Wednesday, February 1, 2017

Τα πάνω-κάτω στο προεκλογικό σκηνικό


Συντάκτης: efsyn.gr
Εάν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν και εάν δεν συμβεί άλλη ανατροπή μέχρι τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη, ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, λαβωμένος προφανώς από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, δεν πρόκειται να τα καταφέρει  να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Φαβορί τώρα για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι ο κεντρώος ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας Les Echos  και του Radio Classique, στην πρόθεση ψήφου ο Φιγιόν πιστώνεται μόνο το 19%- 20%, καταγράφοντας πτώση 5 έως 6 μονάδες μέσα τέσσερις εβδομάδες.  Εάν οι προεδρικές εκλογές διεξάγονταν την Κυριακή -γράφει η εφημερίδα- ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί θα έμενε εκτός δεύτερου γύρου.
Η δημοσκόπηση έγινε την Δευτέρα και την Τρίτη μετά και το δεύτερο κύμα αποκαλύψεων για το αποκαλούμενο και «Penelopegate» και όπως δείχνει από το 60% των ψηφοφόρων του Σαρκοζί το 18% -20% προτιμούν να ψηφίσουν τον πρώην υπουργό του Φρανσουά Ολάντ, ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υπάρχει και ένα 14% που επιλέγει αντί για τον Φιγιόν την Μαρίν Λεπέν.

Σε αυτή την περίπτωση στον δεύτερο γύρο προκρίνεται ο Μακρόν. Οσο για την Λεπέν, τα ποσοστά της παρουσιάζουν μέσα σε ένα μήνα αύξηση της τάξεως του 3% περίπου και κυμαίνονται στο 26% με 27%.
Ο Φιγιόν επιμένει ότι θα κατέβει στις εκλογές παρά το σκάνδαλο, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα μιας «επαγγελματικής συνωμοσίας».
Σε κάθε περίπτωση ο αρμόδιος εισαγγελέας έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, που αφορά χρήματα των φορολογουμένων, τα οποία κατέληξαν στον λογαριασμό της κυρίας Φιγιόν για δουλειά που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, δεν έκανε ποτέ.

No comments:

Post a Comment