Wednesday, July 1, 2015

«Πραξικόπημα δεν είναι το δημοψήφισμα, αλλά οι δοτές κυβερνήσεις»


Συντάκτης: efsyn.gr
Σε δήλωση προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και με φόντο το δημοψήφισμα της Κυριακής. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη μίας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα: διαβεβαίωσε πως επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά με όρους βιωσιμότητας. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ήδη έπεσαν καλύτερες προτάσεις για το χρέος κι εμείς αμέσως καταθέσαμε τις αντιπροτάσεις μας», συμπληρώνοντας πως το Eurogroup θα ξανασυζητήσει το ελληνικό ζήτημα, αργότερα σήμερα. 


«Εάν υπάρχει θετική κατάληξη, θα ανταποκριθούμε άμεσα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι τέλους». 

Επίσης έκρινε ως απαράδεκτο σε μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, «να έχουμε αυτές τις εικόνες της ντροπής», αναφερόμενος στο κλείσιμο των τραπεζών. 

«Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. τους συνταξιούχους) οφείλουμε μία εξήγηση», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «για να προστατεύσουμε τις δικές σας συντάξεις δίνουμε αυτόν τον αγώνα». 

Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο, χωρίς καμία πρόβλεψη για το χρέος και τη χρηματοδότηση. Η αυτονόητη διέξοδος ήταν να απευθυνθούμε στον λαό, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. 

«Αυτή τη στιγμή οι σειρήνες οργιάζουν. Σας καλούν να ψηφίσετε 'ναι' σε όλα, να γίνετε συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Από την άλλη πλευρά, το «όχι» αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα, είπε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε πως το «όχι» δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά σημαίνει μία ισχυρή πίεση για μία συμφωνία κοινωνικά δίκαιη. 

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά των πολιτικών δυνάμεων «που μας οδήγησαν στο σημερινό σημείο» με τις πολιτικές τους και που τώρα στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση. 

«Λένε ψέματα όσοι αναφέρουν ότι έχω σχέδιο να βγάλω τη χώρα από το ευρώ», είπε μεταξύ άλλων. 

Τέλος ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός και κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα.  

«Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν θα χαθούν, ούτε κι οι καταθέσεις των πολιτών», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια: «Αναλαμβάνω την ευθύνη της άμεσης λύσης. Σας καλώ να ενισχύσετε αυτήν τη διαπραγματευτική προσπάθεια... Είναι το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία».

No comments:

Post a Comment