Thursday, May 12, 2016

«Η ψευδοαπειλή του Grexit, o αστοιχείωτος Σόιμπλε και η αδύναμη Ε.E.»


Συντάκτης: efsyn.gr
Αίσθηση προκαλεί για ακόμη μια φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς σε συνέντευξή του μιλάει για την στρατηγική που ακολούθησε η Ελλάδα όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, για τον «αστοιχείωτο» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και το μέλλον της Ελλάδας.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο athensLive GR, όπου μίλησε για τους μήνες της διαπραγμάτευσης αποκαλύπτοντας πολλά.
Ξεκινώντας επανέλαβε πως δεν υπήρχε περίπτωση να έβγαζαν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, καθώς θα τους κόστιζε 1 τρισ. ευρώ. 
«320 που τους χρωστάμε. 115 από το target 2 του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τραπεζών, 210 που χρωστούν οι τράπεζες, βάλε το ιδιωτικό χρέος ελληνικών εταιρειών σε ξένες και μαζεύεται το 1 τρισ. Κι αυτά είναι που  ξέρουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η συμφωνία ήταν να απειλούμε με Grexit


Μίλησε για την στρατηγική που ακολούθησε κατά τη διαπραγμάτευση τονίζοντας:

«Αυτοί τι προσπαθούσαν να κάνουν; Ένα bank run άμεσα. Ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορείς να πεις πράγματα που θα κάνουν τους ανθρώπους να σηκώσουν τα χρήματά τους. Δεν μπορούσα να συζητήσω το Grexit. Έλεγα ότι αυτά δεν συζητούνται, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, εμείς δεν υποχωρούμε. Αν θέλουν εκείνοι αν απειλήσουν, αλλά όχι εμείς. Η συμφωνία με τον Τσίπρα ποια ήταν: κεκλεισμένων των θυρών να τους απειλούμε όπως κι έκανα για αυτό δεν ήμουν και πολύ συμπαθής. Δεν υπήρχε λόγος να το πω στον κόσμο. Αυτό θα είχε νόημα μόνο αν ήθελες να βγεις. Γιατί με το που θα το έλεγες θα έβγαινες».

Ερωτηθείς για το τι θα συνέβαινε με Grexit απάντησε: «Δεν θα ήταν ωραίο το θέαμα».

Συνέχισε λέγοντας: «Εγώ δεν φοβόμουν. Όταν μου έλεγε ο Σόιμπλε “θα σε πετάξω έξω” του απαντούσα “ιδού η Ρόδος”. Εγώ ήθελα να είμαστε ενωμένοι μέχρι τελευταία στιγμή. Εάν μας απειλούσαν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες, όπως και το έκαναν. Θα τους κουρεύαμε τα ομόλογα της ΕΚΤ και θα κατέρρεε όλο το σύστημα, η στρατηγική της ποσοτικής χαλάρωσης».

Αιχμές κατά Δραγασάκη


«Ο Ντράγκι το ήξερε αυτό και μου το είχε πει» σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης για να προσθέσει:
«Στην πρώτη μας συνάντηση, στις 4 Φεβρουαρίου, μου είπε “σε παρακαλώ (I'm begging you) μην ξαναπεις τίποτα για τα ομόλογα του S&P γιατί μου κάνει τον βίο αβίωτο”.
Του είπα “ούτε θα το ξαναπώ ούτε θα το ξανασκεφτώ, αλλά εσύ δεν θα μου κλείσεις τις τράπεζες. Ο Δραγασάκης πήγε έναν μήνα μετά και του λέει “μην ακούς τον Βαρουφάκη θα του βάλω βέτο εγώ” οπότε τελειώσαμε».

«Ένας ανίκανος ανθρωπάκος»


Πολύ σκληρή ήταν η κριτική του και για την ηγεσία της ΕΕ και της Ευρωζώνης και, κυρίως για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:
«Στην ΕΕ κουμάντο δεν κάνει κανένας. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία. Ο Σόιμπλε είναι ο πιο δυνατός υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη. Εγώ τον είδα σαν έναν ανίκανο άνθρωπο. Είναι πιασμένος μέσα σε μια πλεκτάνη σε δυνάμεις που ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Είναι στη μέση και προσπαθεί να τις διευθύνει για να πετύχει τη δική του προσωπική νίκη απέναντι στη Μέρκελ».
Σε άλλο σημείο, ερωτηθείς για το αν ο Σόιμπλε είναι «οικονομική διάνοια», ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ακόμη πιο σκληρός δηλώνοντας:
«Είναι αστοιχείωτος από πλευράς οικονομικών. Το χειρότερο είναι ότι δεν τον νοιάζει. Το ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει».

«Δεν είναι βιώσιμη η Ελλάδα»


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζοντάς την «μη βιώσιμη».
«Θα έχουμε αρνητικές εξελίξεις. Τα 6 δισ. νέα μέτρα με την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα θυμού. Το θέμα είναι ποιος θα οργανώσει αυτόν τον θυμό».

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο athenslive.gr ΕΔΩ

No comments:

Post a Comment