Friday, May 6, 2016

Υποταγή για τους πληβείους, monkey business για τις Τράπεζες

Επιμέλεια: The Greek Courier 
Σήμερα στο μπλογκ φιλοξενούμε ένα άρθρο του Μιχάλη Μπάμπη, που δείχνει με απλό τρόπο πόσο εύκολο είναι για μια τράπεζα να χρησιμοποιήσει νομικά παραθυράκια και φορολογικούς παραδείσους για να κερδίσει αφορολόγητα δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συμβαίνει την ίδια ώρα που αμφισβητείται ανοιχτά η Δημοκρατία στην Ευρώπη από την νεοφιλελεύθερη θεολογία και γενιές νέων ανθρώπων πορεύονται με τη θηλειά των χρεών και των Μνημονίων στη ζωή τους. Ας μην κοροϊδευόμαστε πια. Δεν χρειάζεται να είσαι επαναστάτης για να αναγνωρίσεις το άδικο. Όμως κάποια μέρα, για να το αντιμετωπίσεις, πρέπει να γίνεις.  


Φορολογικές μαϊμουδιές

Συντάκτης: Μπάμπης Μιχάλης 

Οταν το 2009 η Barclays πούλησε μια θυγατρική της εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων (BGI) στην αμερικανική Blackrock, το μεγαλύτερο του αναμενόμενου τίμημα των 15,2 δισ. δολαρίων δεν ήταν το μοναδικό καλό νέο για τους επενδυτές της.


Ο τρόπος που η βρετανική τράπεζα δόμησε αυτήν την πώληση -με την εγγραφή μέρους των εισπράξεων στο Λουξεμβούργο- της επέτρεψε να κάνει κάτι που θεωρείται αδιανόητο για τα περισσότερα φορολογικά συστήματα του κόσμου: να εγγράψει στα βιβλία της ζημιά -που εκπίπτει φόρου- από μια… αφορολόγητη συναλλαγή.

Κέρδισε με αυτόν τον τρόπο δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν αφορολόγητα.

Η απόλυτα νόμιμη μεταβίβαση, που αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο Reuters, αποτελεί το πλέον πρόσφατο παράδειγμα των μεθόδων που χρησιμοποιούν αρκετές τράπεζες και επιχειρήσεις στον κόσμο για να μειώσουν τη φορολογία τους, εκμεταλλευόμενες φορολογικά καθεστώτα όπως αυτό του Λουξεμβούργου.

Η Barclays κατάφερε να εγγράψει ζημιά ενώ πούλησε την Barclays Global Investors (BGI) αφορολόγητα στη Βρετανία, επειδή μέρος των εσόδων από την πώληση -9 δισ. δολάρια σε μετοχές Blackrock- καταβλήθηκαν σε μια θυγατρική της στο Λουξεμβούργο.

Με αυτόν τον τρόπο μπόρεσε να αντισταθμίσει τον κίνδυνο οι μετοχές αυτές να χάσουν την αξία τους, κάτι που συνήθως δεν είναι δυνατό σε μια αφορολόγητη συμφωνία.

Μια αύξηση της τιμής των μετοχών θα είχε συμψηφιστεί στα κέρδη της Barclays. Οι μετοχές όμως υποχώρησαν και η Barclays χρησιμοποίησε αυτή τη ζημιά για να διεκδικήσει έκπτωση φόρου στο Λουξεμβούργο που δεν ήταν δυνατή στη Βρετανία.

Συμφωνία πώλησης


Στις αρχές του 2009, όταν η Barclays άρχισε να φλερτάρει με αγοραστές της BGI, οι αναλυτές προέβλεπαν τίμημα γύρω στα 10 δισ. δολάρια.

Η Barclays συμφώνησε τελικά στα 13,5 δισ. δολάρια, αποδεχόμενη ότι τα μισά από αυτά θα τα έπαιρνε σε μετοχές της Blackrock που τότε διαπραγματεύονταν περί τα 180 δολάρια εκάστη.

Οταν η συμφωνία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, η Barclays εισέπραξε μετρητά 6,6 δισ. δολαρίων και μετοχές αξίας περίπου 9 δισ. δολαρίων αφού χάρη σε ένα άλμα η τιμή της μετοχής της Blackrock είχε εκτοξευτεί στα 227 δολάρια.

Η Barclays ζήτησε από την Blackrock να μεταβιβάσει αυτές τις μετοχές όχι στον Βρετανό ιδιοκτήτη της BGI αλλά σε θυγατρική της εταιρεία που είχε δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, την Barclays BR Holdings Sarl.

Οταν η Barclays αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές της Blackrock το 2012, η μετοχή της τελευταίας είχε υποχωρήσει στα 160 δολάρια.

Ακόμη και σε αυτή την τιμή, η πώληση της BGI απέφερε στην Barclays καθαρά κέρδη μεγαλύτερα των 10 δισ. δολαρίων.

Στα βιβλία φαινόταν όμως ότι η τράπεζα είχε ζημιά 2,6 δισ. δολαρίων στο Λουξεμβούργο.

Και με βάση το φορολογικό καθεστώς του Μεγάλου Δουκάτου η ζημιά αυτή μπορούσε να εκπέσει από άλλα έσοδα.

Προσθήκη λεζάντας
Κάτι τέτοιο έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη θεμελιώδη -για τα περισσότερα φορολογικά συστήματα του κόσμου- «αρχή της συμμετρίας»: όπου τα κέρδη φορολογούνται οι ζημίες εκπίπτουν του φόρου, εάν όμως κάποια κέρδη ή εισοδήματα είναι αφορολόγητα οι αντίστοιχες ζημιές τους δεν μπορούν να μειώσουν τη φορολόγηση των υπόλοιπων εσόδων.

Η Barclays παρότι έχει μόνο 14 υπαλλήλους στο Λουξεμβούργο έχει δομήσει εκεί κάποιες από τις πιο επικερδείς της συμφωνίες καταγράφοντας τεράστια κέρδη.

Στην τριετία που μεσολάβησε από την πώληση των μετοχών της Blackrock η Barclays είχε στο Λουξεμβούργο κέρδη 2,4 δισ. λιρών.

Ο φόρος που πλήρωσε γι' αυτά τα κέρδη ήταν μόλις 24 εκατ. λίρες. Δηλαδή 1%!

No comments:

Post a Comment