Wednesday, November 9, 2016

Γιατί οι Γερμανοί διαμαρτύρονται που οι Αμερικάνοι ψήφισαν κάποιον που τους μοιάζει τόσο πολύ;


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Η Γερμανία μοιάζει σοκαρισμένη από την εκλογή Τραμπ. Γιατί όμως; Ο εκλεγμένος Πρόεδρος είναι λίγο ρατσιστής, όπως και οι Γερμανοί, λίγο σεξιστής, όπως και οι Γερμανοί, λίγο απολίτιστος, όπως και οι Γερμανοί και πολύ επιχειρηματίας, όπως και οι Γερμανοί. Είναι επίσης μισός Γερμανός, όπως και οι Γερμανοί πια. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρονται οι Γερμανοί που οι Αμερικάνοι ψήφισαν κάποιον που τους μοιάζει τόσο πολύ. 



Τέλος πάντων το Βερολίνο μοιάζει σοκαρισμένο. Πιο σοκαρισμένο κι από την ίδια τη Χίλαρι. Οι πρώτες δηλώσεις που ήρθαν από στελέχη του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος φανερώνουν την αμηχανία τους. Η υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν, δήλωσε πως πρόκειται για ένα τεράστιο σοκ προσθέτοντας ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι μια ψήφος υπέρ αυτού, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσιγκτον, κατά του κατεστημένου. Ίσως η κυρία ανησυχεί που άλλος ένας λαός μετά τους Βρετανούς, αποφάσισε να κάνει πέρα το οικονομικό κατεστημένο που υπηρετεί τόσο πιστά το Βερολίνο. Όχι το ιδεολογικό όμως. Τα τείχη που θέλει να υψώσει ο Τραμπ στους μετανάστες, για τους ίδιους πολιτικους λόγους έχουν ήδη υψώσει το Βερολίνο και τα τσιράκια του στην Ευρώπη. Πώς ακριβώς διαμαρτύρονται οι ρατσιστές Γερμανοί για το ρατσιστή αμερικανό Πρόεδρο; Εγώ λέω, περιμένετε και σύντομα η Γερμανία θα φανερώσει τα πραγματικά της χρώματα.

Ο Νόρμπερντ Ρέντγκεν από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα έκανε αναφορά στους φόβους που υπάρχουν στη Γερμανία και γενικότερα στην Ευρώπη για το ποια γεωπολιτική πορεία θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επειδή το Βερολίνο δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο Τραμπ ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, πρέπει να προσανατολιστεί προς ένα κλίμα αποξένωσης των δύο χωρών. Εγώ λέω ότι πρώτον οι Γερμανοί φοβούνται τι θα επακολουθήσει στις αγορές, ποια θα είναι η συμπεριφορά τους και εάν θα επηρεασθεί η ασταθής Ευρωζώνη και δεύτερον ότι φοβούνται μην ξυπνήσει το τέρας που βρίσκεται μέσα τους. Ειδικά τώρα που τελειώσανε τα προσχήματα...

Τώρα όσον αφορά σε θέματα γεωπολιτικής ο Τραμπ μπορεί να έχει εξαγγείλει πως πρόθεση του είναι να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δε γίνεται τόσο εύκολα όσο ακούγεται. Πιο πιθανό είναι ο Τραμπ να βάλει την ΕΕ να πληρώσει για να φτιάξει δικό της στρατό. Άλλο που δε θέλει η Γερμανία.


No comments:

Post a Comment