Tuesday, July 9, 2019

Αγία Οικογένεια: Μαντέψτε πώς λέγεται ο νέος Υπουργός Υποδομών...

Γιάννης Δαμέλλος
Δε βαριέσαι, αναρωτιέμαι γιατί κάθομαι και γράφω τη νέα λίστα Υπουργών κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία ανακοινώνει κυβέρνηση. Κάλλιο να κάνω copy-paste κάποιο παλιό μου κείμενο και να αλλάζω τα μικρά ονόματα τους. Τρανό παράδειγμα οι Καραμανλήδες. Έχουνε πάρει το Υποδομών παραμάσχαλα εδώ και 70 χρόνια και αν δεν έμπαινε σφήνα κανας πρασινοφρουρός θα είχανε κατασκευάσει και σουίτα στην ταράτσα, να μην ανεβοκατεβαίνουν απ' τις Σέρρες.

Τέλος πάντων, είναι προφανές ότι ο ελληνικός λαός δεν θυμάται τί σημαίνει Δεξιά, αν και η "καημενούλα" κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να του το θυμίζει. Προς χάριν συντομίας υπενθυμίζω ότι από το 1821 έως σήμερα, η χωρα μου κυβερνιέται από κοτζαμπάσηδες, τους γόνους και τους απογόνους τους. Ο νέος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχιλλέα Καραμανλής, είναι το τρίτο μέλος της οικογένειας Καραμανλή που αρχίζει την υπουργική του θητεία από τον συγκεκριμένο τομέα και το τέταρτο μέλος στο κορυφαίο γαλάζιο «τζάκι», από το οποίο προέρχονται δύο πρωθυπουργοί. Σύμπτωση; Όχι. Σαρκασμός; Φυσικά. 

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της οικογενειοκρατίας στην Ελλάδα, σας υπενθυμίζω ότι πριν από 71 χρόνια, όταν εγώ ακόμα δεν είχα γεννηθεί, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν ο πρώτος από το συγκεκριμένο τζάκι που διατέλεσε υπουργός Μεταφορών και αν θυμάμαι καλά είχε συνδέσει το όνομά του με το ξήλωμα του τραμ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήταν οραματιστής βλέπετε, και το όνειρο του ήταν να φτιάξει μια μοντέρνα Ελλάδα, όμως ακόμη και οι πέτρες στην Αθήνα -ειδικά εκείνες- γνωρίζουν ότι γέμισε την πρωτεύουσα με μπετόν και πολυκατοικίες καταστρέφοντας ιστορικές συνοικίες κι εξαφανίζοντας ό,τι πράσινο είχε απομείνει. Το ειρωνικό σε αυτή την ιστορία είναι ότι 50 χρόνια μετά οι επαείοντες "συνειδητοποίησαν" πόσο οικολογική και κυκλόφοριακά σωστή ήταν η ιδέα του τραμ για την Αθήνα, όταν διαπιστώθηκε η απουσία μέσων σταθερής τροχιάς σε Φάληρο, Ελληνικό όπου υπήρχαν πόλοι έλξης για τους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων... Σύμπτωση; Όχι. Σαρκασμός; Ναι. Και ο τραγέλαφος; Το νέο τραμ της Αθήνας, παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2004, όταν κυβερνήτης της Ελλάδας ήταν ένας αλλος Καραμανλής, ο ανηψιός του Κωσταντίνου, Κώστας.


Αν το αφήγημα έχει αρχίζει να μοιάζει με τη Μηχανή του Χρόνου, λυπάμαι, αλλά εγώ απλά μεταφέρω γεγονότα.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι το 1992 η οικογένεια Καραμανλή εκπροσωπήθηκε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ από τον Αχιλλέα Καραμανλή, αδελφό του ιδρυτή της Ν.Δ. και Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και πατέρα του σημερινού υπουργού. 

Τη σκυτάλη στο Υποδομών λαμβάνει λοιπόν σήμερα ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, που εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Σερρών το 2015 και είναι πρώτος εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Και, μεταξύ άλλων, στο υπουργικό χαρτοφυλάκιό του έχει την κατασκευή της νέας γραμμής μετρό στην Αθήνα...

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ ζαλίστηκα. Κι ευτυχώς που είμαι ιστοσελίδα και όχι φέρι μποτ γιατί θα έπρεπε μετά από όλον αυτό τον κόρακα να μοιράζω δραμαμίνες... 

No comments:

Post a Comment