Wednesday, February 8, 2017

Ο Τραμπ στο σταυροδρόμι της τυραννίας και της ελευθερίας


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Μόλις πριν από λίγο δημοσιεύτηκε η ομιλία του Προέδρου Τραμπ στους επικεφαλής των αστυνομικών τμημάτων των μεγαλύτερων πόλεων της αμερικανικής επικράτειας και είμαι ακόμη νωθρός. Ο Τραμπ υποσχέθηκε χρήματα και υποδομές και πάνω από όλα πολιτική υποστήριξη στην αστυνομία προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, να ξεκαθαρίσει τις αμερικάνικες πόλεις από τα ναρκωτικά, τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος και τους κακούς παράνομους μετανάστες. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Δεν γνωρίζω κανέναν που να μην θέλει να καθαρίσουν οι γειτονιές από τις συμμορίες των ναρκωτικών, ειδικά για όσους από εμάς έχουν παιδιά. Δεν ξέρω κανέναν που να μην θέλει να στείλει κάποιον που μπήκε παράνομα σε μια χώρα και πουλάει ναρκωτικά στα παιδιά της, να πάει από κει που ήρθε. Αλλά ο Πρόεδρος Τραμπ αποτελεί ένα εκρηκτικό πακέτο. συνεργάζεται με ακροδεξιούς εκδότες, με τραπεζίτες που ελέγχουν ολόκληρες Πολιτείες, με στρατηγούς που εξαπολύουν πυραύλους εναντίον ανθρώπων και με αστυνομικούς που βαδίζουν πάνω στο τεντωμένο σχοινι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εκτός από εμπόρους ναρκωτικών έχουν ενίοτε να αντιμετωπίσουν και ιδεολόγους διαδηλωτές... απολυμένους εργάτες, φοιτητές και νέα παιδιά γεμάτα ιδεαλισμό και παντελή άγνοια κινδύνου. Και αναρωτιέμαι...
  

Θυμάται κανείς τί έκανε ο Πούτιν μόλις ανέβηκε στην εξουσία; Εξαπέλυσε έναν λυσσασμένο πόλεμο για να πάρει τους δρόμους πίσω από τις συμμορίες που είχαν φτιαχτεί την περίοδο της Μαφιοκρατίας του Γιέλτσιν. Χύθηκε πολύ αίμα. Επανέφερε όμως την τάξη στις πόλεις, και έριξε τόνους λεφτά στις υπηρεσίες ασφαλείας για να μην λαδώνονται από τη Μαφία. 

Χρηματοδότησε τις υπηρεσίες κατασκοπείας/αντικατασκοπείας και σιγά-σιγά  εξαφάνισε τους πολιτικούς του εχθρούς. 

Διαμέλισε τους Τσετσένους κάνοντας πόλεμο μέσα στη χώρα τους και περιόρισε αισθητά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις πολεις της Ρωσίας... ώσπου τελικά σταμάτησαν. Ξεκαθάρισε τη γειτονιά του από απρόθυμους γείτονες. 

Βελτίωσε την οικονομία στηριζόμενος στο οικονομικό λόμπι της Αγίας Πετρούπολης και επανέφερε την εμπιστοσύνη στο ΚΡΑΤΟΣ. 

Κι ανέβασε τα ποσοστά του. 

Κάπου στην πορεία εξαφανίσθηκε ο φόβος των "κακοποιών" αλλά επανήλθε ο φόβος του ολοκληρωτικού κράτους. Μαζί με τα ξερά καήκαν και πολλά χλωρά. Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρέθηκαν στη φυλακή. Διώχθηκαν και ακόμη διώκονται οι ομοφυλόφιλοι. Δεν υπάρχουν ελεύθερα συνδικάτα. Όσοι Ρώσοι δεν νιώθουν άνετα με το καθεστώς, δεν το πολεμάνε πια, μεταναστεύουν. Σε πιο φιλελεύθερες χώρες... 

Μπορεί λοιπόν ο Πούτιν να επανέφερε την ασφάλεια στο Ρώσο πολίτη, αλλά τώρα πια δεν μιλάει κανείς. Επικρατεί μια απέραντη σιιωπή σε όλη τη Ρωσική επικράτεια. 

Πολλοί επικροτούν αυτό το είδος διακυβέρνησης. Τη μπότα του κράτους στο σβέρκο τους. Θα ακολουθήσει κι ο Τραμπ αυτή την πορεία; Είναι άγνωστο. Αλλά άμα το κάνει, δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας θεσμός πια στα χέρια των Δημοκρατικών για να τον σταματήσει. Ούτε το Κογκρέσσο, ούτε η Γερουσία, ούτε η πλειοψηφία των Πολιτειακών βουλών, κανείς. Μόνο τα δικαστήρια μπορούν τώρα να τρενάρουν την ξέφρενη πορεία του Τραμπ, αλλά όχι για πάντα.

Η διεφθαρμένη Χίλαρι και το Ίδρυμα φρόντισαν γι αυτό. Στέρησαν το Δημοκρατικό Κόμμα από τη δυνατότητα ακόμη και να πολεμήσει.  

Χθες στη Γερουσία η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουώρεν των Δημοκρατικών εκδιώχθηκε από την έδρα από τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές την ώρα που διάβαζε αποσπάσματα από το λόγο μιας αφροαμερικανίδας υπερασπίστριας των δικαιωμάτων των μαύρων. 

Για να τη σταματήσουν να διαβάζει από την ομιλία, έκαναν ψηφοφορία. Αυτό είναι αδιανόητο. 

Αυτό που είναι σίγουρο όμως, είναι πως για τουλάχιστον 4 χρόνια ο Τραμπ θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Από αυτόν εξαρτάται αν θα ακολουθήσει το δρόμο της Τυραννίας ή εκείνον της Ελευθερίας. 


No comments:

Post a Comment