Friday, February 17, 2017

Δεν πάω πουθενά αυτό το Σαββατόβραδο. Θα κάτσω να δω Saturday Night Live.


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Στην αρχή ήρθε το σοκ του τίτλου. "Associated Press: Σχέδια Τραμπ για κινητοποίηση της Εθνοφρουράς εναντίον των μεταναστών". Μετά μπήκα στην ιστοσελίδα της Αυγής όπου γίνεται λόγος για ένα σχέδιο υπομνήματος που βρέθηκε -ως δια μαγείας- στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press κάνοντας πυρ και μανία τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ. Ο Σπάισερ κατήγγειλε σφόδρα το ρεπορτάζ. «Δεν υπάρχει καμία προσπάθεια προκειμένου να... χρησιμοποιηθεί η Εθνοφρουρά για επιχειρήσεις-σκούπα εναντίον παράτυπων μεταναστών» είπε. «Είναι 100% αναληθές», τόνισε. Όμως πρόσθεσε μετά ότι δεν μπορεί να δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο πως το θέμα δεν συζητήθηκε από αξιωματούχους της κυβέρνησης σε οποιαδήποτε βαθμίδα. Αυτό είναι καλό υλικό για σάτιρα, σκέφτηκα. Και ακολούθησε το φλασάκι. "Πυρετός το Σαββατόβραδο" με τον Άλεκ Μπόλντουιν και τη Μελίσα Μακάρθι... Δεν πάω πουθενά αυτό το Σάββατο. Θα κάτσω να δω Saturday Night Live. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα πό την αρχή. Το  Associated Press μετέδωσε ότι σε ένα προσχέδιο υπομνήματος που κυκλοφόρησε στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας βρίσκεται μεταξύ άλλων και πρόταση για την κινητοποίηση έως και 100.000 στρατιωτών της Εθνοφρουράς. Αυτό το προσχέδιο, με ημερομηνία 25η Ιανουαρίου, κυκλοφορούσε μεταξύ του προσωπικού του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας για περίπου 2 εβδομάδες και σύμφωνα με το AP, απευθυνόταν στους επικεφαλής εκείνη την εποχή της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων και της υπηρεσίας Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων. 

Όπως γράφει η Αυγή, "στο έκτασης 11 σελίδων έγγραφο προτείνεται η άνευ προηγουμένου ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις πολιτείες που συνορεύουν με το Μεξικό, δηλαδή την Καλιφόρνια, την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας, και επίσης σε άλλες επτά πολιτείες, που γειτνιάζουν με αυτές, το Όρεγκον, τη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Κολοράντο, την Οκλαχόμα, το Άρκανσο και τη Λουιζιάνα. 

Το AP τονίζει ότι το υπόμνημα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως καθοδηγητικό υλικό για την εφαρμογή του διατάγματος για τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων που ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε την 25η Ιανουαρίου."



Όμως, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας -αλλά μην φανταστεί κανείς ότι ανήκει στο βαθύ κράτος- ανέφερε ότι το υπόμνημα που περιήλθε στην κατοχή του Associated Press -το οποίο προφανώς και έχει ρίξει δίχτυα στο βαθύ κράτος- ήταν μια «πρώιμη, πρώιμη εκδοχή» ενός εγγράφου που προετοίμαζε το προσωπικό για λογαριασμό του υπουργού Τζον Κέλι. Η συζήτηση δε για την Εθνοφρουρά απορρίφθηκε πριν καν το υπόμνημα φθάσει στο γραφείο του Κέλι, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. 

Πέραν της πλάκας...

Φυσικά πίσω από τη φαρσοκωμωδία, υπάρχει πολύς καπνός και δεν αφορά μόνο στην προθυμία που δείχνει ο Τραμπ να εφαρμόσει αυτά που είχε υποσχεθεί στην προεκλογική εκστρατεία του. Προφανώς και η ομάδα του Τραμπ είχε εκπονήσει σχέδιο εφαρμογής των διαταγμάτων για τους μετανάστες, αλλά δεν τους έκατσε  ο δικαστής στο Σιάτλ.

Όμως αυτή η διαρροή, αυτή τη χρονική στιγμή, μάλλον εντάσσεται στον μαινόμενο πόλεμο των ανθρώπων του Τραμπ με το βαθύ κράτος, τη CIA, NSA και τις άλλες υπηρεσίες ασφάλειας που μέχρι πριν από λίγο καιρό βρίσκονταν υπό τις διαταγές μιας άλλης κυβέρνησης και προφανώς ήταν τόσο αναμιγμένες με το πολιτικό προσωπικό που δεν μπορούν τώρα να ανεχτούν την αλλαγή των σχεδίων τους. Γιατί και με τον Φλιν που παραιτήθηκε κάποιος μίλησε από μέσα. Όταν λοιπόν επιβεβαιώνει εν ενεργεία αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας την αποκάλυψη του πλέον συστημικού ειδησιογραφικού Πρακτορείου ακόμα και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τότε έυκολα καταλαβαίνει κανείς πόσο βαθυ είναι το σχίσμα στις υπηρεσίες ασφαλείας που δημιουργήθηκε από τη μετάβαση της εποχής Ομπάμα και Κλίντον στην εποχή του Τραμπ. Και πόσο μεγάλος είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στα υψηλότερ στρώματα της εξουσίας στην Ουάσιγκτον. 

No comments:

Post a Comment