Friday, February 17, 2017

Σύλληψη δημοσιογράφου της «Die Welt» στην Τουρκία


Συντάκτης: efsyn.gr
Ο Ντενίζ Γιουσέλ, Γερμανός δημοσιογράφος τουρκικής καταγωγής και ανταποκριτής της εφημερίδας «Die Welt» συνελήφθη στην Τουρκία, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της προπαγάνδας. Είναι η πρώτη σύλληψη Γερμανού δημοσιογράφου στο πλαίσιο των διώξεων εναντίον της ελευθερίας του Τύπου, που διαρκώς εντείνονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας, ο 43-χρονος Γιουσέλ αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικές με κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, διότι όπως και άλλοι δημοσιογράφοι εργαζόμενοι σε διεθνή μέσα χρησιμοποίησε πληροφορίες τις οποίες έφερε στο φως μια κολεκτίβα χάκερ υπό το όνομα «RedHack».

Οι πληροφορίες αυτές, που είναι προσβάσιμες προς όλους μέσω του Wikileaks, αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο τουρκικών ΜΜΕ και προσπάθεια επιρροής της κοινής γνώμης μέσω της χρήσης ψευδών λογαριασμών στο Twitter.

Ο Ντενίζ Γιουσέλ έχει διπλή υπηκοότητα, γερμανική και τουρκική, και εξαιτίας αυτού μπορεί να παραμείνει κρατούμενος έως και 14 ημέρες χωρίς να του αποδοθεί κατηγορίες.

Ο διευθυντής σύνταξης της «Die Welt», Ουλφ Ποσάρντ, σε δήλωσή του τόνισε ότι «η τουρκική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι κράτος δικαίου. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι η διαδικασία θα είναι δίκαιη και θα αποδειχθεί η αθωότητά του».

No comments:

Post a Comment