Thursday, May 19, 2016

«Ψήνεται» νέα απόβαση στη Λιβύη


Συντάκτης: Γιώργος Τσιάρας
Πιο κοντά σε μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, με σκοπό τη «σταθεροποίηση» της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, την προστασία των πετρελαϊκών υποδομών και την ανακοπή του προσφυγικού ρεύματος προς την Ευρώπη, βρίσκονται οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης μετά την άτυπη ευρω-αμερικανική μίνι σύνοδο κορυφής στο Ανόβερο.


Παρά τις χτεσινές «κομψές» διαψεύσεις από ιταλικής πλευράς, τα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις αρμοδίων -ξεκινώντας από αυτές της Ανγκελα Μέρκελ- συγκλίνουν πως στο Ανόβερο δόθηκε το «πράσινο φως» αφενός για την επέκταση στις ακτές της Λιβύης της γνωστής μας ΝΑΤΟϊκής αντι-μεταναστευτικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται ήδη στο Αιγαίο με ναυτικές περιπολίες, αφετέρου για την αποστολή εκατοντάδων στρατιωτικών «συμβούλων» στην ακυβέρνητη χώρα.

Μάλιστα, αρκετές ιταλικές εφημερίδες έκαναν λόγο για άμεση αποστολή 900 Ιταλών στρατιωτικών στη χώρα, με σκοπό την προστασία της αποστολής του ΟΗΕ, την εκπαίδευση ενός νέου «εθνικού» στρατού για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού κράτους», αλλά και τη φύλαξη «ευαίσθητων» πετρελαϊκών και άλλων εγκαταστάσεων «μεγάλης οικονομικής σημασίας».




Συνάντηση στο Ανόβερο μεταξύ Μπαράκ Ομπάμα, Ανγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, Ντέιβιντ Κάμερον και Φρανσουά Ολάντ | AP Photo/Carolyn Kaster

Ομως κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι αυτές οι πληροφορίες στερούνται βάσης και ότι η Ιταλία μπορεί να αναλάβει δράση μόνον ως επικεφαλής σε μια διεθνή αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε εξάλλου την παραμονή της συνόδου των «πέντε» στη «La Stampa» η Ιταλίδα υπουργός Αμυνας, Ρομπέρτα Πινότι, η Ρώμη έχει ήδη καταθέσει επίσημο αίτημα στη συμμαχία για την «αναβάθμιση» (sic) της NATOϊκής επιχείρησης «Active Endeavour» ώστε να «επιβλέπει» και τις ακτές της Λιβύης.

Η Πινότι είπε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ήδη κάνει δεκτή την ιταλική πρόταση και ότι η επίσημη επικύρωσή της θα γίνει στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο της 7ης Ιουλίου στη Βαρσοβία.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν και για την επέκταση της κοινής αεροναυτικής επιχείρησης «Σοφία» μέσα στα λιβυκά χωρικά ύδατα, ώστε να εντοπίζουν ευκολότερα τα πλοιάρια των διακινητών: όμως, προαπαιτούμενο για τη «νομιμοποίηση» μιας τέτοιας κίνησης είναι η επίσημη πρόσκληση από πλευράς της νέας λιβυκής κυβέρνησης.

Οπως διευκρίνισε άλλωστε η Πινότι, η Ιταλία «είναι έτοιμη να ηγηθεί υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ ειρηνευτικής δύναμης στη Λιβύη, εάν και όταν κριθεί ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που ανέλαβε πρόσφατα έχει αποκτήσει επαρκή έλεγχο και εξουσία για να ζητήσει διεθνή βοήθεια για τη σταθεροποίηση της χώρας.

Οι δυνάμεις της ISIS έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την πρώτη επέμβαση της Δύσης.


Στην περίπτωση του Αιγαίου, υπάρχει μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ [η Τουρκία] με την οποία συνεργαζόμαστε για τον τελικό προορισμό των προσφύγων, στη Λιβύη όχι» ανέφερε η υπουργός, συμπληρώνοντας πως η Ιταλία πιέζει για δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους!

No comments:

Post a Comment