Monday, May 9, 2016

Κυνηγώντας το 3,5% (Eurogroup UPD)

Συντάκτης:efsyn.gr
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, φρόντισε να επισκεφτεί ο πρωθυπουργός λίγο μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την έκβαση του Eurogroup καθώς όπως είπε κλείνει η αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα και αποτυπώνεται ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτό, επισήμανε ο πρωθυπουργός, αποτελεί αναγκαία έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον ελληνικό λαό.


Στο Eurogroup της 24ης Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. 
Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στη Βουλή, το πακέτο έμμεσων φόρων που έχει συμφωνηθεί. Θα είναι εμπροσθοβαρές, με τα περισσότερα μέτρα (είναι γνωστά) να λαμβάνονται φέτος και στις αρχές του 2017. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο θα περιλαμβάνει:
Αναπροσαρμογή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου του 2016. Στόχος η είσπραξη εσόδων 450 εκατ. ευρώ.
Αύξηση ή επιβολή νέων φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα (και στα ηλεκτρονικά), τυχερά παιχνίδια, ίντερνετ, συνδρομητική τηλεόραση, διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία, ακόμη και στον καφέ.

Έκτακτος μηχανισμός

Σχετικά με το προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών, στο Eurogroup συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί ο «κόφτης», χωρίς να εξειδικευτούν τα μέτρα.
Ο έκτακτος μηχανισμός θα νομοθετηθεί για να διασφαλιστεί ότι ένα πακέτο μέτρων –συμπεριλαμβανομένων «μη επιλεκτικών μέτρων»– θα εφαρμοστεί αυτόματα, όταν υπάρξουν αντικειμενικές αποδείξεις αποτυχίας να επιτευχθεί το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα του προγράμματος (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα).
Εξαιρέσεις στην ενεργοποίηση του μηχανισμού θα είναι περιορισμένες, σε έκτακτα γεγονότα, με μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.
Τέτοιες εξαιρέσεις θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Μέτρα για το χρέος

Στο κομμάτι του χρέους, τρία θα είναι τα βασικά σημεία για να προκύψει συμφωνία.
Αφορά το βραχυπρόθεσμο χρέος (μέχρι το 2018). Το μεσοπρόθεσμο (από το 2018 μέχρι ~το 2023) και το μακροπρόθεσμο (από ~το 2023 και μετά).
Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ένας δείκτης που θα εξασφαλίζει τη μείωση των δόσεων ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ. Ο δείκτης αυτός θα φροντίζει ώστε το χρέος να μη ξεφεύγει ποτέ από τα όρια που θα τεθούν.  

Με στόχο την τελική συμφωνία στις 24 Μαΐου

Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους.
Ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα θα επανασυζητηθεί σε δύο εβδομάδες (24 Μαΐου) που θα συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο, με στόχο την τελική συμφωνία.
Στο θέμα του χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε μια προσέγγιση τριών βημάτων για τη λήψη μέτρων που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του χρέους, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αποφάσεις που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος (υπό την προϋπόθεση την πλήρους εφαρμογής του προγράμματος) και τα μακροπρόθεσμα μέτρα θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες. Σχετικά με το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του τις επόμενες εβδομάδες, και πως η βάση του θα είναι η ελληνική πρόταση.
«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς μια συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Κλείνει ο «φαύλος κύκλος»

Η ολοκλήρωση των θεσμοθετημένων μέτρων θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε μετά το τέλος του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στις 24 Μαΐου στο Eurogroup εκτίμησε ότι θα είμαστε έτοιμοι ώστε να να προχωρήσουμε σε ομόφωνη ψήφιση μιας συμφωνίας.
Ο μηχανισμός που συζητείται, στη βάση των ελληνικών προτάσεων, στόχο έχει να αντιμετωπίσει τις διαφορές που θα προκύψουν όσον αφορά το δημοσιονομικό πλεόνασμα που έχει οριστεί στο 3,5%.
Ο υπουργός δήλωσε «βέβαιος ότι θα έχουμε πετύχει μεγαλύτερο ποσοστό πλεονάσματος από αυτό, ωστόσο αν υπάρξουν μικρές διαφορές, θα μπορούν να γίνονται βελτιώσεις μέσω ενός προεδρικού διατάγματος το οποίο θα προχωρά σε περιορισμό δαπανών».
Για το Eurogroup της 24ης Μαΐου, είπε ότι μένουν εκκρεμή κάποια ζητήματα και βελτιώσεις σε προτάσεις, τα οποία θα επιλυθούν τις επόμενες εβδομάδες, για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις.
Εκτίμησε ως πολύ σημαντικό ότι όλοι θέλουν να επιλύσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους και επισήμανε τα τρία επίπεδα προς αυτόν το σκοπό.
Όπως είπε το πρώτο στάδιο ξεκινά μετά την εκταμίευση, το μεσοπρόθεσμο με μια σειρά από μέτρα που θα εκτιμηθούν, αλλά και το μακροπρόθεσμο, σε βάθος 30 χρόνων, που θα αφορά την ωριμότητα του χρέους.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι κλείνει ο «φαύλος κύκλος», καθώς επιλύθηκαν πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε «να συμπληρωθεί το παζλ της 24ης Μαΐου».
Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το ζήτημα του πλεονάσματος θα λυθεί τον Απρίλιο του 2017, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σχετικές με το πρόγραμμα με την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, και το ΔΝΤ είναι ικανοποιημένο, διότι ήθελε να συζητηθεί το χρέος, συμφωνεί με τα τρία στάδια εξέτασής του και θέλει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

No comments:

Post a Comment