Sunday, July 12, 2015

Δεν θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.


naftemporiki.gr
Την ακύρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ κανονικά θα συνέλθει στις 16.00 (ώρα Βρυξελλών -17.00 ώρα Ελλάδας) η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης, η οποία και θα διαρκέσει «μέχρι να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για την Ελλάδα».


Στο μεταξύ, για τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησαν πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως γνωστοποίησε ο πρώτος με μήνυμά του στο Twitter.
Όπως ανέφερε πάντως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι είναι «μάλλον απίθανο» να δοθεί σήμερα εντολή για διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η ακύρωση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως θετικό μήνυμα για την Ελλάδα και για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου που πρέπει να πληρωθεί η ΕΚΤ. Σε περίπτωση που η Σύνοδος των χωρών της ΕΕ γινόταν απόψε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει συζήτηση για τη διαδικασία αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Ρέντσι

Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι θα πει στη γερμανική κυβέρνηση πως πρέπει να συμβιβαστεί και να μην ταπεινώνει την Αθήνα.
«Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
«Τώρα που ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας υπέβαλε προτάσεις που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά αιτήματα, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε μια συμφωνία. Είναι αδιανόητο να ταπεινώνουμε έναν ευρωπαίο εταίρο, αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σχεδόν στα πάντα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

No comments:

Post a Comment