Tuesday, April 5, 2016

Κι ενώ τα Panama Papers «ρίχνουν» τον Ισλανδό πρωθυπουργό, ο Άδωνις πλέκει το εγκώμιο Παπασταύρου


Συντάκτης: efsyn.gr
Εξελίξεις προκαλεί το σκάνδαλο των Panama Papers στην Ισλανδία, καθώς, μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών, ο πρωθυπουργός, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας και ζήτησε πρόωρες εκλογές. Απομένουν οι τελικές αποφάσεις από τον πρόεδρο.


Ο Ισλανδός πρωθυπουργός, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση διαρροών εγγράφων από τον Παναμά, είχε αρνηθεί να παραιτηθεί, ωστόσο, φαίνεται πως αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του μετά τη γενική κατακραυγή. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος της χώρας καθυστερεί να ανακοινώσει εάν θα διεξαχθούν εκλγογές, καθώς θα έχει επαφές με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Διαδηλώσεις στο Ρέικιαβικ


Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους του Ρέικιαβικ χθες, όταν στο ισλανδικό Κοινοβούλιο γινόταν η συζήτηση της πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού, Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον.

Η πρώην πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον Γκουνλάουγκσον να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή αποκάλυψη για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή. Όμως ο ίδιος αρνείται να αποχωρήσει.

Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο Ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια.

Η παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 107 εφημερίδες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τον συντονισμό του ICIJ επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca που διέρρευσαν αρχικά προς την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου αποκάλυψε δεκάδες ονόματα ηγετών, πολιτικών προσωπικοτήτων και εκατομμυριούχων, αστέρων των αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων και προσώπων που τελούν υπό το κράτος διεθνών κυρώσεων.

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα.

Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν την Ισλανδία που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.

Οδός Στ. Παπασταύρου...


Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, βρίσκεται στα Διοικητικά Συμβούλια τριών εταιρειών του Παναμά σύμφωνα με τα αποκαλύψεις που δημοσιοποίησε η Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists). 

Σύμφωνα με τα έγγραφα από το 2005 έως το 2014 ήταν μέλος των συμβουλίων της Green Shamrock Foundation, της Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation.

Στην Aisios Foundation συμμετέχουν και οι: Κωνσταντίνος Λαναράς και Σπύρος Μεταξάς.

Τη σκυτάλη από τον τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά («μακάρι να είχαμε δέκα Παπασταύρου») πήρε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, πλέκοντας το εγκώμιο του Σταύρου Παπασταύρου.

«Ο Παπασταύρου είναι ένα πρόσωπο που αν ο ελληνικός λαός δεν ήταν διαχρονικά αχάριστος θα έπρεπε να είχε δώσει το όνομά του σε δρόμο. Τόσο πολύ βοήθησε την Ελλάδα ο Παπασταύρου», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο ραδιόφωνο του alpha.

Ο Άδ. Γεωργιάδης παρείχε πλήρη κάλυψη στον στενό συνεργάτη του τέως πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έναν από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές με την τρόικα επειδή ήταν γνώστης πως δούλευε το διεθνές οικονομικό σύστημα».

Ρωτήθηκε για την εμπλοκή του Στ. Παπασταύρου στα «Panama Pappers», ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Όλα έγιναν εξαιτίας των μεγάλων του νομικών του ικανοτήτων».

ΣΥΡΙΖΑ: «Να διευκρινίσει σε ποιες ακριβώς ικανότητες του αναφέρεται»


«Εκφράζουμε την «αλληλεγγύη» μας στον Αδ. Γεωργιάδη και στο δίκαιο αίτημα του. Ωστόσο, θα θέλαμε να διευκρινίσει αν αρκεί η ονοματοθεσία ενός ελληνικού δρόμου με το όνομα “Στ. Παπασταύρου” ή αν θα πρέπει να απευθύνει το αίτημα του στον Παναμά και τις Παρθένες Νήσους, ως ελάχιστο φόρο τιμής !

Επίσης, ζητάμε από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να διευκρινίσει σε ποιες ακριβώς ικανότητες του Στ. Παπασταύρου αναφέρεται, οι οποίες μάλιστα είχαν “στριμώξει”, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, τον Πολ Τόμσεν, την περίοδο που ο σταρ των λιστών Λαγκάρντ και Παναμά είχε τη θέση του επικεφαλής στην ομάδα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Σαμαρά με την τρόικα», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και καταλήγει με τα εξής ερωτήματα: «Συμμερίζεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την θέση του Αδ. Γεωργιάδη; Θα εξακολουθήσει ο νέος επικεφαλής της ΝΔ να καλύπτει τον εκλεκτό του κ. Σαμαρά;»



No comments:

Post a Comment