Monday, August 3, 2015

Εργασιακά και ασφαλιστικό στην «πρώτη γραμμή» των διαπραγματεύσεων - Εφημερίδα των Συντακτών


Συντάκτης: efsyn.gr
Στο υπουργείο Εργασίας βρέθηκε σήμερα το κουαρτέτο των δανειστών, στους οποίους ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε τον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων τόσο για τα εργασιακά όσο και για το ασφαλιστικό. Μετά τη συνάντηση, κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι «δεν θίγονται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου και αυτό είναι κάτι που οι θεσμοί έχουν αποδεχτεί».


Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι θα υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό μέχρι τον Οκτώβριο, όπως συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, και για τα εργασιακά μέχρι το τέλος του έτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν οι εκπρόσωποι των θεσμών αποδέχονται το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι ανοιχτό στη διαπραγμάτευση.

Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ακόμα ότι πρόθεση του υπουργείου είναι κάθε βήμα διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά να ανακοινώνεται δημόσια, ώστε να γίνονται κοινωνοί οι εταίροι αλλά και οι πολίτες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή το υπουργείο έχει καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη, στον οποίο εμπλέκονται διεθνείς οργανώσεις, προκειμένου να καταδεικνύεται ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές.

Πιέσεις για νέα προαπαιτούμενα

Γνωρίζοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το διάστημα 20 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου και άλλα 7,16 δισ. ευρώ ώς τις αρχές Οκτωβρίου για τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της, οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα εντείνουν τις πιέσεις τους για νέο «πακέτο» με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική πλευρά.

Κατά τις πληροφορίες, αυτό θα περιλαμβάνει: εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισοδυνάμων, αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των «προνομιούχων» δικαιούχων ώς τον Μάρτιο, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και απελευθέρωση αγορών.

Η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε δόση 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες, 5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους προς τους ιδιώτες και να ενυδατωθεί η αγορά, ενώ 7,16 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση του πρώτου δανείου-γέφυρα και 3,2 δισ. ευρώ θα πάρει η ΕΚΤ.

No comments:

Post a Comment