Monday, May 16, 2016

Τραμπ και Brexit: Διαδικτυακό «ναι», τηλεφωνικό «όχι»



Συντάκτης: Γιάννης Δαμέλλος με πληροφορίες από efsyn.gr
Χθες βράδυ μια ανταποκρίτρια του CBC, ειδική απεσταλμένη για τις αμερικανικές εκλογές στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε ότι στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το ποιον θα ψηφίσουν οι Αμερικάνοι στις επόμενες προεδρικές εκλογές, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με ποσοστό άνω των δέκα μονάδων του Ντόναλντ Τραμπ, όμως σε αντίστοιχες διαδικτυακές δημοσκοπήσεις ο Τραμπ ισοψηφεί με τη Χίλαρι. Και απέδωσε το γεγονός στο ότι, ενώ στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις οι ψηφοφόροι αποφεύγουν να υποστηρίξουν τον Τραμπ για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση, στο Ιντερνετ, που δεν είναι γνωστή η ταυτότητά τους το κάνουν χωρίς δισταγμό. Σήμερα το πρωί διάβασα σε ένα άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών ότι τα μηνύματα που στελνουν οι Βρετανοί ψηφοφόροι έναν μήνα περίπου πριν από το δημοψήφισμα για παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ ή όχι είναι θολά, μετά από δύο δημοσκοπήσεις, μιια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή που είχαν παρόμοια αποτελέσματα. 

'Οπως γράφει η Efsyn.gr, "το Ινστιτούτο ICM έδωσε στη δημοσιότητα δύο δημοσκοπήσεις, μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή, με την πρώτη να καταγράφει σημαντικό προβάδισμα στην πρόθεση παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ενώ η δεύτερη δείχνει ακριβώς αντίθετα στοιχεία. Συγκεκριμένα, στην τηλεφωνική έρευνα του ICM για λογαριασμό του Guardian το «ναι» καταγράφει προβάδισμα με ποσοστό 47% έναντι του 39% που έχει το όχι. Το 14% από όσους ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.

Το ICM έδωσε ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής δημοσκόπησης που διενήργησε στο ίδιο χρονικά διάστημα και είναι εντελώς τα αντίστροφα: υπέρ του Brexit τάσσεται το 47%, υπέρ της παραμονής το 43% και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10%.

Η εφημερίδα, μάλιστα, σημειώνει ότι και οι δύο δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν το τριήμερο 13-15 Μαΐου με τα ερωτήματα, την επιλογή του δείγματος και τα μεθοδολογικά στοιχεία να είναι όσο παρόμοια γινόταν. Στην τηλεφωνική έρευνα συμμετείχαν 1.002 άνθρωποι, ενώ στη διαδικτυακή 2.048.

Σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις τις κοινής γνώμης που αφορούν το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ η τάση είναι η ίδια: στις τηλεφωνικές η «παραμονή» παρουσιάζει άνετο προβάδισμα ενώ οι διαδικτυακές δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί οριακά ή ότι η «αποχώρηση» κερδίζει με διαφορά. Οι δημοσκόποι, σύμφωνα με τον Guardian έχουν προβάλει διάφορες εικασίες και υποθέσεις σχετικά με τους λόγους αυτής της αντίφασης. 

Μήπως στη Βρετανία συμβαίνει ακριβώς το ίδιο που παρατηρείται και στις ΗΠΑ; Και αν ναι, μήπως θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μια νέα εποχή με ανυπολόγιστες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες τόσο για την Ευρώπη όσο και την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού;

No comments:

Post a Comment