Thursday, May 19, 2016

Συντρίμμια και αμφιβολίες για το Airbus της EgyptAir UPD


Συντάκτης: efsyn.gr
Τραγική κατάληξη για το Airbus Α320 της Egyptair που εκτελούσε την πτήση MS804 από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 02:45 (τοπική ώρα Αιγύπτου). Το αεροπλάνο, στο οποίο υπήρχαν 66 επιβαίνοντες, συνετρίβη στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου και στο σημείο έχουν επικεντρωθεί οι επιχειρήσεις έρευνας ελληνικών, αιγυπτιακών και γαλλικών αρχών, όπου μπορεί να βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια. 


Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια;


Το απόγευμα της Πέμπτης, η Egyptair επιβεβαίωσε πως τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί νοτιοανατολικά της Κρήτης ανήκουν στην πτήση MS804  του Airbus 320.

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας στο CNN, ενώ και η EgyptAir, μέσω Twitter ανακοίνωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου επιβεβαιώνει πως τα συντρίμμια που έχουν εντοπιστεί ανήκουν στη χαμένη πτήση.

Η εταιρεία εκφράζει τη θλίψη της προς τις οικογένειες και τους φίλους των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για δύο μεγάλα αντικείμενα πορτοκαλί χρώματος, 230 μίλια ΝΑ της Κρήτης, όχι μακριά από το σημείο όπου χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους.

Πλωτά μέσα της Αιγύπτου κατευθύνονται προς το σημείο, όπου, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, έχει εντοπισθεί αριθμός αντικειμένων μπλε και πορτοκαλί χρώματος, του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο αγνοείτο από τις πρώτες πρωινές ώρες.



Συγγενείς των επιβατών στο αεροδρόμιο του Καϊρου αναμένουν με αγωνία νεότερα για τη συντριβή του Airbus | (AP Photo/Ahmed Abd el Fattah)

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πλαστικά αντικείμενα με σχοινιά εντοπίσθηκαν 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

Παράλληλα, η αιγυπτιακή πλευρά ενημέρωσε την ελληνική ότι δεν χρειάζεται τη συνδρομή ελληνικών πλωτών μέσων για την περισυλλογή των αντικειμένων.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα αντικείμενα εντοπίσθηκαν 200-230 μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης ή 100 μίλια από το αρχικό σημείο των ερευνών, εντός του FIR Καϊρου, από αιγυπτιακό αεροσκάφος.

Πάντως, αργά το βράδυ της Πέμπτης, το CNN μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αιγυπτιακή εταιρεία έχει ανακαλέσει χωρίς, όμως να έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση.

Επιφυλάξεις από την Αθήνα


Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και την ίδια την εταιρεία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθ. Μπίνης δήλωσε στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι τις 9 το βράδυ τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην θαλάσσια περιοχή δεν ταυτοποιήθηκαν ότι είναι συντρίμμια αεροσκάφους».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το ένα αντικείμενο είναι ξύλινο και το άλλο δεν πρόκειται για σωσίβιο, επομένως δεν ανταποκρίνονται σε συντρίμμια αεροσκάφους».

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα συνεχιστούν και το πρωί με εναέρια μέσα τόσο από τις ελληνικές όσο και από τις αιγυπτιακές αρχές.

«Θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθούν τα συντρίμμια και τα μαύρα κουτιά που θα διαλευκάνουν τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους » είπε ο Αθανάσιος Μπίνης.

Τρομοκρατία «βλέπουν» οι Αμερικανοί


Κι ενώ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και εξετάζονται οι όποιες πιθανότητες αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως μετάδωσε η ΕΡΤ,  αναφέρουν ότι για τις ΗΠΑ η έκρηξη βόμβας είναι αυτή τη στιγμή το πιο πιθανό σενάριο.

Επικαλούνται, μάλιστα, αξιωματούχους της Ουάσινγκτον οι οποίοι θεωρούν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ως την πιο πιθανή αιτία για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Για τρομοκρατία έκανε λόγο και η Χίλαρι Κλίντον, ενώ η αμερικανική εταιρεία αναλύσεων Stratofor εκτιμά ότι το Airbus συνετρίβη είτε από έκρηξη βόμβας είτε από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι, πάντως, δήλωσε ότι δεν διαθέτει καμιά πληροφορία σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης ενός αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στη Μεσόγειο που μετέφερε 66 ανθρώπους νωρίτερα σήμερα και πρόσθεσε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμιά εικασία για αυτά.

«Οι αρμόδιες αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν και να εξακριβώσουν ποια είναι τα γεγονότα σχετικά με αυτό που συνέβη σήμερα. Δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον αυτή τη στιγμή όσον αφορά αυτά τα γεγονότα», δήλωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο αρχηγείο του NATO στις Βρυξέλλες.

Ολάντ: «Να μάθουμε τα πάντα»


«Έχουμε καθήκον να μάθουμε τα πάντα, να μάθουμε τα αίτια αυτού που προκλήθηκε και καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και να εξεταστεί περισσότερο από κάποια άλλη. Όταν θα έχουμε την αλήθεια, τότε θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα, είτε αυτό είναι δυστύχημα είτε ισχύει μια άλλη υπόθεση που ο καθένας έχει στο μυαλό του, ίσως η εκδοχή μιας τρομοκρατικής ενέργειας», είπε.

Ο Φρανσουά Ολάντ ζήτησε «τα πάντα να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών και των αιγυπτιακών αρχών, ώστε σε συντονισμό με αυτές να μπορέσουμε να στείλουμε πλοία και αεροσκάφη», για να βρεθεί ο τόπος της συντριβής και να περισυλλεγούν τα συντρίμμια.

Επίσης, εξέφρασε τη θλίψη του και την αλληλεγγύη του προς τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι ελήφθησαν «μέτρα» για τις οικογένειες αυτές, ενώ τέθηκε αμέσως σε λειτουργία ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η αρχική εκτίμηση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού, Ισμαήλ Σερίφ: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα».


Δεν αποκλείει την τρομοκρατία η Αίγυπτος


Αργότερα όμως, ο Αιγύπτιος υπουργός Μεταφορών, αρμόδιος για την αεροπλοΐα, Σερίφ Φατί, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας στις δηλώσεις του.

Όπως είπε, η συντριβή του αεροσκάφους προκλήθηκε από κάτι «ισχυρότερο» από τεχνικό πρόβλημα.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες για τα συντρίμμια που διεξάγουν οι ελληνικές και αιγυπτιακές αρχές διευρύνονται. 

«Καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί για τα αίτια της εξαφάνισης», δήλωσε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.



Οδυρμός και αγωνία από συγγενείς των επιβαινόντων της πτήσης MS804 από Παρίσι σε Κάιρο | (AP Photo/Amr Nabil)

«Να είμαστε προσεκτικοί»


Ταυτόχρονα, τη διενέργεια έρευνας ανήγγειλε η γαλλική δικαιοσύνη για τις συνθήκες υπό τις οποίες εξαφανίστηκε το αεροσκάφος, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε σχέση με το θέμα αυτό.

«Πληροφορίες κυκλοφορούν αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί", τόνισε ο Ερό μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με οικογένειες των επιβατών, που είναι συγκεντρωμένοι σε ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ».

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί πριν προβούμε σε σχόλια ή εκφράσουμε υποθέσεις», διότι όπως είπε κυκλοφορούν πολλές πληροφορίες «που δεν έχουν ελεγχθεί».

Επίσης είπε ότι η EgyptAir διαθέτει «από σήμερα το απόγευμα» θέσεις για συγγενείς των επιβατών που επιθυμούν να μεταβούν στο Κάιρο.



Συντριβή αεροπλάνου EgyptAir Κόσμος συγκεντρώνεται στο αεροδρόμιο του Καΐρου | AP Photo/Amr Nabil

Η εταιρεία, μέσω εκπροσώπου της, ανέφερε επίσης ότι «επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε γιατί το αεροπλάνο εξαφανίστηκε». 

Η ΥΠΑ για το συμβάν


Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, «η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 π.μ. τοπική ώρα. Αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο ελεγκτή εναερίου κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του. Στις 02:48 π.μ. μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα ελληνικά.

Στις 03:27 π.μ. το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου. Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στη συχνότητα κινδύνου, χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους.

Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου. Στις 03:29:40 π.μ. χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου. Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα. Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου».



Ανήσυχοι συγγενείς των επιβατών στο αεροδρόμιο του Καΐρου Ανήσυχοι συγγενείς των επιβατών στο αεροδρόμιο του Καΐρου | AP Photo/Amr Nabil

Το αεροσκάφος την ώρα της εξαφάνισής του βρισκόταν στα 37 χιλιάδες πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

Είχε παραδοθεί στην εταιρία στα τέλη του 2003 και είχε στο ενεργητικό του 48.000 ώρες πτήσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου.

Π. Καμμένος: Το αεροσκάφος φέρεται να έχει χαθεί


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας τόνισε ότι οι μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν τελεσφορήσει, ωστόσο το αεροσκάφος φέρεται να έχει χαθεί.



Πάνος Καμμένος Για την πορεία των ερευνών ενημέρωσε ο υπουργός Άμυνας | ΕUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Ζητήσαμε συνδρομή από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις για δορυφορικό υλικό και άλλες πληροφορίες. Ενημερώνουμε συνεχώς την αιγυπτιακή πλευρά, καθώς η Αίγυπτος είναι φίλη και σύμμαχος χώρα, με την οποία έχουμε εφαπτόμενους εναέριους χώρους», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι το Airbus έπεσε από τα 37.000 πόδια στα 15.000 αφού έκανε κάθετη αριστερή στροφή 90 μοιρών και στη συνέχεια δεξιά στροφή 360 μοιρών (με καθοδική πορεία). Το στίγμα του χάθηκε εντελώς στα 10.000 πόδια.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν στις έρευνες με δύο αεροσκάφη C-130, τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και ένα ελικόπτερο Super Puma, ενώ το υποβρύχιο «Ματρώζος», που βρίσκεται σε άσκηση σε κοντινή περιοχή, θα συνδράμει αν χρειαστεί.



Ενημέρωση Ομπάμα


Για τη συντριβή του αεροσκάφους ζήτησε να ενημερώνεται και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Έρικ Σουλτς.
Μετά την πρώτη ενημέρωση από τη σύμβουλό του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας, Λάιζα Μόνακο, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε οδηγίες σε αξιωματούχους της κυβέρνησής του να επικοινωνήσουν με τους εταίρους των ΗΠΑ και να προσφέρουν τη βοήθεια και τη στήριξη της Ουάσινγκτον.

Πώς γίνονται οι έρευνες


Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Ντιντιέ Πιατόν, εκπρόσωπο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, τα μέσα που μετέχουν στις έρευνες (τουρκικά, ελληνικά και γαλλικά αεροσκάφη, καθώς και μια ελληνική φρεγάτα, αλλά και ένα αμερικανικό ναυτικής συνεργασίας ΡΑΡΑ3), αλλά «προβλέπονται και άλλα μέσα ανάλογα με τις ανάγκες που θα εκφράσουν οι αιγυπτιακές αρχές», οι οποίες συντονίζουν τις έρευνες.

Όπως εξήγησε, σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις «υπάρχει μια πρώτη φάση έρευνας επιφανείας για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, των επιβατών και στη συνέχεια μια επόμενη φάση έρευνας για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων συντριμμιών και μαύρων κουτιών για τα οποία μπορεί να κληθούν να επέμβουν ειδικά μέσα όπως υποβρύχια», είπε.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αποσταλούν γρήγορα μέσα ώστε η περιοχή των ερευνών να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο», πρόσθεσε ο Πιατόν.



Συγγενείς των επιβατών στο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού Συγγενείς των επιβατών στο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού | AP Photo/Michel Euler

Επιβάτες


Στο αεροσκάφος επέβαιναν 56 επιβάτες (μεταξύ των οποίων ένα παιδί και δύο βρέφη) και 10 μέλη πληρώματος.

Σύμφωνα με τον κατάλογο της Egyptair, από τους επιβάτες 30 είναι Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βρετανός, 1 Καναδός, 1 Βέλγος, 1 Πορτογάλος, 1 Αλγερινός, 1 Σουδανός, 1 πολίτης του Τσαντ, 2 Ιρακινοί, 1 Σαουδάραβας και 1 Κουβεϊτιανός.

Συγγενείς των επιβατών βρίσκονται ήδη στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» του Παρισιού, αλλά και στο αεροδρόμιο του Καΐρου.



Κάμερες και δημοσιογράφοι στο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού Κάμερες και δημοσιογράφοι στο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού | AP Photo/Raphael Satter


No comments:

Post a Comment