Monday, October 26, 2015

Βάλντις Ντομπρόβσκις: Ο υπασπιστής της Μέρκελ που θα σας κάνει όλους μετανάστες...


Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος
Ποιος είναι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις; Ο υπασπιστής της Άγκελα Μέρκελ και πρεσβύτερος της γερμανικής οικονομικής θεολογίας (βλέπε: μίγμα κοινωνικής λιτότητας, πολιτικών εκβιασμών, τραπεζικής τρομοκρατίας και επιχειρησιακής απάτης), είναι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ο «τοποτηρητής» Βερολίνου και Βρυξελλών που, τις μέρες τούτες ασκεί αφόρητη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Είναι τόσο φανατισμένος δε που η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε στην ίδια του την πατρίδα οδήγησε τους συμπατριώτες του σε μαζική μετανάστευση.



Ο βασικός διαπραγματευτής των δανειστών στην Ελλάδα σήμερα, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, δεν είναι ένας απλός αξιωματούχος της Κομισιόν. Ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής είναι υπεύθυνος για το Ευρώ, ενώ, αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, είναι εντεταλμένος να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές επιταγές των δανειστών και να επιβλέψει τα αναπτυξιακά ζητήματα. Ως προσωπικότητα όμως, ο κύριος Ντομπρόβσκις είναι ένας φανατικός οπαδός της ξεπεσμένης καγκελαρίας, ένας αξιωματικός της Άνγκελας Μέρκελ και της λιτότητας, ένας νεοφασίστας που έχει γράψει τη δική του «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της πατρίδας του και που τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση επειδή δεν λυπήθηκε καν τους ίδιους του τους συμπατριώτες. 

Όπως γράφουν και τα μίντια στην Ελλάδα, την τελευταία φορά που ανέλαβε... δράση ο Ντομπρόβσκις, προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα του οδηγώντας τους Λετονούς σε μαζική μετανάστευση. Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, όταν η Λετονία κατέρρευσε το 2008, ο Ντομπρόβσκις αφού συμφώνησε με το ΔΝΤ, εφάρμοσε μία ακραία πολιτική λιτότητας και προχώρησε σε άγριες περικοπές φέρνοντας στατιστική εξομάλυνση μεν, αλλά διώχνοντας, παράλληλα περισσότερο από το 13% των πολιτών από τη Λετονία. Ένα πράγμα σαν τον Γιωργάκη με το Σαμαρά μαζί, από πλευράς αποτελέσματος βέβαια.

Αφού κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή από το 2009, βάζοντας τη Λετονία στην Ευρωζώνη και τους Λετονούς στ' αεροπλάνα και τα βαπόρια, παραιτήθηκε το 2013 έπειτα από ένα τραγικό περιστατικό. Ένα σουπερμάρκετ στη Ρίγα κατέρρευσε σκοτώνοντας 54 πολίτες. Ωστόσο, η πολιτική του στάση επιβραβεύτηκε, καθώς έναν χρόνο μετά κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου της Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ποιος είπε ότι η λιτότητα δεν πληρώνει, λοιπόν;

Το ζήτημα των πλειστηριασμών

Για τους πλειστηριασμούς πάλι, το Μαξίμου διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένο να φθάσει «στα άκρα» τη διαπραγμάτευση, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπολογίζει και στην υποστήριξη της γαλλικής πλευράς στο ζήτημα αυτό (μετά και την επίσκεψη Ολάντ) και, συνεπώς, θεωρεί ότι έχει περιθώρια να παρεκκλίνει ελαφρώς από το αυστηρό πνεύμα του Μνημονίου. 

Όμως γνωρίζοντας τον εκβιαστικό χαρακτήρα των δανειστών και τις διαρκείς πιέσεις που ασκούνται από το Κουαρτέτο λίγο πριν την πληρωμή των δόσεων για γρήγορη προσαρμογή στη λιτότητα, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές στην Ελλάδα θεωρούν ότι το Γόρδιο Δεσμό θα σπάσει μόνο ένας επίπονος συμβιβασμός. 

Για να επέλθει όμως συμβιβασμός (η αναθεωρημένη κυβερνητική πρόταση προβλέπει προστασία από πλειστηριασμούς σε επτά στα δέκα νοικοκυριά, και εκείνη των δανειστών προστασία μόνο για τα τέσσερα) πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν παραχωρήσεις για να διαμορφωθούν τα όρια κάπου στη μέση.

Προσδεθείτε λοιπόν, γιατί τα χειρότερα έπονται...

No comments:

Post a Comment