Tuesday, May 10, 2016

Αν αντέξουμε το μαρτύριο της σταγόνας τα επόμενα πέντε χρόνια...


Συντάκτης: The Greek Courier
Όσο κι αν ο Αλέξης Τσίπρας θριαμβολογεί για τα αποτελέσματα του Eurogroup, μια ρεαλιστική αποτίμηση τους αφήνει ελάχιστο χώρο για αισιοδοξία. Καταρχάς, το σχέδιο έχει βάθος τουλάχιστον 5 χρόνων κατά τη διάρκεια των οποίων η ασφυκτιούσα ελληνική κοινωνία θα καλείται διαρκώς να δίνει εξετάσεις και να τις περνάει. Οπότε, το αν πετύχει ή όχι εξαρτάται άμεσα από τον βαθμό επιτυχίας ή αποτυχίας του τρέχοντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Κατά δεύτερο λόγο, ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε, ούτε για την ελάφρυνση του χρέους, ούτε για τον "κόφτη", το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι σε αυτές κρύβεται ο διάβολος. Και το πιο ουσιαστικό: επειδή έχουμε δει πολλές φορές να ανατρέπονται καταστάσεις, μέχρι τις 24 Μαίου δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. 


Βέβαια, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά τα ποιοτικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης. Εντούτοις, όπως γράφει στο editorial της η Εφημερίδα των Συντακτών, "οι πολιτικές στοχεύσεις διαπερνούν τα στρυφνά κείμενα, τα οποία κάθε πολιτική δύναμη επιθυμεί να αξιοποιήσει για την άντληση πολιτικού οφέλους. Ανεξάρτητα από κάθε πρόσκαιρη πολιτική τακτική, στο τέλος ο «λογαριασμός» που καλείται να πληρώσει κάθε κοινωνία είναι εκείνος που καθορίζει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα." 

Κι ας μην κοροϊδευόμαστε. Ιδεολογικά, αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει, γιατί δεν αντέδρασε στον εκβιασμό όταν έπρεπε και τώρα υφίσταται τις συνέπειες της δειλίας της και της υποταγής της. Το μόνο που μπορεί να την ξαναφέρει σε μια πιο "σοσιαλιστική" πορεία είναι μια πιθανή εκλογική επιτυχία άλλων προοδευτικών κομμάτων στην Ευρώπη και ειδικά στο Νότο (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία) που ενδεχομένως να σημάνει μελλοντικά και μια αλλαγή στη γενική οικονομική πολιτική της Ε.Ε. Αν αντεξουμε, δηλαδή, το μαρτύριο της σταγόνας τα επόμενα 5 χρόνια... και βλέπουμε.

Αν τώρα θέλετε να δείτε πού στηρίζει την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός, διαβάστε παρακάτω το άρθρο του Μάριου Χριστοδούλου, από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Στον νέο Προϋπολογισμό όλη η... κάβα των μέτρων



Συντάκτης: Μάριος Χριστοδούλου
Σε έμμεση νομοθέτηση των μέτρων που θα διέπουν τον Μηχανισμό Αυτόματης Διόρθωσης («κόφτη») του δημοσιονομικού ελλείμματος προχωρεί η κυβέρνηση, η οποία μπορεί τώρα να απέφυγε την ψήφισή τους, όχι όμως και με τον Προϋπολογισμό, στον οποίο θα περιγράφονται και θα ψηφιστεί τον Δεκέμβριο από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι ζώνες και οι κωδικοί δαπανών επί των οποίων θα επέμβει, αν χρειαστεί, ο «κόφτης» θα σκιαγραφούνται με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017 που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο.

Θα προηγηθεί η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που θα δοθεί στον υπουργό Οικονομικών τον Σεπτέμβριο και στην οποία θα αποκαλύπτεται αν η πορεία του προϋπολογισμού του 2016 απαιτεί διορθωτικές κινήσεις στα βασικά μεγέθη.

Επί της ουσίας οι τεχνοκράτες του Συμβουλίου είναι αυτοί που θα δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές και θα χτυπήσουν το «πρώτο καμπανάκι» ώστε η χώρα να αποφύγει τη ρήτρα για οριζόντιες μειώσεις στις δαπάνες, από τις οποίες θα γλιτώνουν μόνο αυτές που αφορούν την υγεία, την άμυνα και ορισμένα κοινωνικά επιδόματα (π.χ. ανεργίας).

Ολες οι άλλες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις, θα τελούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Αυτόματου Μηχανισμού. Το «κούρεμα» στις δαπάνες θα γίνεται με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Το καλό σενάριο, αυτό δηλαδή που προβλέπει ότι η Εurostat θα δώσει τον Απρίλιο του 2017 τα εύσημα στην Αθήνα και δη ότι πέτυχε μεγαλύτερο πλεόνασμα από τον στόχο του 0,5% το 2016, θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μοιράσει σε συμφωνία με τους δανειστές κοινωνικό μέρισμα.

Τα δύσκολα είναι μπροστά


Μέχρι τότε όμως, τα δύσκολα είναι μπροστά για τους Ελληνες φορολογούμενους, καθώς μέχρι το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) και ο νέος Μηχανισμός Αυτόματης Διόρθωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η ψήφιση των δύο αυτών «προαπαιτούμενων», όπως και η λίστα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις που θα περιγράφει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης (Asset Development Plan) θα δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ -ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη- που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο της ρευστότητας.

Στην ίδια συνεδρίαση θα «κλειδώσει» η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης, που θα οδηγήσει στην επικαιροποίηση του Μνημονίου και θα κάνει πιο συγκεκριμένο το πλαίσιο των χθεσινών αποφάσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί είναι πιθανό να αναθεωρηθούν το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα – με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε μόνιμο άγχος για την επίτευξή τους.


No comments:

Post a Comment