Sunday, October 13, 2024

Η Βρετανική Κολομβία ξαναγράφει τους νόμους της για να μοιραστεί την εξουσία με τα αυτόχθονα έθνη

Συντάκτης: Arno Kopecky

Ένα πρωτοφανές πείραμα αποαποικιοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βρετανική Κολομβία, τη δυτικότερη επαρχία του Καναδά: η κυβέρνηση ξαναγράφει τους νόμους της για να μοιραστεί την εξουσία με τα αυτόχθονα έθνη σε μια χερσαία βάση μεγαλύτερη από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί.

Μολονότι βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε εξέλιξη, αυτή η μετάβαση μπήκε στην ιστορία το 2019, όταν το BC έγινε η πρώτη κυβέρνηση στη Γη που υπέγραψε τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών (UNDRIP) σε νόμο. Αυτό σημαίνει ότι η περιφερειακή κυβέρνηση θα μοιράζεται την εξουσία λήψης αποφάσεων σε θέματα διαχείρισης γης με τα First Nations, επηρεάζοντας δυνητικά τη χρηματοδοτική μίσθωση και τις άδειες για δασοκομία, εξόρυξη και κατασκευές.

Η νομοθεσία είναι τρομακτικά πολύπλοκη, καθώς περιλαμβάνει ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με περισσότερα από 200 Πρώτα Έθνη και την εξάρθρωση ενός συστήματος που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τα βιομηχανικά κέρδη έναντι οποιουδήποτε άλλου συμφέροντος.

«Κατασκευάζουμε ένα αεροπλάνο ενώ βρίσκεται εν πτήσει», λέει ο Terry Teegee, επικεφαλής της Συνέλευσης των Πρώτων Εθνών της BC και πρόεδρος της επιτροπής εφαρμογής UNDRIP της BC. «Είναι μοναδικό σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου».

«Είναι απίθανο», συμφωνεί η Sheryl Lightfoot, μελετητής Anishinaabe και μέλος του μηχανισμού εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών. «Αυτό που βλέπουμε στο BC είναι μια ευθεία και σκόπιμη προσέγγιση για την εφαρμογή της Διακήρυξης», λέει ο Lightfoot. «Όλοι έχουμε ζητήσει από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν [παρόμοια] νομοθεσία».

Σχεδόν 150 χώρες ψήφισαν υπέρ του UNDRIP όταν το ενέκρινε η γενική συνέλευση του ΟΗΕ το 2007, αλλά η υποστήριξή τους είναι καθαρά συμβολική. Μέχρι στιγμής μόνο ο Καναδάς έχει ακολουθήσει το παράδειγμα της BC στη μετατροπή του UNDRIP σε νόμο. Ο αντίκτυπος αυτής της ομοσπονδιακής νομοθεσίας έχει μειωθεί, ωστόσο, από την επαρχιακή δικαιοδοσία σχετικά με τις αποφάσεις σχετικά με τη χρήση γης – την ίδια την εξουσία BC αρχίζει να μοιράζεται με τα First Nations.

Ενώ μια χούφτα χώρες, από τον Ισημερινό και τη Βολιβία έως τη Νορβηγία και την Κένυα, έχουν εισαγάγει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις έχοντας κατά νου το UNDRIP, «όλες έχουν βιώσει ένα μεγάλο κενό εφαρμογής», λέει ο Lightfoot.

Ένα οδυνηρό παράδειγμα που αναφέρει είναι η Νέα Ζηλανδία, η οποία θεωρείται ευρέως ως παγκόσμιος ηγέτης στα δικαιώματα των Ιθαγενών: «Το 2019, ο μηχανισμός εμπειρογνωμόνων προσκλήθηκε στη Νέα Ζηλανδία για να δώσει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της δήλωσης. Προτείναμε νομοθεσία, μηχανισμούς αναφοράς και ένα σχέδιο δράσης, παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει τώρα στην Βρετανική Κολομβία. Και υπήρχε δουλειά στη Νέα Ζηλανδία σχετικά με τα σχέδια δράσης, αλλά η αδυναμία ήταν ότι δεν έκαναν πρώτα τη νομοθεσία».

Η πανδημία επιβράδυνε τα πάντα, και τον περασμένο Οκτώβριο ένας νέος συνασπισμός των Συντηρητικών σχημάτισε μια κυβέρνηση που είναι ανοιχτά εχθρική προς τα δικαιώματα των Ιθαγενών. «Τώρα δεν συμβαίνει τίποτα».

«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν τη Νέα Ζηλανδία ως ηγέτη, αλλά στην πραγματικότητα η Βρετανική Κολομβία είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς», λέει η Valmaine Toki, μια μελετήτρια των Μαορί που ανέλαβε από τον Lightfoot τον Ιούλιο ως πρόεδρος του μηχανισμού εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ. «Η κυβέρνησή μας δεν έχει προχωρήσει σε καμία νομοθετική αναγνώριση του UNDRIP».

Παρά το μέγεθος της Βρετανικής Κολομβίας - η δασική κάλυψη της επαρχίας από μόνη της θα κάλυπτε την Ουκρανία - είναι επίσης μια μικρογραφία ενός αποικισμένου κόσμου που βρίσκεται στη λαβή της οικολογικής κρίσης. Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας βρίσκεται σε εδάφη που ανήκουν, κατέχονται ή χρησιμοποιούνται από αυτόχθονες πληθυσμούς. Το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αυτόχθονες. έτσι είναι το 6% των π.Χ. Αυτό είναι 300.000 άνθρωποι που μιλούν 34 γλώσσες, απλώνονται σε παράκτια φιόρδ και ομιχλώδη τροπικά δάση, υποαλπικά λιβάδια και ημίξηρη έρημο και πυκνά βόρεια δάση. Οι περισσότεροι είναι εδώ από την τελευταία εποχή των παγετώνων.

Σχεδόν ολόκληρη η χερσαία βάση τους – περίπου το 97% του μεγαλύτερου μέρους της σημερινής «Βρετανικής Κολομβίας» – κατασχέθηκε χωρίς συνθήκη ή πρόσχημα νομιμότητας. Από τότε, τα τέσσερα πέμπτα του πρωτογενούς δάσους της επαρχίας έχουν υλοτομηθεί. Ο άγριος σολομός και η ρέγγα μειώνονται στο ένα 10ο της κάποτε θεαματικής αφθονίας τους. Η καταστροφή των οικοτόπων από την εξόρυξη και την ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων έχει ωθήσει άλλα 2.000 είδη στο χείλος της εξαφάνισης.

Τα τελευταία 30 χρόνια, μια σειρά από αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου διαπίστωσαν την παρανομία όλων αυτών. Πολλά έθνη αφιέρωσαν ολόκληρες γενιές σε αυτούς τους δικαστικούς αγώνες. άλλοι πολέμησαν στη γη, οδηγώντας τις μεγαλύτερες εκστρατείες πολιτικής ανυπακοής στην ιστορία του Καναδά ενάντια στους αγωγούς και την παλαιά υλοτομία.

Τίποτα από αυτά δεν είναι αρχαία ιστορία. μερικές από αυτές τις διαμαρτυρίες εξακολουθούν να σιγοβράζουν. Παραδείγματα βιομηχανικής υπερβολής παραμένουν κοινά. Οποιοσδήποτε ηγέτης με τον οποίο μιλήσετε, αυτόχθονος ή όχι, θα τονίσει αυτές τις επιφυλάξεις και θα εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις αδικίες που συνεχίζουν να υποφέρουν τα Πρώτα Έθνη σχεδόν σε κάθε γωνιά της επαρχίας. Αλλά οι περισσότεροι θα αναγνωρίσουν επίσης ότι τα πράγματα αλλάζουν πιο γρήγορα από ποτέ - και πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού βλ.

«Μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας175 χρόνια δημόσιας πολιτικής που βασίζεται στην άρνηση των δικαιωμάτων και του τίτλου των Πρώτων Εθνών», λέει ο Άνταμ Όλσον, μέλος του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων του BC από το έθνος Tsartlip. «Δεν θα ήταν ποτέ εύκολο».

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερη πρόοδο», λέει ο Teegee, «αλλά το προχωρήσαμε γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν υπήρχε πραγματικά κανένα εγχειρίδιο οδηγιών, δεν υπήρχε μέρος για να δηλώσουμε ότι αυτός είναι «ο τρόπος» για να συμφιλιωθείτε με τα Πρώτα Έθνη. Είναι μοναδικό για οπουδήποτε στον κόσμο και πρωτοστατούμε».



Οι πρόσφατες εξελίξεις ήταν εντυπωσιακές. Τον Απρίλιο, το Έθνος Χάιντα κέρδισε τον τίτλο των ιθαγενών στο σύνολο του Χάιντα Γκουάι, ενός εκπληκτικού αρχιπελάγους με περισσότερα από 200 νησιά του Ειρηνικού που εκτείνεται σε 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τον Ιούνιο, μια περιοχή διατήρησης 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ονομάζεται Klinse-Za επεκτάθηκε στα βορειοανατολικά της επαρχίας, για να συνδιαχειρίζεται εκεί δύο Πρώτα Έθνη. Ο Ιούλιος έφερε την έναρξη της πρωτοβουλίας Great Bear Sea, ενός δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που εκτείνεται σε 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τη βόρεια ακτή της π.Χ. και θα υπάγεται στην κοινή εξουσία 17 παράκτιων εθνών.

Τον Απρίλιο, το έθνος της Χάιντα κέρδισε τον τίτλο των ιθαγενών στο σύνολο της Χάιντα Γκουάι. Φωτογραφία: Ben Nelms/Bloomberg μέσω Getty Images

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα ανακοινώσεων μόνο από τους τελευταίους μήνες, αλλά δεκάδες άλλες είναι στα σκαριά.

«Αναλάβαμε μια επίσημη δέσμευση», λέει ο Murray Rankin, υπουργός σχέσεων και συμφιλίωσης των ιθαγενών του BC. «Όλοι στο νομοθετικό σώμα σηκώθηκαν όρθιοι εκείνη την ημέρα για να πουν ότι συμφωνούμε με τον νόμο περί Διακήρυξης και τώρα το φέρνουμε εις πέρας».

Ωστόσο, 175 χρόνια αποικιακής λεηλασίας δεν σημαίνουν τίποτε για τη Δεξιά. Καθώς η κλίμακα αυτού του εγχειρήματος έρχεται σε κοινή θέα, το ίδιο κάνει και η δημόσια αντίδραση. Επαρχιακές εκλογές έρχονται την επόμενη εβδομάδα στις 19 Οκτωβρίου. Το κυβερνών Νεοδημοκρατικό Κόμμα του BC (Σοσιαλδημοκράτες) βρίσκεται αντιμέτωπο με μια διογκούμενη συντηρητική αντιπολίτευση που έχει υποσχεθεί να ανακαλέσει την πράξη και να καταργήσει την περιβαλλοντική προστασία που την συνοδεύει. Οι κάτοικοι της επαρχίας μπορεί σύντομα να μάθουν εάν η νομοθεσία ορόσημό τους μπορεί να αντέξει μια τέτοια αλλαγή στην κυβέρνηση ή εάν τα δικαιώματα των ιθαγενών παραμένουν τόσο ευάλωτα στη δημόσια ιδιοτροπία όσο είναι στη Νέα Ζηλανδία.

Αυτές οι εκλογές θα ξεδιπλωθούν στις σκιές της αμερικανικής σουπερνόβα. Αλλά το αποτέλεσμα του BC θα δημιουργήσει παγκόσμιο προηγούμενο. Τα οικοσυστήματα που καταρρέουν απειλούν τις οικονομίες και τις δημοκρατίες παντού, και οι αυτόχθονες κοινότητες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Στη Βρετανική Κολομβία, ένας πολιτικός χάρτης για την πλοήγηση στην κρίση σχεδιάζεται μπροστά στα μάτια μας.

Η αναφορά για αυτήν την ιστορία υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Sitka και το Science Media Center του Καναδά.

No comments:

Post a Comment