Tuesday, May 17, 2022

Μια νεοναζιστική ιδέα που έχει σκοπό να πυροδοτήσει έναν φυλετικό πόλεμο ενέπνευσε τις δολοφονίες του Μπάφαλο


Zack Beauchamp / 
16 Μαΐου 2022

Η δολοφονική επίθεση του Σαββατοκύριακου στο Μπάφαλο έχει τις ρίζες της στον ακροδεξιό «επιταχυντισμό», μια νεοναζιστική ιδέα που συνδέεται με ένα κύμα πρόσφατων δολοφονιών φυλετικού μίσους.

Οι μαζικές δολοφονίες του Σαββατοκύριακου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης δεν ήταν απλώς μια τυχαία πράξη μίσους. Ήταν το προϊόν μιας βίαιης στρατηγικής, που διατυπώθηκε σε σκοτεινά νεοναζιστικά περιοδικά και διαδόθηκε στις πιο σκοτεινές γωνιές του Διαδικτύου, και που στοχεύει να επιφέρει την καταστροφή της αμερικανικής κοινωνίας.

Αυτή η ιδέα ονομάζεται «επιταχυντισμός» και οι βίαιοι υπέρμαχοι της λευκής φυλής, όπως ο σκοπευτής του Μπάφαλο, τη βλέπουν ως την καλύτερη ευκαιρία να σταματήσουν τη λεγόμενη «Μεγάλη Αντικατάσταση»: την ιδέα δηλ. ότι ο λευκός πληθυσμός της Δύσης «αντικαθίσταται» με μη λευκούς, μια εσκεμμένη δημογραφική μετατόπιση για την οποία συχνά κατηγορείται η Εβραική Καμπάλ. Οι επιταχυντές πιστεύουν ότι η φυλή και η εθνικότητα δημιουργούν εγγενείς διαιρέσεις στις δυτικές κοινωνίες, τις οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν μεμονωμένες πράξεις βίας. Η ιδέα είναι να «επιταχυνθεί» η διάλυση των δυτικών κυβερνήσεων — και να ξεκινήσει ένας φυλετικός πόλεμος που καταλήγει στη νίκη των λευκών.

Σε ένα έγγραφο 180 σελίδων, ο σκοπευτής του Buffalo - ο οποίος, σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, στόχευε αφροαμερικανούς - πιστώνει άμεσα τις ενέργειές του στην επιταχυντιστική σκέψη. Σε μια ενότητα με τίτλο «αποσταθεροποίηση και επιτάχυνση: τακτικές για τη νίκη», ισχυρίζεται ότι «η σταθερότητα και η χαλάρωση είναι οι εχθροί της επαναστατικής αλλαγής. Ως εκ τούτου, οι επιταχυντές πρέπει να αποσταθεροποιήσουν και να ενοχλήσουν την κοινωνία όπου είναι δυνατόν».




Αυτά τα αποσπάσματα έχουν αντιγραφεί απευθείας από τα κείμενα του σκοπευτή του Christchurch του 2019 στη Νέα Ζηλανδία, του οποίου οι ιδέες επηρέασαν προηγουμένως τους Αμερικανούς μαζικούς σκοπευτές στο Poway της Καλιφόρνια και στο Ελ Πάσο του Τέξας. Μαχητικές νεοναζιστικές ομάδες όπως οι Atomwaffen και The Base έχουν οικοδομήσει την ιδεολογία τους γύρω από τον επιταχυντισμό. Ορισμένοι μελετητές της ακροδεξιάς έχουν εντοπίσει ακόμη και την επιταχυντική σκέψη μεταξύ των ταραχοποιών της 6ης Ιανουαρίου.

Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμάται η επιρροή της επιτάχυνσης στην Αμερική. Προς το παρόν, είναι μια ιδέα που περιορίζεται σε ένα μικροσκοπικό περιθώριο που δεν έχει ουσιαστικά καμία προοπτική να ανατρέψει με επιτυχία την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή να υποδαυλίσει έναν φυλετικό πόλεμο.

Αλλά το γεγονός είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης πολιτικής πόλωσης που οδηγείται κυρίως από φυλετικές και πολιτισμικές διαφορές. Και οι αποκρουστικές εξτρεμιστικές θεωρίες βρίσκουν όλο και περισσότερο οπαδούς στους mainstream χώρους. Οι δολοφονίες που διαπράττουν οι νεοναζί μπορεί να μην είναι σε θέση να υποκινήσουν έναν φυλετικό πόλεμο, αλλά είναι φρικτά γεγονότα - και μπορούν να εντείνουν τις διαιρέσεις μας με τρόπους που βαθαίνουν την πολιτική κρίση στην Αμερική.

Επιταχυντισμός, από ένα νεοναζιστικό περιοδικό στους δρόμους του Μπάφαλο

Ορισμένες δημοσιογραφικές αναφορές πιστώνουν την προέλευση του σύγχρονου νεοναζιστικού επιταχυντισμού στο The Turner Diaries, ένα μυθιστόρημα της λευκής υπεροχής του 1978 που οραματίζεται την πτώση της αμερικανικής δημοκρατίας. Τα Ημερολόγια Turner ασκούν όντως εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στο περιθώριο της Δεξιάς, έχοντας παίξει μεγάλο ρόλο στην έμπνευση του βομβιστή της Οκλαχόμα Σίτι το 1995.

Αλλά το κείμενο που ευθύνεται περισσότερο για την επιτάχυνση, όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι το ενημερωτικό δελτίο της δεκαετίας του 1980 Siege, στο οποίο ο νεοναζί συγγραφέας Τζέιμς Μέισον υποστηρίζει ότι το κίνημα της λευκής υπεροχής πρέπει να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον. Ο Manson, ο οποίος αντάλλαξε επιστολές με τον Mason, πίστευε σε έναν επερχόμενο φυλετικό πόλεμο που ονόμασε «Helter Skelter». Οι δολοφονίες που διαπράχθηκαν από τον Manson και τους μαθητές του χρησίμευσαν, στο μυαλό του Mason, ως μοντέλο αποκεντρωμένης βίαιης δράσης που θα μπορούσε να επισπεύσει την έλευση ενός τέτοιου γεγονότος - και θα ήταν δύσκολο για τις αρχές να σταματήσουν.

Εάν οι νεοναζί μιμούνταν τον Manson σε ατομικό επίπεδο, ενεργώντας μόνοι και όχι ως μέρος οργανώσεων, τελικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην υποκίνηση μιας λευκής εξέγερσης ενάντια στο σύστημα, σκέφτηκε ο Mason. Αυτές οι δολοφονίες, πίστευε, θα επιτάχυναν τον ρυθμό μιας κοινωνικής κατάρρευσης που ήταν ήδη αναπόφευκτη από την εβραϊκή και μη λευκή διαφθορά και θα έθεταν το έδαφος για την αντικατάστασή της από ένα Τέταρτο Ράιχ.

Ο Μέισον έμενε ως επί το πλείστον στην αφάνεια μέχρι το 2017, όταν μέλη της μαχητικής νεοναζιστικής ομάδας Atomwaffen τον εντόπισαν στο σπίτι του στο Ντένβερ. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2015 και τον θαύμαζε εδώ και καιρό. Οι Atomwaffen και οι ομοϊδεάτες τους νεοναζί οικειοποιήθηκαν τον όρο «επιταχυντισμός» (ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης από μια οικογένεια ακαδημαϊκών θεωριών για τη φύση του ύστερου καπιταλισμού) για την προσαρμογή τους στη σκέψη του Mason.

Αφού συνδέθηκαν με τον Mason, έλαβαν την ευλογία του να συνεχίσουν να προωθούν επιθετικά τις ιδέες του. Ο επιταχυντισμός που κήρυτταν επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των αντιφάσεων, χρησιμοποιώντας βία τόσο για να στοχεύσουν τους εχθρούς τους όσο και για να εξαναγκάσουν μια σκληρή απάντηση από το πολιτικό σύστημα. Είναι μια ιδέα που είχε σαφείς επιρροές στον σκοπευτή του Buffalo, ο οποίος ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε την ένοπλη επίθεση, που σκότωσε 10, εν μέρει επειδή «οι αλλαγές στους νόμους περί όπλων που θα προωθηθούν [μετά] θα... βοηθήσουν τον αγώνα μου» εμπνεύοντας μια αντίδραση κατά της κυβέρνησης.

Την τελευταία μισή δεκαετία περίπου, οι ιδέες της επιτάχυνσης εξαπλώθηκαν γρήγορα τόσο μέσω αποκλειστικών ιστοσελίδων και φόρουμ με ονόματα όπως «Siege Culture» και «Fascist Forge», καθώς και σε πιο mainstream κοινωνικά δίκτυα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, τα μέλη της Atomwaffen συνδέθηκαν με τουλάχιστον πέντε φόνους.

Αλλά η λευκή υπεροχή της εκδοχής του επιταχυντισμού δεν απαιτεί καμία οργανωμένη πλοκή ή ομάδα, για να οδηγήσει σε μαζικές δολοφονίες. Οι επιταχυντικές δικαιολογίες για τη βία έχουν κατακλύσει τόσο διεξοδικά τους διαδικτυακούς λευκούς εθνικιστικούς χώρους που ο καθένας θα μπορούσε να τις συναντήσει και να βγάλει τα δικά του δολοφονικά συμπεράσματα - όπως έκανε ο ένοπλος του Μπάφαλο.


Το Christchurch και οι αντιγραφείς του

Τον Μάρτιο του 2019, ένας βαριά οπλισμένος άνδρας μπήκε σε ένα τζαμί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας και σκότωσε 51 μουσουλμάνους ενώ προσεύχονταν. Ήταν μια από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις λευκής υπεροχής στη σύγχρονη ιστορία - και μια από τις πιο συνεπακόλουθες.

Ο σκοπευτής, Brenton Tarrant, πίστευε ότι η αύξηση του πληθυσμού των μη λευκών ήταν μια υπαρξιακή απειλή για τη φυλή του. Έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Η μεγάλη αντικατάσταση» και το σχέδιό του για να σταματήσει την υποτιθέμενη «αντικατάσταση» αντλούσε γενναιόδωρα από επιταχυντικές ιδέες.

«Γιατί κάνατε την επίθεση; ... Για να προσθέσουμε ώθηση στις ταλαντεύσεις του εκκρεμούς της ιστορίας, αποσταθεροποιώντας και πολώνοντας περαιτέρω τη δυτική κοινωνία για να καταστρέψουμε τελικά την τρέχουσα μηδενιστική, ηδονιστική, ατομικιστική παραφροσύνη που έχει πάρει τον έλεγχο της δυτικής σκέψης», γράφει, ένα απόσπασμα που αργότερα θα γινόταν προιόν αντιγραφής και από τον σκοπευτή του Buffalo.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η επιρροή της επίθεσης και των γραπτών του σκοπευτή του Christchurch στη ρατσιστική δεξιά του Διαδικτύου. Η καθαρή βία της επίθεσης κατά της μικρής μουσουλμανικής κοινότητας της Νέας Ζηλανδίας μετέτρεψε τα γραπτά του σε ένα απαραίτητο διάβασμα για τη ρατσιστική δεξιά - και έκανε τον επιταχυντισμό σε μια από τις κυρίαρχες ιδέες στο περιθώριο σήμερα.

Και ενέπνευσε τους αντιγραφείς.

Το Απρίλιο του 2019, ένας άνδρας με το όνομα John Earnest μπήκε σε μια συναγωγή στο Poway της Καλιφόρνια και άρχισε να πυροβολεί τους πιστούς. Τα γραπτά του Έρνεστ, ένας συνδυασμός χριστιανικού αντισημιτισμού της παλιάς σχολής και μίσους της εποχής του Διαδικτύου, δανείζονται μερικές από τις επιταχυντικές ιδέες του Τάραντ και τον αναφέρουν ως άμεση επιρροή («Ο Τάραντ ήταν καταλύτης για μένα προσωπικά», έγραψε).

Αρκετούς μήνες αργότερα, ένας άλλος λευκός εθνικιστής ονόματι Πάτρικ Κρούσιους επιτέθηκε σε Walmart στο Ελ Πάσο, στοχεύοντας συγκεκριμένα Ισπανόφωνους θαμώνες. Όπως ο σκοπευτής του Christchurch, ο Crusius φαινόταν να έχει εμμονή με την ιδέα μιας δημογραφικής απειλής από μη λευκούς μετανάστες. Ορκίστηκε την πίστη του στον τρόπο σκέψης του δολοφόνου της Νέας Ζηλανδίας.

«Υποστηρίζω τον πυροβολητή του Κράιστσερτς και το μανιφέστο του», έγραψε σε ένα υπόβαθρο πριν την επίθεση. «Η ισπανόφωνη κοινότητα δεν ήταν ο στόχος μου πριν διαβάσω τη Μεγάλη Αντικατάσταση».

Μετά από αυτό το κύμα βίας το 2019, η απειλή από τη βία που προκλήθηκε από επιταχυντές φαίνεται ότι υποχώρησε. Οι Atomwaffen διαλύθηκαν επίσημα τστις ΗΠΑ το 2020 μετά από μια σειρά επιδρομών επιβολής του νόμου που στόχευσαν την ηγεσία τους, αν και ορισμένα μέλη επανίδρυσαν μια εκδοχή της το 2021 με το όνομα Εθνικοσοσιαλιστικό Τάγμα. Τόσο το 2020 όσο και το 2021, τα δεδομένα από το Anti-Defamation League έδειξαν σημαντική μείωση στις δολοφονίες των white supremacists από προηγούμενα χρόνια - κυρίως επειδή σε κανένα έτος δεν σημειώθηκε επίθεση με μαζικά θύματα που να συνδέεται με αυτήν την ιδεολογία (η πανδημία μπορεί να ήταν επίσης ένας παράγοντας) .

Όμως η απειλή δεν εξαφανίστηκε. Ο σκοπευτής στο Μπάφαλο ακολούθησε το μοτίβο του 2019, τόσο από την αναφορά της θεωρίας συνωμοσίας «Μεγάλη αντικατάσταση» όσο κι από τη σκιαγράφηση της ρητά επιταχυντικής τακτικής σκέψης έως τη φιλελεύθερη λογοκλοπή των γραπτών του Tarrant. Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι αυτός ο δολοφόνος εμπνέει έναν νέο γύρο ρατσιστικής και αντισημιτικής βίας σε μια εποχή που η αμερικανική δημοκρατία βρίσκεται σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η επιταχυντική απειλή μετά το Μπάφαλο

Οι επιταχυντικές ιδέες δεν έχουν περιοριστεί στη νεοναζιστική δεξιά. Η έννοια της πυροδότησης κοινωνικής κατάρρευσης και ενός δεύτερου εμφυλίου πολέμου είναι η κεντρική υπόθεση της υποκουλτούρας του «boogaloo», μιας αντικυβερνητικής ιδεολογίας παντός χρήσεως που περιέχει ορισμένα νεοναζιστικά στοιχεία αλλά δεν είναι πλήρως μέρος του κινήματος. Αυτό το είδος υιοθέτησης από άλλες ομάδες υπογραμμίζει πώς η επιτάχυνση είναι περισσότερο ένα ευρύ στρατηγικό όραμα παρά ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα.

«Ο επιταχυντισμός κατανοείται καλύτερα ως μια αντιιδεολογία, που στοχεύει στην καταστροφή της τρέχουσας ιδεολογικής τάξης και του πολιτικοοικονομικού συστήματος που εκφράζει και δημιουργεί αυτή την τάξη. Αλλά στην αντιιδεολογική του ώθηση, ο επιταχυντισμός καθιστά δυνατό αυτό που κάποτε ήταν τόσο δύσκολο: να κινήσει τις πολλές ποικιλίες των ακροδεξιών τάσεων από κοινού», γράφουν οι μελετητές Brian Hughes και Cynthia Miller-Idriss σε μια σύντομη σύνοψη του 2021 για την ιδέα.

Στο άρθρο τους, οι Hughes και Miller-Idriss ασχολούνται ιδιαίτερα με την επιτάχυνση και την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Επικαλούνται ότι ένα ευρύ φάσμα επιταχυντικών ιδεολογικών τάσεων συμμετείχε στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων μερικών νεοναζί μασονικού τύπου. Η έρευνά τους στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης των white supremacists μετά τις 6 Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι οι πιο βίαιοι επιταχυντές το είδαν ως απόδειξη ότι οι στόχοι τους είναι πραγματικά επιτεύξιμοι.

«Η 6η Ιανουαρίου αντιπροσώπευε μια αποθέωση για αυτό το νέο ακροδεξιό επιταχυντικό δίκτυο», γράφουν. «Έχει γίνει επίσης πηγή ανανεωμένης ορμής και ενέργειας για την ακροδεξιά. Είναι ένα ενωτικό σύμβολο, ένα παράδειγμα νίκης που σχεδόν επιτεύχθηκε στο παρελθόν και μπορεί να είναι ακόμα πιθανό. Έχει ενδυναμώσει και ενθάρρυνε τους θαυμαστές του, ενώ προσφέρει την ευκαιρία να ασκήσουν την κοινή τρομοκρατική τακτική της μελέτης και της μάθησης από αποτυχημένες ενέργειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 6η Ιανουαρίου δεν ήταν ένα γεγονός πρωτίστως ή έστω σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένο από τη νεοναζιστική σκέψη. Ήταν μια εξέγερση που προκλήθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του στην ακροδεξιά. Οι περισσότεροι από τους ταραχοποιούς δεν ήταν αναγνώστες του Siege αλλά μάλλον αφοσιωμένοι πιστοί του MAGA. Ο ριζοσπαστισμός του κυρίαρχου ρεύματος υποκίνησε ένα είδος βίας στο οποίο το δεξιό περιθώριο θα μπορούσε να ενταχθεί και να να βάλει τις βάσεις για το μέλλον.

Τους αμέσως επόμενους μήνες μετά την 6η Ιανουαρίου, πολλοί (συμπεριλαμβανομένου κι εμένα) ανησυχούσαν για ένα κύμα ιδεολογικά κατευθυνόμενης βίας που δεν εμφανίστηκε. Αλλά η επίθεση του Μπάφαλο αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει, όπως και οι σύνδεσμοι με το mainstream κατεστημένο. Κορυφαίες συντηρητικές προσωπικότητες, όπως ο Tucker Carlson και η βουλευτής Elise Stefanik (R-NY), έχουν προωθήσει πρόσφατα απολυμασμένες εκδοχές της ιδέας της Μεγάλης Αντικατάστασης που παρακίνησε τους δολοφόνους επιταχυντές από το Christchurch και μετά.

Το θέμα δεν είναι ότι αυτές οι φιγούρες ενέπνευσαν κυριολεκτικά τη σφαγή του Μπάφαλο. Αντίθετα, είναι ότι η Αμερική μετά τις 6 Ιανουαρίου χαρακτηρίζεται από συνθήκες που ονειρεύτηκαν οι επιταχυντές: μια αυξανόμενη δεκτικότητα στις περιθωριακές ρατσιστικές ιδέες στο μαζικό κοινό σε συνδυασμό με τους πραξικοπηματίες στο πλαίσιο ενός μεγάλου κόμματος που επιδεικνύουν προθυμία να χρησιμοποιήσουν βία κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι επιταχυντές είναι πιθανό να πετύχουν τον στόχο τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Όχι. Αλλά ακόμη και αν δεν συμβεί αυτό, η εμμονή της ιδέας προμηνύει ένα πιο επικίνδυνο αμερικανικό μέλλον.



No comments:

Post a Comment