Tuesday, May 17, 2016

Αέναος δανεισμός στο κρεβάτι του Προκρούστη


του Γιάννη Δαμέλλου
Η συμφωνία για την αξιολόγηση δεν είναι δεδομένη ούτε όμως και ανέφικτη, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Όλες οι πλευρές (όπως βλέπετε και στο σκίτσο) εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου η λύση που θα επιτευχθεί να περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα που αποτελούν πλέον μέρος του Μνημονίου και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Όμως αναφορικά με το χρέος, τα πράγματα έχουν αρχίσει πάλι να μπλέκονται. Το Ταμείο, σύμφωνα με την Wall Street Journal πιέζει "τώρα" την ευρωζώνη να επιτρέψει στην Ελλάδα να μην πληρώσει ούτε τόκο ούτε κεφάλαιο από τα δάνειά της μέχρι το 2040 και τα δάνεια να εξοφληθούν σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες μέχρι το 2080!!! Το ΔΝΤ δηλαδή μας προτείνει αέναο δανεισμό και "διακοπές" με κόφτη στο κρεβάτι του Προκρούστη σχεδόν για έναν αιώνα... την τέλεια παρακαταθήκη δηλαδή για τις νέες γενιές ραγιάδων υποταγμένων στις προσταγές της νεοφιλελεύθερης Παγκοσμιοποίησης. 


Μετά από τη ρηξικελευθή του πρόταση, το ΔΝΤ ζητά επίσης το επιτόκιο στα δάνεια της ευρωζώνης να είναι σταθερό για 30-40 χρόνια στο τρέχον επίπεδο του 1,5%, με αναβολή της καταβολής τόκων μέχρι να αρχίσει η εξόφλησή τους. 

Όμως, όπως σχολιάζει η WSJ, οι προτάσεις του ΔΝΤ ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που είναι πρόθυμοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας όσον αφορά στο χρέος.

Σύμφωνα με την WSJ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να κάνουν τόσο μεγάλες παραχωρήσεις στα δάνειά τους για την Ελλάδα αλλά παράλληλα επιθυμούν και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει εκ νέου αν η ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια. Όπως γνωρίζει επίσης ότι μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD. Μόλις πριν από δύο ημέρες, η Μέρκελ άκουσε τα σχολιανά της από τους Βαυαρούς Χριστιανο-κοινωνιστές, ενώ και τα ποσοστά της απήχησής της στη Γερμανική κοινωνία έχουν πέσει κατακόρυφα από τους χειρισμούς της στο προσφυγικό. 

Η γερμανίδα καγκελάριος θα προτιμούσε ως εκ τούτου να γίνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και οι μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 -  να αναβληθούν για μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017. 



No comments:

Post a Comment