συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ εαν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλείσεις, προσθέτοντας ότι «οι θεσμοί μας άκουσαν».  

Να θυμίσουμε πως το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Από την αρχής της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται και πάλι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν προσωρινά καθώς οι θεσμοί ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν την ελληνική πρόταση και θα επανέλθουν στις διαπραγματεύσεις το πρωί της Τετάρτης. 


Εβδομάδα χωρίς Eurogroup

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, δε προγραμματίζεται έκτακτο Eurogroup, τη Μεγάλη Πέμπτη.

Την είδηση, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα πρόσθετα μέτρα & το χρέος μετατίθεται για αργότερα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Ο Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου των μεταρρυθμιστικών μέτρων της Ελλάδας.


Στην ΤτΕ τα αποθεματικά της Βουλής


Στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρθηκε το μεγαλύτερο τμήμα των αποθεματικών της Βουλής, που φτάνει τα 67 εκατ. ευρώ, έπειτα από απόφαση του Νίκου Βούτση. Στα ταμεία του Κοινοβουλίου μένουν πλέον 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρόεδρος της Βουλής άφησε αιχμές κατά της προκατόχου του Ζωής Κωνσταντοπούλου, ισχυριζόμενος πως κακώς δεν έγινε το ίδιο και πέρυσι καθώς, εάν είχε συμβεί θα είχε αποφέρει και 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των τόκων.
Με ανάρτησή της στο twitter η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε χαρακτηριστικά: «Τα αποθεματικά-ταμειακά διαθέσιμα της Βουλής είναι για την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος, όχι για τα δόντια κυβέρνησης-δανειστών».
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσης να μεταφέρουν σε λογαριασμό της ΤτΕ τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων, του ΟΑΕΔ, του ΕΟΠΥΥ και του Ταμείου των Νομικών.

No comments:

Post a Comment