Wednesday, May 4, 2016

...και στο βάθος χρέος


Συντάκτης: efsyn.gr
Σε διαρκή κινητικότητα βρίσκονται οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με συνεχείς συνομιλίες Αθήνας - Θεσμών πριν από την κρίσιμη, έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, της 9ης Μαΐου, στις Βρυξέλλες. Εκτός από τη δέσμη μέτρων που θα δεσμευθεί να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει και το ζήτημα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, το οποίο η Αθήνα επιθυμεί να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό. 

Στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ανταποκρίνεται η Ευρώπη, η οποία συμπεριέλαβε το θέμα του χρέους στην ατζέντα του προσεχούς Eurogroup, δείχνοντας πως αντιμετωπίζει θετικά το εν λόγω ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα συζητηθεί επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

«Αμφότερα τα στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

ΜΝΙ: Η Αθήνα ζητά γραπτή δέσμευση


Αν και η Αθήνα -επισήμως- φέρεται να κρατάει χαμηλούς τόνους στο ζήτημα του χρέους (με πηγές να τονίζουν ότι προέχει το κλείσιμο της αξιολόγησης), το γερμανικό πρακτορείο MNI υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη σαφή δέσμευση των εταίρων-δανειστών της στο εν λόγω ζήτημα, προκειμένου αυτή να συναινέσει στην εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων που ζητούν οι Θεσμοί.

Σύμφωνα με το γερμανικό MNI, η ελληνική κυβέρνηση ζητά γραπτώς από τους εταίρους της να δεσμευθούν ότι θα ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος, τη στιγμή που η Κομισιόν φέρεται να υποστηρίζει τη θέση της Ελλάδας, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Διεργασίες για τη συμφωνία


Σήμερα, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group) για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον «εφεδρικό μηχανισμό». Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Εφόσον κριθεί αναγκαίο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επαφές σε πολιτικό επίπεδο, όπως το ραντεβού που φημολογείται από την προηγούμενη εβδομάδα και στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών. Η συνάντηση -εάν αποφασιστεί, τελικά- θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία του Eurogroup της 9ης Μάιου και να μη χρειαστεί κάποιο άλλο έκτακτο μέχρι το προγραμματισμένο της 24ης Μαΐου.

Το Μαξίμου, στην προσπάθειά του να υιοθετηθεί από το σύνολο των δανειστών η πρόταση της Αθήνας για δημιουργία ενός αυτόματου «κόφτη» δημόσιων δαπανών, θα φέρει ως επιχειρήματα δύο ζητήματα: αφενός θα επιμείνει σε όλες τις πλευρές και τους τόνους ότι αυτή αποτελεί τη μοναδική συνταγματικά ευθυγραμμισμένη λύση για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αφετέρου θα επιμείνει ότι η ψήφιση προληπτικών μέτρων, όπως ζητούν το ΔΝΤ και το Βερολίνο, είναι θεσμικά και πολιτικά μη αποδεκτή.

Θετική αποτίμηση των δηλώσεων


Την ίδια στιγμή, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτυπώνουν ένα θετικό κλίμα, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Η κυβέρνηση αποτιμά ως ιδιαίτερα θετικές οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και οι δηλώσεις των Ντόναλντ Τουσκ, Τζιάνι Πιτέλα και Πιερ Μοσκοβισί, που σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου επιβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη θέτει «ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έστειλε μήνυμα σε Eurogroup και Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα. Την επιθυμία του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. 

Εν τω μεταξύ, προς... έκπληξη όλων, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την Τρίτη πως δεν περιμένει «μεγάλη κρίση» στην Ελλάδα φέτος, ενώ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει γίνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

No comments:

Post a Comment